Tänään otetaan tarkempaan vertailuun Yhdysvaltoihin sijoittavat indeksirahastot. Pyrin poimimaan ehdokkaita laajasti eri tarjoajilta, niin vertailusta saadaan mahdollisimman kattava.
Aiemmin olen julkaissut vertailun maailma -indeksirahastoista, pääset vertailuun tästä.
Tarjonta
Yhdysvaltoihin sijoittavia rahastoja löytyy laajasti monelta tarjoajalta, kuten Handelsbankenilta, Nordnetilta, Osuuspankilta ja S-pankilta. Vertailuun otin kaikkiaan 6 eri rahastoa:
Osuuspankin ja Seligsonin rahastot sijoittavat Yhdysvaltojen lisäksi pienellä osuudella myös Kanadaan. Muut rahastot keskittyvät pelkästään USA-sijoituksiin.
SPP:n ja FIM:n rahastot seuraavat samaa indeksiä, muilla on käytössä eri vertailuindeksit.
Rahastojen vuosittaiset juoksevat kulut vaihtelevat 0,20 - 0,50% välillä.
Nordnetin Indeksirahasto USA poikkeaa muista rahastoista siten, että se on synteettinen eli rahasto on toteutettu johdannaisten avulla. Muut rahastot ovat fyysisiä, eli ne lähtökohtaisesti omistavat vertailuindeksin mukaiset osakkeet. Itse suosin lähtökohtaisesti fyysisiä rahastoja, koska haluan ymmärtää, mihin sijoitan.
Toisessa taulukossa on tarkempaa tietoa rahastojen tuotoista sekä palkkioista:
Rahastot ovat pääasiassa kasvuosuuksia, eli ne sijoittavat saamansa osingot takaisin rahastoon. Osuuspankki ja Seligson tarjoavat rahastoistaan kasvuosuuksien lisäksi myös tuotto-osuuksia.
Tuotoista on nostettu esiin viimeisen vuoden ja 3 vuoden tuotot. SPP:n ja Nordnetin rahastot on perustettu vuonna 2020, joten tuottohistoriaa niillä ei juuri vielä ole. Yhden vuoden tuotot näyttävät tällä hetkellä hyvältä, koska vuosi sitten oltiin vasta toipumassa pörssiromahduksesta.
Ratingilla tarkoitetaan Morningstarin Ratingia, jossa rahastoille
annetaan 1 - 5 tähteä sen perusteella, miten hyvin se on pärjännyt
suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. Handelsbankenin USA indeksi nousee esiin ratingin perusteella parhaimmalla 5 tähden arvosanallaan.
Nordnetin ja Handelsbankenin kautta tarjotuilla rahastoilla ei ole osto- ja myyntikuluja. Osuuspankki ja Seligson perivät rahastotoimeksiannoista merkintä- ja lunastuspalkkiot. FIM:n rahastolla kulu peritään vain ostoista.
Rahastojen vastuullisuus
Morningstarin vastuullisuusarvosanat rahastoille ovat seuraavat:
Seligsonin rahasto saa parhaimman mahdollisen vastuullisuusarvion. Muuten rahastojen arvosana vaihtelee kolmesta neljään.
Rahastojen sijoitukset
Tässä osiossa käydään läpi, mihin rahastot sijoittavat. Koska Nordnet Indeksirahasto USA on johdannaisten avulla toteutettu, eikä todellisuudessa omista indeksinmukaisia osakkeita, jätin sen pois tästä osiosta.
Osakesijoitukset
Kuinka monta osakesijoitusta rahastoilla on? Taulukossa rahastojen nimiä lyhennetty.
Sijoitusten määrissä on yllättävän suurta hajontaa. Seligsonin rahasto näyttäisi olevan keskittynein, ja Osuuspankin rahastossa eniten hajautusta eri osakkeiden muodossa.
Vaikka FIM:n ja SPP:n rahastoilla on sama vertailuindeksi, osakesijoitusten määrä poikkeaa hurjasti toisistaan (250 vs. 551). Selitys löytyy FIM:n rahaston avaintietoesitteestä: rahastossa olevien yhtiöiden lukumäärää rajoitetaan kustannussyistä ja indeksin tuotto pyritään saavuttamaan indeksiä pienemmällä osakesijoitusten määrällä.
Maat
Rahastojen sijoitusten maajakauma osuuksineen on seuraava:
Pääosa kaikkien rahastojen sijoituksista kohdistuu Yhdysvaltoihin, mutta OP:n ja Seligsonin rahastoissa on pienellä 5 - 7 % osuudella myös Kanada mukana.
