lauantai 14. maaliskuuta 2020

Sijoitussalkku esittelyssä

Tutustutaan seuraavaksi, millaisiin kohteisiin olen tehnyt sijoituksia. Kuten aiemmin mainitsinkin, minulla ei ole suoria osakeomistuksia ollenkaan, vaan olen sijoittanut osakkeisiin rahastojen ja ETF:ien avulla. Koen, ettei minulla ole tarpeeksi näkemystä ja osaamista yksittäisten yritysten arviointiin ja valitsemiseen, joten valitsin helpomman ja yksinkertaisemman tien sijoittaa markkinoille rahastojen ja ETF:ien kautta. 

Kaikki rahastoni sijoittavat osakemarkkinoille, en koe korkosijoituksia tarpeelliseksi tässä vaiheessa sijoitusmatkaa. Tulevaisuudessa omistusasunto tulee muodostamaan sen verran suuren osan varallisuudestani, etteivät kiinteistösijoitukset tunnu myöskään ajankohtaiselta.

Olen hajauttanut sijoitukseni kattamaan laajasti maita ympäri maailman. Ohjenuorana olen pitänyt MSCI ACWI -indeksin maanosajakaumaa. Indeksiin kuuluvat laajasti maailman kehittyneet ja kehittyvät maat ja se kattaa noin 85% maailman pörssien markkina-arvoista. Tältä pohjalta salkkuni pääpaino (vajaa 60%) on Yhdysvalloissa, reilu 20% Euroopassa ja loput Aasian suunnalla ja kehittyvissä maissa. 

Euroopan osalta olen painottanut Pohjoismaita. Sektoreista olen erillisinä nostanut terveydenhuollon sekä teknologian. Salkkuni maanosajakaumia olen tutkinut Morningstarin X-ray -työkalun avulla. Iso suositus sille!

Sijoituksiini kuuluu tällä hetkellä 2 ETF:ää, 3 indeksirahastoa sekä 3 muuta rahastoa. Alla olevassa kuvassa näkyvät rahastot tavoiteosuuksineen:



Noin puolet sijoituksistani on maailma ETF:ssä ja toista puolikasta hallitsee Handelsbankenin Usa indeksirahasto. Toisena ETF:nä mukana on kehittyviin maihin sijoittava ETF. Sektorikohtaisia rahastoja edustavat teknologiaan ja terveydenhuoltoon sijoittavat rahastot. Pohjoismaat ovat päässeet mukaan yhteensä noin 9% osuudella.

Avaan vielä rahastoja tarkemmin kategorioittain, linkit johtavat kyseisen rahaston Morninstar -sivulle:

ETF:t
Molemmat ETF:t ovat mukana Nordnetin kuukausisäästöohjelmassa.
 
iShares Core MSCI World UCITS ETF (ticker EUNL) sijoittaa maailman kehittyneisiin maihin seuraten MSCI World -indeksiä. Tällä hetkellä ETF sijoittaa 1 641 eri yritykseen ja 63% omistuksista painottuu Yhdysvaltoihin. 3 suurinta omistusta ovat Apple, Microsoft sekä Amazon.com.

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (ticker IS3N) puolestaan sijoittaa kehittyviin maihin pääasiassa Aasiassa. ETF seuraa MSCI Emerging Markets Investable Market -indeksiä. Suurimmat omistukset ovat Alibaba, Tencent sekä Taiwan Semiconductor Manufacturing. ETF:llä on 2 707 eri osakesijoitusta.

Indeksirahastot:

Handelsbanken USA indeksi on Yhdysvaltojen markkinoille sijoittava indeksirahasto. Rahasto seuraa vastuullista Solactive ISS ESG Screened USA -indeksiä. Se sijoittaa 451 eri osakkeeseen tällä hetkellä. Top 3 omistukset ovat Microsoft, Apple sekä Amazon.com.

Nordnet Indeksirahasto Suomi (entinen Superrahasto Suomi) sijoittaa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan osakkeeseen seuraten OMX Helsinki 25 -indeksiä. Suurimmat omistukset ovat Nordea, Neste sekä Nokia.

Nordnet Indeksfond Norge (entinen Superfondet Norge) on Norjan markkinoille sijoittava indeksirahasto. Rahasto seuraa OBX indeksiä sijoittaen Oslon pörssin 25 vaihdetuimpaan osakkeeseen. 3 suurinta omistusta ovat Equinor, DNB ja Telenor.

Muut rahastot:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag keskittyy ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin. Rahasto sijoittaa tällä hetkellä 14 eri kohteeseen, joista suurimmat 3 ovat Industrivärden, Investor sekä Lundbergföretagen. Kaksi suurinta käsittää lähes 55% osuuden rahaston sijoituksista.

BlackRock Global Funds - World Technology Fund on aktiivinen rahasto, joka sijoittaa maailmanlaajuisesti teknologiayrityksiin sekä teknologiasta hyötyviin yrityksiin. Sijoitusten suurimmat maantieteelliset alueet ovat Yhdysvallat sekä kehittyvä Aasia. Suurimmat sijoitukset ovat jo aiemmistakin tutut Microsoft, Apple sekä Alibaba. Yhteensä rahastolla on 97 sijoituskohdetta.

Handelsbanken Hälsovård Tema on myös aktiivinen rahasto, joka sijoittaa maailmanlaajuisesti lääketekniikkaan, lääkeaineisiin, hoiva-alaan sekä biotekniikkaan. Sijoitukset on hajautettu 69 eri osakkeeseen. Suurimmat omistukset ovat Roche, UnitedHealth Group ja AbbVie.

Tällaisilla sijoituksilla aloitan blogimatkani. Myöhemmin aion vielä käydä kaikki sijoituskohteeni yksittäin tarkemmin läpi omissa postauksissaan.

Tarkemmat katsaukset:

Ajantasaisempi tieto salkkuni sisällöstä ja sijoitusten tuotosta löytyy Sijoitussalkku -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.