perjantai 22. toukokuuta 2020

SPP Aktiefond Global -rahasto ETF:ien korvaajaksi?

Suunnitelmani Nordnetin ETF-kuukausisäästön jatkon osalta ovat vielä ihan levällään ja koitan saada ajatuksiini jotain selvyyttä tutustumalla tarkemmin vaihtoehtoihin. 

Kuten aiemmassa postauksessani kirjoittelin, SPP Aktiefond Global -rahasto voisi mahdollisesti korvata kuukausisäästön kautta hankkimani kehittyneiden ja kehittyvien maiden ETF:t. 

Perataanpa tätä ainakin Nordnetissa saatavissa olevaa indeksirahastoa tarkemmin.

Lähteinä on käytetty Morningstaria, SPP Fonderia ja Nordnet.se -sivua. Kaikki tiedot on päivitetty 4.7.2021.  

Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot


SPP Aktiefond Global -rahasto on osakkeisiin sijoittava indeksirahasto, joka seuraa MSCI All Country World -indeksiä. Tämä on laaja indeksi, joka kattaa noin 85 prosenttia maailman pörssien markkina-arvosta sisältäen niin kehittyneet kuin kehittyvätkin maat. Rahasto toimii siis mielestäni hyvänä ja helppona yhden rahaston ratkaisuna, jolla saa kattavan maailmanlaajuisen hajautuksen. 

Rahasto ottaa sijoituksissa vastuullisuusnäkökulmaa huomioon: aseisiin, tupakkaan, alkoholiin, rahapeleihin, kannabikseen, pornografiaan sekä fossiilisiin polttoaineisiin sijoittamista on rahaston puitteissa rajoitettu.

Nordnetissa tarjolla oleva euromääräinen rahasto on hyvin tuore tapaus, se on perustettu maaliskuussa 2020. Ruotsin kruunua perusvaluuttana käyttävällä vastaavalla rahastolla on kuitenkin jo pitkä historia taustallaan aina vuodesta 2000 asti. Rahaston vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,31 %, eli erittäin kohtuulliset näin laajalle rahastolle.

Morningstarin vastuullisuusarvosanaksi rahasto on saanut 3/5, joka on yllättävän matala siihen nähden että rahaston pitäisi kuitenkin jossain määrin ottaa vastuullisuutta huomioon. Lyhyen historiansa takia euromääräiselle rahastolle ei ole vielä Morninstar Ratingia, mutta kruunumääräiselle se löytyy: 4/5 eli varsin hyvä arviointi suhteessa muihin vastaaviin rahastoihin.

Euromääräistä rahastoa on mahdollista hankkia Nordnetin kautta, ja Ruotsin kruunuissa oleva rahasto löytyy Nordean kautta.


Kehitys

Ruotsin kruunuissa oleva rahasto on kehittynyt viimeisen 5 vuoden aikana seuraavasti:


Viidessä vuodessa tuottoa on tullut 102 %. Euroissa ostettavan rahaston aloitusajankohta oli siis 12.3.2020. Tänä vuonna tämän rahaston osuuden arvo on noussut 1.7.2021 mennessä 16 %.

Viime vuosien vuosituotot rahastolle ovat seuraavat:

Ennen 12.3.2020 olevat tuotot perustuvat SEK-rahaston tuottoihin, jotka on muunnettu euroiksi.


Omistukset

Kuten yllä todettiin, rahasto on maailmanlaajuisesti hyvin hajautettu. Sillä on tällä hetkellä omistuksia 1 997 osakkeessa. Kymmenen suurinta sijoitusta kattavat 15 prosenttia rahastopääomasta. 

Nämä top 10 sijoitukset osuuksineen ovat:

Kärkiviisikko on sama kuin maailma-ETF:ässäni (EUNL). Taiwan Semiconductor Manufacturing ja Tencent puolestaan ovat kehittyvien maiden ETF:ni (ticker IS3N) kaksi suurinta sijoitusta. Eli tutut yritykset löytyvät rahastosta, vaikuttaa hyvältä korvaavuuden suhteen.

