tiistai 16. kesäkuuta 2020

Sijoitukset tarkastelussa: Nordnet Indeksfond Norge

Jatketaan sijoituskohteitteni tarkastelua Nordnet Indeksfond Norge -rahaston osalta. Aiemmin rahasto tunnettiin Norjan Superrahastona. 
 
Kyseinen rahasto on salkussani pienenä lisämausteena reilun 3 prosentin osuudella salkkuni markkina-arvosta.

Lähteinä on käytetty Nordnettia, Morningstaria sekä Öhman Fonderia, ja tiedot on päivitetty 5.7.2021
 
Huom. ajan myötä tiedot ja rahaston sijoitukset voivat muuttua, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot.


Yleistiedot

 

Vuonna 2014 perustettu rahasto on Nordnetin sisäänheittotuotteita. Rahasto on vuosittaisten juoksevien kulujen osalta kuluton. Rahaston valuuttana on Norjan kruunu, ja siksi Nordnet perii rahaston osto- ja myyntitoimeksiantojen yhteydessä 0,25 % valuutanvaihtokulun. Rahastotoimeksiannot tehdään aina euromääräisinä, eikä valuutanvaihtoa ole mahdollista hoitaa itse. 
 
Rahasto on passiivinen indeksirahasto, joka sijoittaa Norjassa listattujen yritysten osakkeisiin seuraamalla Oslon pörssin OBX-indeksiä. Indeksi pitää sisällään 25 pörssin eniten vaihdettua osaketta. Osingot sijoitetaan uudelleen rahastoon, eli kyseessä on kasvuosuus.

Morninstarin arvioissa rahasto ei juuri loista: se saa keskitasoisen 3 tähden arvioinnin menestyksestä suhteessa muihin saman kategorian rahastoihin. Vastuullisuusarvosana on heikko 1/5 ja tätä pyrin selvittämään lisää, kun käymme rahaston sijoituksia läpi.


Kehitys


Valuuttakurssien vaihtelut tuovat selkeän eroa rahaston kehityksen tarkasteluun riippuen siitä, käytetäänkö euromääräisiä vai Norjan kruunuissa olevia arvoja. Otin mukaan viimeisen viiden vuoden kehityskuvaajat niin kruunu- kuin euromääräisinäkin:

Öhman Fonderista poimittu kuvaaja Norjan kruunuissa:
5 vuoden kehitys kruunuissa +82 %


Nordnetista poimittu kuvaaja euroissa:
5 vuoden kehitys euroissa +66 %

Kuvaajat näyttävät toki suhteellisen samanlaisilta, mutta viiden vuoden tuotoissa on eroa: euroissa rahasto on tuottanut 66 %, kun taas Norjan kruunuissa tuotto nousee 82 prosenttiin. 
 
Syynä tähän on ymmärtääkseni Norjan kruunun heikkeneminen suhteessa euroon. Etenkin maaliskuussa 2020 öljyn hinnan romahtaessa kruunu heikkeni hurjasti euroon nähden. Pikkuhiljaa on palailtu takaisin lähemmäs aiempia lukemia. Valuuttakurssien kehitystä tutkin Kauppalehden kuvaajasta.

Havainnollistetaan valuuttakurssien vaikutusta esimerkillä:
Kun Norjan kruunu heikkeni suhteessa euroon, niin yksi kruunu vastasi aiempia vuosia pienempää euromäärää. Esimerkiksi 26.10.2020 yksi Norjan kruunu vastasi 0,0914 euroa, kun kaksi vuotta aiemmin yksi kruunu oli vastannut noin 0,10495 euroa. Ero näyttää pieneltä näin, mutta kun puhutaan esimerkiksi yhdestä kokonaisesta rahasto-osuudesta, se alkaa näkyä jo selvemmin.

Yhden rahasto-osuuden markkina-arvo oli 23.10.2020 päivä 129,84 NOK. Tämä tarkoitti euroissa sillä hetkellä n. 11,87 €, mutta kaksi vuotta aiemmin sama kruunumäärä olisi ollut n. 13,63 €. Rahaston tuotto euroissa on siis tippunut suhteessa kruunuissa olevaa tuottoon sitä mukaan, kun kruunu on heikentynyt suhteessa euroon. Monimutkaisia pyörittelyitä nämä valuuttakurssiasiat!

Tänä vuonna rahasto on euroissa tuottanut 2.7.2021 mennessä 20 %. Alle keräsin vielä sen vuosituotot euroissa viimeiseltä muutamalta vuodelta:

 

Omistukset


Rahasto sijoittaa 25 eri osakkeeseen. Kahdeksan suurimman omistuksen osuus rahastopääomasta on 63 prosenttia. 
 
