sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Sijoitukset tarkastelussa: Handelsbanken USA indeksi

Tutustutaan tarkemmin toiseen sijoituskohteeseeni, Handelsbankenin USA indeksi -rahastoon. Sijoitustarkastelusarja polkaistiin aiemmin käyntiin maailma-ETF:n esittelyllä, jonka löydät täältä

Nyt vuorossa on Yhdysvaltoihin sijoittava indeksirahasto, joka on toiseksi suurin omistukseni noin 20 % osuudella salkkuni arvosta.

Lähteinä on käytetty Handelsbankenin sivuja sekä Morningstaria. Tiedot on päivitetty 29.6.2021

Huom. ajan myötä rahaston sijoitukset ja muut tiedot voivat muuttua, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot.


Yleistiedot

 
Handelsbankenin USA indeksirahasto on perustettu vuonna 2011 ja se sijoittaa keskisuuriin ja suuriin Yhdysvalloissa listattuihin osakkeisiin seuraamalla vastuullista Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned USA -indeksiä. Rakenteeltaan se on siis fyysinen.
 
Rahasto sijoittaa saamansa osingot uudelleen. Sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat erittäin kohtuulliset 0,2 %. 

Morninstarin mukaan rahasto on pärjännyt erinomaisesti omassa kategoriassaan ja onkin saanut arvioksi täydet viisi tähteä. Myös vastuullisuuspuolen arvosana on hyvä. 

Toukokuussa 2021 tulleen uuden vertailuindeksin myötä rahaston tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen ja kasvihuonekaasujen vähentäminen. Rahaston osakkeiden täytyy toteuttaa vastuullisuusvaatimukset ja seuraaville aloille sijoittamista on rajoitettu: fossiiliset polttoaineet, tupakka, aseet, alkoholi, kannabis, uhkapelit ja aikuisviihde.

Rahastoa on mahdollista hankkia ainakin Handelsbankenin sekä Nordnetin kautta.


Kehitys


Rahasto on kehittynyt viimeisen viiden vuoden aikana seuraavasti:

Viiden vuoden aikana rahasto on tuottanut 126 %. Tänä vuonna rahasto-osuuden arvo on noussut vuoden alusta 28.6.2021 mennessä 18 %.

Keräsin vielä alle rahaston vuosituotot muutamalta viimeisimmältä vuodelta:


Rahasto on vaihtanut vertailuindeksiään useasti viime vuosina. Vaihdot on tehty vuosina 2017, 2019 sekä 2021, joten aiemmat tuotot eivät ole suoraan verrattavissa rahaston viime aikojen tuottoihin. 

Muutokset ovat ymmärtääkseni tapahtuneet vastuullisuuden huomioivampaan suuntaan. Tuorein muutos tapahtui toukokuussa 2021, jolloin vertailuindeksi vaihtui Solactive ISS ESG Screened USA -indeksistä lähes samannimiseen Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned USA -indeksiin.


Omistukset


Rahasto sijoittaa tällä hetkellä 434 eri osakkeeseen. Rahaston 10 suurinta omistusta painotuksineen ovat:


Top 10 sijoitukset ovat hyvin pitkälti samat kuin maailma-ETF:ssäkin. Käytännössä kaikki ovat suomalaisillekin tuttuja yrityksiä, kuten Microsoft ja Facebook

Alphabet on tosiaan Googlen taustalla oleva yritys, ja Johnson & Johnson on tuttu esimerkiksi brändeistä: Nicorette ja Listerine. JPMorgan Chase & Co on yhdysvaltalainen pankki. NVIDIA puolestaan on teknologia-alan yritys, joka valmistaa esimerkiksi näytönohjaimissa käytettäviä grafiikkasuorittimia.

Kymmenen suurinta sijoitusta kattaa 26 % rahaston pääomasta.


Sektorit

 

Rahaston omistukset jakautuvat toimialoittain seuraavasti:


Teknologia on rahaston selkeästi suurin sijoituskohde sektoreista, ja sitä seuraavat terveydenhuolto sekä rahoituspalvelut.


Miksi sijoitan kyseiseen rahastoon? 


Olisin voinut rakentaa salkkuni pelkästään kahden ETF:äni varaan: maailma-ETF:n sekä kehittyvien maiden ETF:n. Halusin kuitenkin sijottamiseen hieman lisää mielenkiintoa, joten rakensin salkun toisen puolikkaan perusrahastojen varaan. Halusin pitää USA:n osuuden sijoituksistani noin 60 prosentissa, joten selvittelin rahastovaihtoehtoja kyseiselle alueelle. 

Nordnetin ETF-kuukausisäästössä olisi ollut kuluiltaan vielä edullisempi iShares Core S&P 500 UCITS ETF (ticker SXR8). Kyseisen ETF:n osuuden hinta on kuitenkin sen verran kallis, tekstin päivityshetkellä 365€, että totesin sen liian suureksi summaksi kuukausisäästöäni varten. Syynä on, että ETF:iä täytyy ostaa kokonaisina osuuksina ja normaali kuukausisäästösummani pyöri yleensä 250-500 euron paikkeilla silloin kuin vielä käytin ETF-kuukausisäästöä.

Handelsbankenin USA indeksirahasto tuntui seuraavaksi parhaimmalta vaihtoehdolta. Käyttämässäni Nordnetissä perusrahaston ostot ja myynnit ovat kuluttomia ja minimikertaosto on 15 euroa. USA indeksirahasto tarjoaa perusrahastojen helppouden kohtuullisilla vuosittaisilla juoksevilla kuluilla. Vastuullisuusnäkökulman huomioimista pidän myös plussana. Rahastolla saa matalalla kynnyksellä hajautusta sijoituksiin Yhdysvaltojen osalta.