Yritysmäärällisesti SPP Global -rahasto jää toki ETF:ien varjoon etenkin kehittyvien maiden osalta. Maailma-ETF sijoittaa reiluun 1 500 eri osakkeeseen ja kehittyvien maiden ETF puolestaan lähes 3 000 osakkeeseen.


Maantiede

Maantieteellinen jakauma rahastossa kiinnostaa erityisesti verrattuna ETF:iini. Jääkö jotain rahaston ulkopuolelle?

Alueet

Keräsin Morningstarista alueittaiset painotukset SPP Global -rahastosta sekä maailma-ETF:stä (=EUNL) ja kehittyvien maiden ETF:stä (=IS3N). Painotukset ovat prosentteina.

Alueiden lajittelu Aasian osalta on mielestäni vaikeaselkoinen, eikä aukene sellaisenaan. 


SPP Global -rahaston sijoituksista suurin osa on Pohjois-Amerikkaan. Eurooppa ja Japani seuraavat perässä. Maailma-ETF:ään nähden painotukset ovat suhteessa hyvin samantyyppiset. 

Kehittyvien maiden ETF:n (=IS3N) suurin kohdealue kehittyvä Aasia pomppaa SPP rahaston neljänneksi suurimmaksi maantieteelliseksi alueeksi. Myös kehittyneen Aasian, Latinalaisen Amerikan, kehittyvän Euroopan sekä Afrikka/Lähi-idän osuudet ovat SPP Global -rahastossa maailma-ETF:ään suuremmalla painolla mukana.

Kaiken kaikkiaan SPP Globalin maantieteellinen jakauma suhteessa ETF:iin näyttää hyvältä. Kehittyvien maiden ETF (IS3N) on ollut salkussani aiemmin noin 8% painotuksella, joten siihenkin nähden SPP Globalin kehittyvien maiden sijoitusten osuus näyttää kokoluokassaan järkevältä.

 

Maat

Keräsin vielä jokaisen rahaston osalta ylös viisi suurinta kohdealueena olevaa maata osuuksineen:

USA nousee odotetusti SPP:n rahaston ja maailma-ETF:n suurimmaksi yksittäiseksi maaksi. Molemmilla myös Japani seuraa toisena listalla. Kehittyvien maiden ETF:n suurin kohdemaa Kiina nousee SPP:n rahaston kolmanneksi suurimmaksi maaksi.

 

Sektorit 

Tein sektoreiden osalta vastaavan vertailun:


SPP Globalin suurimmat painotukset ovat teknologiaan, rahoituspalveluihin sekä terveydenhuoltoon. Vertailussa ainoa silmiin osuva sektori on energia-ala, joka SPP rahastosta puuttuu luultavasti vastuullisuuskriteerien takia.


Yhteenveto

Itse asiassa olen todella tyytyväinen, että tein tämän vertailun. SPP Aktiefond Global -rahasto vaikuttaa erittäin hyvältä rahastolta korvaamaan ETF:iäni. Lisäksi perusrahaston etuna on Nordnetissa kuluttomat ostot ja myynnit sekä 15 euron minimisumma kertaostolle. 

ETF:ien osalta on yhden kuukausisäästöpäivän varassa ja lisäksi kesäkuusta 2020 alkaen tästä huvista saa maksaa 2,5 euroa per kerta. Näitä ETF:iä myydessä kulut ovat myös vähintään 15 euroa kerralta.

ETF:issä etuna on niiden siirrettävyys toiselle toimijalle, joskin taitaa olla varsin suolaisesti hinnoiteltua. ETF:t pystyy myös myymään nopeasti pörssin kautta, eikä tarvitse arvailla minkä päivän kurssin mukaan toimeksiannot toteutuvat, kuten perusrahastojen kanssa. 