Nämä top 8 yritykset ovat:

Yritykset ovat ainakin itselleni suht tuntemattomia, joten teen pienen esittelyn niistä. Aloitetaan kolmesta suurimmasta: 
  • Equinor on kansainvälinen energiayhtiö, joka toimii pääasiassa öljy- ja kaasualalla. Yhtiön osuus rahaston pääomasta on 16 %, joten osakkeen kehityksellä on suuri vaikutus rahaston kehitykseen. Öljy- ja kaasualan suuri rooli näkyy myös rahaston heikossa vastuullisuusarvosanassa.
  • DNB taas on Norjan suurin finanssialan yritys. Nimi on lyhenne Den Norske Bank:sta. 
  • Telenor on kansainvälinen televiestintäalan yritys, jonka päämarkkina-alueet ovat Pohjoismaissa sekä Aasiassa. Suomalaisille yritys voi olla tuttu teleoperaattori DNA:n ostajana. DNA kuuluu siis nykyään Telenorin konserniin.

Joukkoon kuuluu myös elintarvikealan yrityksiä: 
  • Mowi on yksi maailman suurimmista mereneläviä elintarvikkeiksi tuottavista yrityksistä. Sen pääalaa on kalankasvatus, etenkin lohen osalta. 
  • Myös Orkla tunnetaan Suomessa elintarvikkeisiin liittyen. Itselleni tuli yllätyksenä, että Orkla on todellisuudessa monialayhtiö, joka tuottaa brändättyjä kuluttajatuotteita, alumiinituotteita ja sillä on myös sijoitustoimintaa. Orklan tunnettuja brändejä ovat: Grandiosa, Abba, Risifrutti, Panda, Felix, Jordan-hampaidenpesutuotteet, Kotipizza ja Taffel.
Muut:
  • Kemikaaliteollisuutta joukossa edustaa Yara International, joka valmistaa pääasiassa lannoitteita.
  • Tomra Systems toimii kierrätys- ja lajittelualalla, ja yritys valmistaa muun muassa pullonpalautusautomaatteja. 
  • Norsk Hydro on maailman suurimpia alumiiniyhtiöitä. Yhtiö toimii lisäksi uusiutuvan energian alalla painottuen vesivoimaloihin.
 
Yritystietojen lähteenä on käytetty Wikipediaa. 


Sektorit


Rahaston omistukset jakautuvat sektoreittain seuraavasti:

Energia nousee rahaston suurimmaksi toimialaksi 22 prosentin osuudellaan. Norjassa öljyalalla on suuri rooli. Jo pelkkä Equinor on rahastossa 16 % painolla.  
 
Rahoituspalvelut on rahaston sektoreista toiseksi suurin.
 
Defensiiviset kulutushyödykkeet on sektoreista kolmanneksi suurin 19 % osuudella. Siihen kuuluvat esimerkiksi edellä luetellut elintarvikealan yritykset Orkla, Mowi ja Bakkafrost. 

Itselläni huomio kiinnittyy, että rahaston omistukset painottuvat selkeästi tietyille aloille ja moni ala loistaa poissaolollaan. Terveydenhuoltoa ja syklistä kulutusta ei esimerkiksi löydy listalta ollenkaan.


Miksi sijoitan kyseiseen rahastoon?


Norjan indeksirahasto houkutti minua kuluttomuudellaan ja halusin Suomen indeksirahaston lisäksi hajautusta hieman erilaisille aloille Pohjoismaiden osalta. Alun perin rahaston rooli salkussani oli hieman suurempi, mutta nyt se pyörii 3 - 4 prosentin paikkeilla sijoituksistani. 
 
Aiemmin en ymmärtänyt, että rahaston kehitys riippuu varsin paljon öljyn hinnan kehityksestä, ja Norjan kruunun valuuttakurssin muutos suhteessa euroon vielä vahvistaa vaikutusta. Öljyn hinnan laskeminen nimittäin yleensä heikentää Norjan kruunua suhteessa euroon. Tästä syystä en halua salkkuni kehityksen riippuvan liikaa Norjan indeksirahastosta. Pienenä lisämausteena se toimii minulle hyvin.

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa kirjoituksistani:

Miksi sijoittaa indeksirahastoon?

Nordnetin indeksirahastovalikoima tarkastelussa

Esittelyssä Nordnetin Tanska -indeksirahasto 

Sijoitukset tarkastelussa: Nordnet Indeksirahasto Suomi

Lisää rahasto- ja ETF-tarkasteluja löydät Rahastotarkastelut -sivultani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.