Suurimmat sijoitukset
Seuraavaksi kurkataan kunkin rahaston viiteen suurimpaan omistukseen painotuksineen:
Seligsonin rahastoa lukuunottamatta viiden suurimman sijoituksen kärjestä löytyvät kaikilla ainakin Apple, Microsoft, Amazon ja Alphabet.
Seligsonin rahasto kulkee muihin nähden omia polkujaan ja edellä luetelluista osakkeista ainoastaan Microsoft löytää tiensä tämän rahaston top viiteen. Mielenkiintoisesti tämä rahasto sai myös parhaimman mahdollisen vastuullisuusarvosanan Morningstarilta.
Sektorit
Rahastojen toimialajakaumasta poimin painotuksineen ne kolme sektoria, jotka olivat yhtä rahastoa lukuunottamatta suurimman toimialat rahastoilla:
Teknologia löytyy listan ykkösenä kaikilta rahastoilta. Sitä seuraavat rahoituspalvelut sekä terveydenhuolto.
FIM:n rahaston osalta kolmanneksi suurimmaksi toimialaksi nousee 13 % osuudella sykliset kulutushyödykkeet.
Miten rahastoihin voi sijoittaa?
Viimeiseen taulukkoon keräsin vielä tiedot, miten ja missä rahastoihin voi sijoittaa:
Nordnetin kautta on mahdollista hankkia kolmea vertailussa ollutta rahastoa. Muuten rahastot löytyvät pääasiassa rahaston nimessäkin mainitun tahon kautta.
Minimikertasijoitussumma rahastoihin on pääasiassa 10 tai 15 euroa. Osuuspankilla ja Handelsbankenilla ei ole minimisummaa ollenkaan.
Toivottavasti tästä tekstistä on apua, jos olet etsimässä Yhdysvaltoihin sijoittavaa indeksirahastoa.
Olisi mukava kuulla, koetko tällaiset rahastovertailut hyödyllisiksi?
Hei.
VastaaPoistaOn OP-Amerikka rahasto ja on hyvä tuotto, tehokas.
Kulut on pienet.
-Goteler-
Moi, kiva kuulla että olet ollut tyytyväinen kyseiseen rahastoon.
PoistaHei.
PoistaOlen indeksirahastoihin tyytyväinen jotka on nyt, varojen ilmaantuessa lisäilen indeksirahastoja mutta se Smart10 on vaivoillinen, miten ihmeessä menin uskomaan johdannais satuja joiden tuotoissa luotiin huikea kuva ilman kurssi historiaa.
Sen on niitä vasta-alkajan erheitä.
-Gotler-
Aloittevalle rahastosijoittajalle tällaiset vertailut varmasti tosi hyödyllisiä, ja miksei myös kokeneemmallekin sijoittajalle. Itse päädyin aikoinaan Handelsbankenin usa-indeksiin, ja hyvinhän tuo on toiminut, vaikka on tainut parikin kertaa vaihtanut seurattavaa indeksiä.
VastaaPoista-Jak
Moikka, kiitos mukavasta palautteesta! Saman USA-rahaston itsekin valitsin kun sijoittamisen aloitin. Tyytyväinen olen myös ollut, eikä tämä vertailukaan herättänyt toisenlaisia ajatuksia.
PoistaOlen vasta viime aikoina herännyt tähän indeksirahastojen vertailuindeksien vaihtamiseen. Tuli sattumalta huomattua, että OP oli esimerkiksi vaihtanut melkein kaikkien indeksirahastojensa vertailuindeksit hiljattain. Aloin vaan miettimään, että tuleeko näistä yleensä edes mitään ilmoitusta osuudenomistajille? OP:lla ei ainakaan rahastojen esittelysivuilla ollut mitään mainintaa, että muutos on tapahtunut. Avaintietoesitteeseen oli kirjattu vertailuindeksin vaihto tuottokuvaajan yhteyteen. Aika helposti voi jäädä koko homma huomaamatta, jos asiasta ei mitään ilmoitusta tule.
Kannattaisikohan keskittää OP:hen, kun siellä on käyttötili ja asp-tilikin = bonusta..? Olen jo aloittanut Handelsbankenin rahastoon pienellä summalla, mutta alkoi sittemmin mietityttää, pitäisikö vaihtaa.