Tässä tapauksessa ETF:ien vuosittaiset juoksevat kulut ovat alhaisemmat: maailma-ETF:llä 0,2 % ja kehittyvien maiden ETF:llä 0,18 %. SPP Global -rahasto häviää näille 0,31 % kuluillaan.

Suurin kynnys muutoksen tekemiseen on, että harmittaa älyttömästi laittaa oman salkun sisältöä uusiksi. Olen pitkään pohtinut salkun sisältöä ja osuuksia, niin en haluaisi luopua kokoonpanosta. Myyntejä en joka tapauksessa ala tekemään, joten ETF:t jäävät salkkuun. Vaikka nyt luopuisin ETF-kuukausisäästöstä, niin luulen palaavani niiden ostamiseen myöhemmin kun kuukausittaiset sijoitussummat toivottavasti tulevat kasvamaan. Sillä välin tämä maailmarahasto voisi olla passeli vaihtoehto.

Lisäys 20.12.2020: päädyin lopettamaan ETF-kuukausisäästösopimuksen toukokuussa 2020 ja siitä lähtien olen tehnyt ostoja ETF:ien sijasta SPP Globaliin. Homma on toiminut hyvin ja perusrahaston helppous on vienyt mukanaan. Mukava, että ostot saa tehdä vapaasti ilman kuluja koska vaan. 
 

 
Lisää aihepiiriin liittyvää luettavaa kirjoituksistani:
 
 
 
 
 
Lisäksi muita rahastotarkasteluja löydät Rahastotarkastelut -sivulta.

9 kommenttia:

  1. Moi vielä, mulla on ollut vahvasti mielessä sijoittaa tuohon spp:hen, mutta mua vielä pohdituttaa, että mitä jos vähän vielä perehtyisi ja laittais spp:n sijasta sittenkin pyörimään jonkun hajautetun ”ETF-setin” sijoittamalla siihen 300e/kk:ssa (niin ei se Nordnetin 2,5e kk-maksukaan sitten pitkässä juoksussa haittaisi). ETF:illä kulut sais helposti 0,1-luokkaan. Jos vaikka säästäisi 12 vuotta ETF-ratkaisulla, niin kuinka suureen rooliin pienet kulut sitten loppuen lopuksi nousevat? Puhutaanko siis useista tonneista? Mun matikkapää ei riitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hyvähän se on pohdia kaikki vaihtoehdot tarkkaan läpi :)

      Seligsonilla on hyödyllinen laskuri, jolla pystyy testaamaan eri juoksevien kulujen aiheuttamaa eroa lopputulokseen omalla kuukausisäästösummalla, sijoitusajalla ja tuotto-odotuksella:
      https://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html

      Sinne vaan täyttämään omia lukuja. "Hallinnointi- & säilytyspalkkio" -kohtaan halvemman vaihtoehdon juoksevat kulut ja "Vertaile:" -kohtaan toisen kulut. Näin laitettuna kustannusgraafissa "kustannus kilpailijalla" kertoo kalliimman vaihtoehdon kulut sijoitusajalta ja "seligson & co kustannus" halvemman kulut.

      Laskuri ei toki pysty huomioimaan ETF-kuukausisopparin palvelumaksua. Eli se pitää itse ottaa vielä huomioon, jos vertaa rahastoon, jossa ei ole kuluja ostoista.

      ETF:ien osalta kannattaa muistaa erona perusrahastoihin, että ETF:iä voi ostaa vain kokonaisina osuuksina. Eli voi joutua tarkistamaan, missä hintaluokassa osuuden hinta pyörii, että onko ETF:ää mahdollista ottaa mukaan kuukausisäästöön tuolla summalla. Esimerkkinä tulee mieleen suosittu USA-ETF tikkerillä SXR8, jonka yksi osuus maksaa esimerkiksi tällä hetkellä noin 307 euroa.

