Sijoitussalkku

Olen aloittanut sijoittamisen keväällä 2019 ja sijoitussalkkuni koostuu rahastoista sekä ETF:istä.
 
Päivittelen salkun tiedot pääasiassa kuukauden välein. Tiedot päivitetty: 1.10.2022 
 

Salkun sisältö:
 

Indeksisijoittaminen maailmanlaajuisella hajautuksella on kaiken pohja. Pienenä lisänä minulla on 2 aktiivista rahastoa teknologia- ja terveydenhuoltoaloilta sekä Spiltanilta ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin keskittyvä rahasto. En sijoita suoriin osakkeisiin ollenkaan.

ETF:ien osto on tauolla kuukausisäästämisen tultua maksulliseksi Nordnetissa. Niiden tilalle olen ottanut toistaiseksi SPP:n Global -rahaston
 
Lisätietoa:


Salkun tilanne:
 
     
 
Tekstejä salkkuni virstanpylväistä:
 
 
Lisäksi salkun kuukausikatsaukset löydät kootusti täältä. 
 

Shareville:

Sijoitukseni ovat Nordnetissa ja salkkuni löytyy Sharevillestä nimimerkillä IndeksisijoittajanMatkassa. Shareville -salkkuuni pääset tästä.

6 kommenttia:

  1. Moi, hyvää meininkiä!

    Jos kuukausisäästää 300 e/kk yli 10 v ajan, niin kumman taktiikan valitsisit: sen, että

    A) sijoittaa pelkkään SPP Aktiefond globaliin vai
    b) sijoittaa pelkkiin ETF:iin jotenkin fiksusti hajauttaen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitos!

      Molemmat vaihtoehdot kuulostavat itselle järkeviltä, joten vaikea sanoa kumpaan sitä oikeasti päätyisi tuossa tilanteessa. Itsehän korvasin EUNL ja IS3N -etf:t toukokuussa kyseisellä SPP:n rahastolla, mutta toki etf:iin aiemmin mennyt summa oli pienempi kuin esimerkissäsi.

      Olen ihastunut SPP Globalin helppouteen, kun saa kehittyneet ja kehittyvät maat samassa paketissa miettimättä itse painotuksia. Tykkään myös, että ostot voi tehdä koska vaan ilman kuluja. Juoksevat kulutkin (0,32%) ovat vielä järkevällä tasolla.

      En ole varma, mitä etf:iä mietit. Mutta, jos ajatellaan EUNL ja IS3N -etf:iä esimerkiksi, niin vuosittaiset juoksevat kulut jäävät SPP Globalia alhaisemmaksi. Toisaalta etf:ien ostosta joutuu yleensä maksamaan kaupankäyntikuluja tai etf-kuukausisäästön palvelumaksun.

      300 e/kk alkaa olemaan sen verran hyvä summa, etten koe etf-kuukausisäästön palvelumaksua (2,5e/kk) enää niin ongelmaksi, jos Nordnetin kautta sijoittamista miettii.

      Jos helppoutta ja yksinkertaisuutta kaipaa, ottaisin SPP Globalin. Jos haluaa itse vaikuttaa maantieteellisten alueiden painotuksiin, niin etf:t toimivat siinä tapauksessa. Tai jos on mahdollista, että haluaisi jossain vaiheessa siirtää sijoitukset toiselle välittäjälle, niin vain etf:illä se on mahdollista (toki maksua vastaan). Perusrahastoja ainakaan Nordnet ei ymmärtääkseni siirrä muualle.

      Poista
  2. Kiitos perusteellisesta vastauksesta.

    Kyllä se toi SPP taitaa sitten olla.

    Mutta mitä jos haluaisi sijoittaa vielä 50e/kk johonkin "jännään"? Mihin sinusta olisi mielenkiintoista tällä hetkellä sijoittaa (odotten, että siitä saa tuottoa)? (Spp ja tuo mainitsemasi ETF-kombo ovat varmasti tosi hyviä mutta ehkä vähän tylsiä, varsinkin jos ne painottaa tavalliseen tapaan.)

    Toinen kysymys: mitä mieltä olet siitä kun jengi tuntuu suosivan jenkkejä ja teknologiaa. Mennäänkö siinä(kin) mahdollsesti mönkään pitkällä tähtäimellä (15v - 20 v)? (Eihän sitä voi tietää, mutta mikä sun fiilis on? Entä kestävästä energiasta?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ymmärrän täysin että toi perussetti tuntuu vähän tylsältä. Itsekin halusin mielenkiinnon vuoksi muutakin siihen oheen.

      Muistuttaisin tässä vielä, että olen sijoittajana aloittelija. Voin toki kertoa, miten itse olen toiminut tai miten ajattelen asioista, mutta nämä eivät ole sijoitussuosituksia muille.

      Mutta takaisin asiaan. Olen päätynyt sijoittamaan perusindeksirahastojen lisäksi itseä kiinnostaviin aloihin, kuten teknologiaan ja terveydenhuoltoon. En ole sen kummemmin yrittänyt ennustaa, mikä tulevaisuudessa voisi olla tuottavinta. Onhan se mahdollista, että esimerkiksi teknologiasektori ei tuota pitkällä aikavälillä samaan tapaan.

      Olen ajatellut, että pienellä osalla salkkua voi tavallaan ottaa vähän enemmän riskiä ja sijoittaa johonkin itseä kiinnostavaan. Pienenä osuutena niiden vaikutus koko salkun tuottoon pysyy maltillisena.

      Kestävä energia ja pienyhtiöt ovat viime aikoina pyörineet mielessä. Tosi hurjia tuottoja on viime vuosina tullu kestävän energian puolelta. Mutta joku siinä vaan itseä mietityttää, etten ole ainakaan toistaiseksi uskaltanut hypätä mukaan. Ehkä se, kun ei ole mitään ymmärrystä alasta ja sen tuottojen kestävyydestä.

      Kysyit tuosta jenkkien suosimisesta, niin aika luonnollisesti se tulee ihan näiden maailma-indeksirahastojen ja etf:ienkin kautta tällä hetkellä, koska esim. SPP Globalissa 56% sijoituksista kohdistuu Usaan. Sikäli en koe, että indeksisijoittajan tarvitsisi asiasta olla huolissaan, koska maailma-rahastot ymmärtääkseni painottavat automaattisesti sisältöään uudestaan matkan varrella, jos voimasuhteet markkinoilla muuttuvat.

      Se on harmi, että vähänkään erikoisempien sijoituskohteiden osalta joutuu perusrahastoissa usein kääntymään aktiivisten rahastojen puoleen. ETF:ien puolelta löytyy halvemmilla kuluilla erinäköisiin "jänniin" indekseihin sijoittavia rahastoja. Ilmeisesti sinne etf-kuukausisäästön piiriinkin on viime aikoina tullut monenlaista sektoria mukaan. Tätä mahdollisuutta ei ollut vielä käytössä, kun itse noita sektorittaisia kohteita etsin.

      Poista
    2. Jes! Kun luen sun blogia ja kommentteja, saan enemmän varmuutta ja selkoa siihen, mikä itse olen tällä pelikentällä (tylsä pappa-sijottaja). Good job!

      Poista
    3. Mahtavaa! Se onkin mun mielestä tärkeimpiä juttuja sijoittamisessa, että ymmärtää mikä tyyli ja riskinoton taso itselle sopii parhaiten. Kiitos mukavasta keskustelusta! Hyvin haastoit minua pohtimaan omiakin kuvioita.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.