 


Lisää aiheeseen liittyvää luettavaa:

USA-indeksirahastot vertailussa 

Miksi sijoittaa indeksirahastoon? 

Nordnetin indeksirahastovalikoima tarkastelussa 

Handelsbankenin indeksirahastot tarkastelussa 

Muut rahastotarkastelut löydät kootusti Rahastotarkastelut -sivulta 

6 kommenttia:

  1. Mites toi SPP Aktiefond USA, joka vaikuttaa samankaltaiselta kuin Handelsbankenin rahasto ja käytännössä samat kulutkin?

    https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/rahastolistat/17235178-spp-aktiefond-usa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! SPP USA näyttää omiin silmiin hyvältä vaihtoehdolta myös. Tosiaan molempien rahastojen sisältö on varmaan aika pitkälti sama. SPP:n rahastolla näyttäisi olevan hieman enemmän sijoituskohteita kuin HB:n rahastolla.

      Molemmat rahastot löytyvät toissa viikolla päivittämästäni USA-indeksirahastojen vertailusta:

      https://indeksisijoittajanmatkassa.blogspot.com/2020/12/usa-indeksirahastot-vertailussa.html

      Sieltä on helppo vertailla vaihtoehtoja. Mutta tosiaan kun kuluissakaan ei ole eroa Handelsbankenin rahastoon, niin vaikea näitä on mitenkään paremmuusjärjestykseen laittaa.

      Handelsbankenin rahasto on sen verran pidempään ollut tarjolla, että siksikin se on kerännyt suosiota. SPP:n rahasto taisi vasta viime vuonna tulla Nordnettiin tarjolle, vaikka Ruotsissa se onkin ollut kruunu perusvaluuttanaan pitkään olemassa.

      Poista
    2. HB on ollut pidempään tarjolla, mutta vastaavasti vaihtanut esim. seuranta- / vertailuindeksiä viime vuosina aika tiheästi siinä missä SPP seuraa "tuttua ja turvallista" MSCI:tä. Näiden historiallinenkin vertailu on hieman hankalaa, sillä toinen huomioi avaintietoesitteen graafeissaan kurssimuutokset (SEK/EUR) ja inflaation ja toinen ei.

      HB tuntuu hyvältä juuri sillä että on ollut olemassa ja tarjolla pitkään, mutta muutaman viime vuoden muutoksen myötä se tuntuu vaikeammalta arvioida todellisuudessa.

      Poista
    3. Hei! Puhut asiaa, ihmeellisen paljon on vertailuindeksin muutoksia ollut HB:n rahastolla. Ovat nimittäin taas toukokuussa vaihtaneet vertailuindeksiä hieman (tämä teksti kaipaisi siis päivitystä). Toivoisin itsekin pysyvämpää linjaa, koska HB:nkaan rahaston historia ei ole vertailukelpoista sen nykyhetken indeksin kanssa.

      Tosiaan kovin vaikeaa on HB:n ja SPP:n rahastoja pidemmällä aikavälillä toisiinsa verrata tuoton suhteen. Itse ajattelen, että molemmat kuitenkin ovat laaja-alaisesti USA:aan sijoittavia järkeväkuluisia indeksirahastoja, että tuskinpa sitä metsään menee, valitsi sitä kumman tahansa.

      Ja itse asiassa SPP:n rahastonkin avaintietoesitteessä on maininta, että voivat sulkea indeksin osakkeita pois rahastosta, jos niiden vastuullisuuskriteerit eivät täyty. Eli molemmissa rahastoissa on hieman vastuullisuusnäkökulmaa mukana.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Jatkokysymys sitten toisin päin; nyt kun fokuksesi on kääntynyt SPP Aktiefond Global rahastoon niin miksi sen kohdalla ei HB Global Index Crit rahasto? Kehittyvät markkinat siinä hyvin samoissa luvuissa ja maantieteellisesti mukana, eli onko käytännön ratkaiseva tekijä siis kulut - 0,31% vs 0,4%?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailma-rahastojen osalta tutkin vaihtoehtoja reilu vuosi sitten ja silloin HB:n Globalia ei ole ollut tarjolla Nordnetin kautta. Kyseinen rahasto on vasta hiljattain tullut Nordnettiin. Itselläni ei ole Handelsbankeniin asiakkuutta, niin varsinaisesti en ole kokenut rahastoa aiemmin edes vaihtoehdoksi.

      Ylipäätään oma linja on tähän asti ollut se, että pyrin tekemään pitkäaikaisia rahastovalintoja, enkä helposti vaihda kohteita jos hyvä kokoonpano salkkuun on löytynyt.

      Blogiin kirjoittamaani maailma-rahasto vertailua enempää en ole HB:n Globaliin tutustunut, mutta vaikuttaa tosiaan hyvin samankaltaiselta rahastolta kuin SPP Global. Jos nyt valintaa tekisin näiden välillä, niin kuten arvelit, päätyisin omalla kohdallani halvempien juoksevien kulujen takia edelleen SPP Globaliin. Äkkiseltään en nää, mitä lisäarvoa HB:n rahasto toisi SPP:n rahastoon verrattuna, jotta olisin valmis maksamaan siitä korkeampia kuluja, jos ajatellaan molempien olevan saatavissa yhtä helposti.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.