      Poista
  2. Vau, mikä työkalu, kiitos (taas)!

    VastaaPoista
  3. Tässä suurimmat omistukset käytännössä samat kuin handesbanken usa rahastossa. Näetkö järkevänä pitää molempia rahastoja, vai riittääkä SPP Global?
    Kiitos hyvistä jutuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, mukava kun laitoit kommenttia! Itse ajattelen, että pelkkä SPP Global riittää mainiosti. Globalissakin USA:n paino on vahva (56%) ja tosiaan pitkälti samoja jenkkiyrityksiä löytyy molemmista rahastoista. Ellei itse halua vielä enemmän painottaa sijoituksissa Yhdysvaltoja, niin en nää syytä, miksi tarvitsisi ottaa HB Usa rahastoa tämän oheen.

      Saatoit huomata, että omasta sijoitussalkustani löytyvät siitä huolimatta molemmat rahastot. Syynä on kuitenkin vain se, että saan Handelsbankenin rahaston avulla pidettyä Yhdysvaltojen osuuden koko salkusta tuossa vajaan 60% paikkeilla. Olisin hyvin voinut rakentaa salkun pelkästään maailmarahastojen varaan, mutta oman mielenkiinnon vuoksi halusin muutakin oheen. Eli minulla usa rahasto tasapainottaa salkun maantieteellistä jakaumaa isossa kuvassa lähelle maailmarahastojen jakaumaa.

      Poista
  4. Moi ja kiitos kattavasta esittelystä! Meinasin lisätä tämän rahaston lapsen ja omaan salkkuun hajautuksen vuoksi, mutta valuutta-asiat askarruttavat.. Jos Nordnetistä ottaisi tämän rahaston niin vaihtoehtona on joko kruunu tai uusi euro. Nordeassa, joka on toinen vaihtoehtoni, on vain kruunuissa. Meneekö valuutanvaihdosta lisäkuluja, jos ottaa SEK:n? Kumpi versio sinulla on ja miksi? Kiitos paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitos mukavasta palautteesta! Suomen Nordnetin puolella on tarjolla vain SPP Globalin euromääräinen uudempi rahastosarja, jonka ostoista ei mene valuutanvaihtokuluja. Itsellänikin on Nordnetin kautta tätä euromääräistä rahastoa. Olen keskittänyt kaikki sijoitukset Nordnettiin, joten se on ollut luonnollinen paikka ostaa tätäkin rahastoa.

      Vasta hiljattain löysin rahaston myös Nordean puolelta ja se tosiaan näytti olevan Ruotsin kruunuissa. Vaikka minullakin on Nordean asiakkuus, niin en ole tehnyt sijoituksia heidän kauttaan. En siis valitettavasti osaa sanoa, perivätkö he valuutanvaihtokulua SEK-version ostosta. Äkkiseltään en löytänyt nettisivuiltakaan tietoa kuin osakkeiden osalta: "Ei-euromääräisten osakkeiden valuuttakaupan palkkio on 0,3 %". Mutta tästä ei ollut mainintaa, koskeeko myös rahastoja. Kannattaa olla yhteyksissä Nordean suuntaan, että saat oikean tiedon mahdollisista valuutanvaihtokuluista.

      Kaiken kaikkiaan koen, että nämä mahdolliset valuutanvaihtokulut ovat kuitenkin sen verran pieniä, etten ole kokenut tarpeelliseksi vältellä niitä. Minulla on Nordnetin kautta useampaa muissa kuin euroissa olevaa rahastoa, enkä ole kokenut ongelmaksi Nordnetin perimää 0,25% valuutanvaihtokulua. Kun muita kaupankäyntikuluja (merkintä- ja lunastuspalkkiot) rahastoista ei mene, niin varsin pienistä summista kuitenkin puhutaan tuon valuutanvaihtokulun osalta.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.