VastaaPoistaMoikka! Itsellä ei ole asiakkuutta OP:hen, niin en ole oikein kartalla kuinka OP:n bonushomma käytännössä toimii. Siihen en osaa siis ottaa kantaa. Suht samantyyppiset näyttäis OP:n ja Handelsbankenin USA -rahastot olevan, paitsi OP:n vaihtoehdossa on Kanadaakin pienellä osuudella mukana. Juoksevissa kuluissa on jonkin verran eroa, mutta järkeviltä molempien kulutaso edelleen tuntuu. Itselläkin on lähipiirissä henkilöitä, jotka ovat kokeneet helpoimmaksi sijoittamisen oman pankin kautta esim. Nordnetin sijaan. Mikäänhän ei estä sitäkään, että rahastoja olisi useammalla eri tarjoajalla. Veropuoli kannattaa myös miettiä, että joutuuko HB:n rahaston myynnistä maksamaan pääomaveroja.
PoistaHB:n rahastossa on vielä niin pieni summa, ettei veroja pitäisi mennä. Minulla on kyllä myös Seligsonin rahastoissa vähän, kun siellä on muutama erikoisempi rahasto, eli on eri tarjoajilla eikä se niin hankalaa ole...päällekkäisiä rahastoja ei ehkä kuitenkaan kannata ottaa? Usaa ja Usaa. OP:n Maailma indeksirahastokin on pitkälti USAa.
PoistaOP:n bonuksilla saisin pienennettyä tilin ym. perusmaksuja. Tai maksaa vakuutuksia sitten, kun sijoitetut summat kasvaisivat. Voi kyllä käydä niinkin, että bonussysteemi tulee muuttumaan, kun lehdissä on ollut jotain sen suuntaista.
Joo tuossa vaiheessa se vaihto on vielä aika helppo tehdä. Kannattaa yrittää miettiä kaikkia sijoituksia kokonaisuutena. Itse ajattelisin, että jos vaikka on sijoituksia jo maailma-rahastoon, jossa USA:n osuus voi olla yli 60 %, niin ei siihen oheen enää tarvitse erillistä USA-rahastoa. Toki tilanne voi olla eri, jos muitakin sijoituksia löytyy. Tuskin tosiaan kahdelle USA-rahastollekaan on tarvetta, ellei tietoisesti halua hajauttaa sijoituksiaan eri paikkoihin.
PoistaMorningstarilla on kiva x-ray -työkalu, jolla pystyy kokeilemaan, millainen maantieteellinen jakauma salkkuun tulee milläkin kokoonpanolla ja osuuksilla. Sen avulla olen itse suunnitellut salkkuni. Aiheesta olen kirjoittanut hieman tässä tekstissä: https://indeksisijoittajanmatkassa.blogspot.com/2020/10/salkkuni-10-suurinta-osakesijoitusta.html
Ihan hyvältä kuulostaa bonussysteemi, mutta toki on ärsyttävää ettei voi olla varma, pysyykö systeemi jatkossakin samanlaisena.
Hei, miksi vertailussasi ei ollut iShares SXR8 etf:ää. Mitä mieltä olet ko. rahastosta?
VastaaPoistaMoikka! Näissä tekemissäni vertailuissa on mukana vain tavalliset ei-pörssinoteeratut indeksirahastot, ei ollenkaan etf:iä. Perusrahastojen ja etf:ien ostaminen ja siihen liittyvät kulut esimerkiksi eroavat yleensä varsin paljon toisistaan, niin en ole halunnut sekoittaa molempia samaan vertailuun. Etf:iä ylipäätään on niin paljon tarjolla, että on vaikeampi rajata, mitä ottaa mukaan.
PoistaiSharesin SXR8 etf on minulle tuttu. Taitaa olla vuosittaisilta juoksevilta kuluiltaan halvimpien USA-etf:ien tai ylipäätään rahastojen joukossa. Aikanaan, kun aloitin sijoittamisen, harkitsin kyseistä etf:ää salkkuuni Handelsbankenin USA indeksin sijaan, mutta omalla kohdalla ongelmaksi nousi rahasto-osuuden korkea hinta. Etf:iähän voi ostaa ainoastaan kokonaisina osuuksina, joten pienin kyseiseen etf:ään tällä hetkellä kerralla sijoitettava summa on noin 391€. Koska oma kuukausisäästösummani pyörii 250€ paikkeilla, niin ei tätä rahastoa ole mahdollista omaan kuukausisäästöön ottaa ja no muutenkin olen toistaiseksi luopunut etf-kuukausisäästöstä.
Mutta, jos sijoitussummat ovat suurempia ja etf-kaupankäyntikulut saa pidetty aisoissa esim. Nordnetin etf-kuukausisäästön kautta, niin koen tämän rahaston erittäin hyväksi ja järkeväksi valinnaksi. Reilusti edullisempihan tämä etf on kuluiltaan kuin mikään vertailussa olevista rahastoista. Mutta tosiaan millään kympeillä siihen ei pysty sijoittamaan toisin kuin vertailussa oleviin rahastoihin.