torstai 21. huhtikuuta 2022

3 vuotta sijoittajana

Maaliskuussa tuli täyteen kolme vuotta siitä, kun tein ensimmäiset sijoitukseni. Nordnetista tarkistin, että ensimmäinen ostoni on tapahtunut 20.3.2019, ja se on ollut 50 euron sijoitus Nordnet Indeksirahasto Suomeen. Eli pienestä sitä on lähdetty liikkeelle ja, kuinka pitkälle onkaan muutamassa vuodessa päästy! 

Muistan kyllä, kuinka eka ostotoimeksianto jännitti, vaikka olinkin ahminut useamman sijoitusaiheisen kirjan ennen sitä keräten tietoa ja varmuutta. Koska haluan rohkaista ja kannustaa muitakin sijoittamisen pariin, niin ajattelin käydä tässä tekstissä läpi sijoitusmatkaani alusta lähtien. Pitkäjänteisyys, hötkyilemättömyys ja säännölliset, kuukausittaiset rahastosijoitukset ovat tähän mennessä tuoneet minulle reilun 21 000 € arvoisen sijoitussalkun.

Ensin esittelen, miten salkun koko on muuttunut kolmen vuoden aikana ja nostan esiin salkun sisällön matkan alkuvaiheilta, puolen vuoden kohdalta. Sitten katsotaan salkun tuottoa ja lopuksi tehtyjä sijoituksia. 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana kaivelin esiin, kuinka monta ostotoimeksiantoa olen yhteensä kuhunkin rahastoon tehnyt ja kuinka suuri keskimääräinen kertaosto on ollut.


Salkun kehitys

Sijoitusmatkani alkoi siis maaliskuussa 2019 ja alla oleva kuvaaja näyttää salkun koon aina kuun vaihteessa alusta lähtien tähän päivään. Sininen viiva kuvaa rahamäärää, jonka olen laittanut sijoituksiin kuhunkin päivämäärään mennessä. Oranssi viiva taas kuvaa salkun markkina-arvoa kullakin hetkellä. 

 

 

Ensimmäisen vuoden aikana käyrät seurailevat tarkasti toisiaan, mutta sen jälkeen oranssi käyrä on kivunnut sinistä korkeammalle ja näin ollen voittoa on alkanut kertyä salkkuun. 

Viimeiset kaksi vuotta olen laittanut varsin tasaisesti uutta rahaa salkkuun ja se näkyy sinisen käyrän tasaisena nousuna. Ainoa suurempi hyppäys tapahtui keväällä 2020, kun koronan myötä tullut pörssiromahdus houkutti minut sijoittamaan suurempia summia säästöistäni.

Jotta kaikki ei menisi vanhan kertaamiseen, ajattelin nostaa esiin, millainen salkkuni sisältö oli syksyllä 2019. Tuolloin sijoittamista oli takana puoli vuotta. 


Salkusta löytyi 18.9.2019 yhteensä 7 rahastoa, jotka kaikki kuuluvat myös nykyiseen salkkuuni. Tuolloin ETF:t painottuivat vielä vahvasti salkussa, koska olin heti keväällä aloittanut Nordnetin ETF-kuukausisäästön käytön. Muiden rahastojen painot ovat yllättävänkin lähellä nykyisiä (linkki salkkusivulle), joten kovin kauas ei olla tuon hetken salkkusuunnitelmasta liikuttu. 

Puolen vuoden kohdalla salkku oli noin 2 900 euron kokoinen ja sijoitukset olivat reilu 100 € plussan puolella. Ei siis mitään suurta ilotulitusta vielä tässä vaiheessa.

Hyvinkin olisin tällaiseen kokoonpanoon tyytyväinen tällä hetkelläkin. Ainoastaan Norjan ja Suomen indeksirahastojen osuudet tuntuvat hieman suurilta. Alun perin taisin ajatella Suomen indeksirahastolle jopa 10 % osuutta salkussa, mutta luovuin ajatuksesta. Sen verran pieni tekijä Suomi kuitenkin maailman mittakaavassa on. 

Myöhemmin salkkuun päätyivät vielä SPP Aktiefond Global (ETF-ostoja korvaamaan) ja Handelsbanken Hälsovård Tema.

Blogia aloin kirjoittamaan maaliskuussa 2020, joten siitä eteenpäin salkun kehittyminen ja sisältö on nähtävissä kuukausikatsauksista (linkki niihin).

 

Salkun tuotto

Alla on Nordnetin tuottokuvaaja ajalta 20.3.2019 - 19.4.2022:

 

Reilun kolmen vuoden tuotoksi muodostuu 55 %, joka on paljon odotuksiani suurempi. Matkan varrelle osuu kaksi suurempaa tiputusta: kevään 2020 koronaromahdus sekä nyt alkuvuonna tapahtunut laskettelu. 

Kuvaajasta huomaa myös, ettei meno ikinä ole tasaista vaan pientä tai suurempaakin sahausta ylös ja alas tapahtuu. Pääsuunta ainakin toistaiseksi on kuitenkin ollut ylöspäin.

Yksittäisten rahastojen yleiset tuotot (ei siis tuotot omassa salkussani) viimeisen kolmen vuoden ajalta euroissa ovat:


Näihin tuottoihin on siis päässyt, jos on tehnyt kertasijoitukset kyseisiin rahastoihin 3 vuotta sitten, eikä ole sen jälkeen tehnyt lisäsijoituksia. 

Suotuisinta ajanjakso on ollut Spiltanin rahastolle sekä teknologiarahastolle, joita seuraavat Handelsbankenin rahastot. SPP:n ja Blackrockin maailma-rahastoillakin on päässyt mukavaan 50 % tuottoon. 

