torstai 17. kesäkuuta 2021

Mihin Handelsbanken Eurooppa Indeksi -rahasto sijoittaa?

Kesä on näköjään vienyt mennessään ja blogin kirjoitustahti on huomaamatta hidastunut. Tänään kuitenkin luvassa uutta luettavaa blogiin. 

Otin tarkasteluun Handelsbankenin Eurooppa Indeksi -rahaston, johon on mahdollista sijoittaa ainakin Handelsbankenin ja Nordnetin kautta.


Tekstin lähteinä on käytetty Handelsbankenia ja Morningstaria. Tiedot on poimittu 17.6.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot

 
 

Handelsbanken Eurooppa Indeksi on laajasti eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittava indeksirahasto. Sen vertailuindeksinä toimii Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned Europe -indeksi. 

Rahasto on vaihtanut vertailuindeksiään viime aikoina useasti: vaihdot on tehty vuosina 2017, 2019 sekä juuri äskettäin toukokuussa 2021. Muutokset ovat ymmärtääkseni olleet vastuullisuuden huomioivampaan suuntaan.

Rahasto on rakenteeltaan fyysinen, eli se sijoittaa suoraan indeksinmukaisiin osakkeisiin. Rahasto sijoittaa saamansa osingot takaisin rahastoon, eli kyseessä on kasvuosuus. Sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat varsin matalat, 0,20 %.

Morningstarilta rahasto on tällä hetkellä saanut 4 tähteä vertailussa saman luokan muihin rahastoihin. Vastuullisuusarvosanan osalta se on keskitasoa.

 

Kehitys

Viimeisen viiden vuoden kehitys rahastolla näyttää seuraavalta:

 

Viiden vuoden aikana rahasto on tuottanut 64 %. Tänä vuonna rahasto-osuuden arvo on noussut 16.6.2021 mennessä 17 %.

Alle kokosin vielä rahaston vuosituottoja viime vuosilta: 

 

 

Huomionarvoista on, että rahaston vertailuindeksi on tosiaan vaihtunut useaan kertaan viime vuosina, joten rahaston historiallinen kehitys ei ole suoraan vertailtavissa sen nykyiseen indeksiin.

 

Omistukset

Rahastolla on tällä hetkellä 391 eri osakesijoitusta, joista suurimmat ovat:

Listalla lienee olevan ainakin muutama tuttu nimi kaikille. Nestle on maailman suurin ruoka- ja juomayhtiö. Sen tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Piltti, Nescafe, Maggi, Purina ja Kitkat.

ASML ja SAP edustavat teknologia-alan yrityksiä. Roche, Novartis, AstraZeneca ja Novo Nordisk toimivat terveydenhuoltoalalla. Siemens on monialayritys, joka valmistaa esimerkiksi terveydenhuoltolaitteita sekä kuljetuslaitteita.

 

Maantiede

Maantieteellisesti rahaston sijoitukset kohdistuvat seuraavasti:

Taulukossa on 10 suurinta maata. Rahaston sijoitukset kohdistuvat suurimmilta osin Iso-Britanniaan, Sveitsiin, Ranskaan ja Saksaan. 

Pohjoismaista Ruotsi on mukana isoimmalla osuudella (7 %). Suomeen rahaston sijoituksista kohdistuu tällä hetkellä 1,5 %.

 

Sektorit

Rahaston toimialajakauma on seuraava:

Handelsbanken Eurooppa Indeksin suurimmat toimialat ovat rahoituspalvelut, teollisuustuotteet ja -palvelut sekä terveydenhuolto. Energia-ala näyttää puuttuvan rahastosta.Jos haluat vertailla tätä Handelsbankenin rahastoa muihin Eurooppa -indeksirahastoihin, niin Vertailussa Eurooppaan sijoittavat indeksirahastot -tekstini antaa hyvän lähtökohdan.

Aiemmat rahasto- ja ETF-tarkastelut löydät kootusti Rahastotarkastelut -sivulta. 


Lähiviikkoina aion keskittyä vanhojen rahastotarkastelujen päivittämiseen sekä laittamaan ajan tasalle indeksirahastotarjoajien valikoimakatsaukset. Sen verran tuntuu muutoksia kevään aikana tulleen, että tekstit kaipaavat päivitystä. 

Kesäistä loppuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Hei! Tämä sun blogi on aivan mahtava! Löysin tänään, ja olen vakiolukija tästä alkaen. Kiitos upeasta työstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos ihanasta kommentista ja tervetuloa lukijaksi! :) Tällaiset viestit tuovat aina lisämotivaatiota blogin pitämiseen.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.