Heikoimmin on pärjännyt kehittyville markkinoille (mm. Kiina, Taiwan ja Intia) sijoittava ETF 13 % tuotollaan. Heikot viime ajat ovat vetäneet myös Suomen indeksirahaston tuottoa alaspäin.


Tehdyt sijoitukset

Tähän mennessä olen laittanut sijoituksiin omaa rahaa yhteensä 15 640 €, joka jakautuu rahastojen välille seuraavasti:


Lisäksi nostin taulukkoon, kuinka monta ostotoimeksiantoa olen kuhunkin rahastoon tehnyt, ja miten suuri kertaosto on keskimäärin ollut.

Ostokertojen kokonaismäärä 386 tuntuu hurjalta! Sehän vastaa keskimäärin reilua kymmentä toimeksiantoa kuukautta kohden. Toki salkkuun mahtuu se 7 rahastoa, joihin ostoja tällä hetkellä teen. Ja ylipäätään olen kokenut helpommaksi tehdä ostoja kuukauden sisälläkin pienemmissä erissä esimerkiksi SPP Globaliin, johon isoin summa tällä hetkellä menee. Perusrahastoissahan tämä on kuluttomien ostojen takia mahdollista.

ETF:iin ostoja on tehty kerran kuussa vain sen reilun vuoden verran (04/2019 - 05/2020) ennen kuin Nordnetin ETF-kuukausisäästöön tuli muutoksia. Koronan tuoma pörssiromahdus osuu tälle ajanjaksolle, joten sen ajan suuremmat ostot saavat ETF:ien keskimääräiset kertaostosummat näyttämään kovin suurilta.

Muuten keskimääräiset ostot noudattavat hyvin pitkälti omaa mielikuvaani. Esimerkiksi SPP Globalin ostot menevät usein 50 € erissä, ja toisaalta Pohjoismaihin sijoittavien rahastojen osalta mennään lähellä 15 € minimikertaostosummaa.

 

Tämä toivottavasti havainnollistaa, että pienistä puroista kertyy suurempi virta. Sijoittaminen ei vaadi tuhansien eurojen kertasummia, vaan kympeillä pääsee hommassa alkuun.

Mukavaa kevättä!

6 kommenttia:

 1. Hei Helmi.

  Onhan rahastojesi tuotto mennyt metkan mehvästi eteenpäin mukavassa ajassa . Ihan oikeassa olet ettei vaadi huikeeta pääomaa tuhansittain, ihan päivälounas summasta voi aloittaa.
  Joskus rahastot heiluu kuin hullu heinähangon varressa mutta tasaantuu ajan myötä oivaan asentoon ylämäkeen.
  Pian salkusi arvo on silmiä pyörryttävässä tilanteessa jota et osannut ajellakaan alussakaan ensi lanttia laittaen.

  Onnet tuleville päiville ja lämpöisen lumen sulaus aikaa.

  Terv. Gotler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mukavahan tästä on tosiaan jatkaa ja katsoa, mitä tulevat vuodet ja vuosikymmenet tuovat mukanaan. Pidemmällä aikavälillä meno varmasti myös tasoittuu ja niitä pidempiä heikomman tuoton ajanjaksojakin matkalle osuu. Se onkin sitten taas uusi testi salkulle ja mielelle.

   Kiitos ja mukavaa kevättä!

   Poista
 2. Olipa hyvä postaus! Hieno katsaus historiaan

  VastaaPoista
 3. Ymmärsinkö oikein että olet sijoittanut yhteensä tuon 15 640€? Komea 6 000€ tuotto vain 3 vuoden aikana!

  Laskeskelin omaa 6 vuoden tulosta juuri, ja siinä ajassa olen päässyt voitolle vain 10 000€. Olisi kannattanut indeksisijoittaa :D Joka tapauksessa tiedän että joka vuosi "oman rahan" osuus salkussa pienenee, eli salkun absoluuttinen tuotto paranee. On kyllä sijoittaminen mukavaa touhua kun pienelläkin rahalla saa lopulta kasaan ison summan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun laitoit kommenttia. Joo ymmärsit oikein, että tekstin kirjoitushetkellä huhtikuussa olin laittanut sijoituksiin yhteensä tuon 15 640 €. Ja tosiaan salkun markkina-arvo oli tuolloin 21 600 € luokkaa. Eli tyytyväinen pitää tuottoihin olla! En todellakaan tällaista olisi uskaltanut toivoakaan.

   Nyt noista luvuista on toki reilusti lasketeltu alaspäin ja tänään sijoitukset ovat 4 100 € voitolla (arvo 20 400 €, sijoitettu 16 300 €).

   Joo olen samaa mieltä, että on tosi motivoivaa seurata pienten kertasummien kasvamista. Ja kuinka monta eri tyyliä onkaan sijoittaa ja, mikä niistä kullekin on se sopiva. Itse edelleen pelkään sijoittamista suoriin osakkeisiin, mutta toisaalta sivusta ihailen muiden paneutumista yksittäisiin yrityksiin. Koen, että se itselle toimiva sijoitustyyli on löytynyt: suurin osa rahoista maailmanlaajuisiin indeksirahastoihin, pieni osuus johonkin jännempään (esim. aktiivinen teknologiarahasto ja Spiltan Aktiefond Investmentbolag) ja lisäksi hieman Pohjoismaita.

   t. Helmi / Indeksisijoittajan matkassa (ei kirjautuminen jostain syystä onnistunut)

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.