sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Sijoitukset tarkastelussa: Nordnet Indeksirahasto Suomi

Tarkastellaan tänään jälleen yhtä sijoituskohdettani tarkemmin. Vuorossa on Nordnetin Indeksirahasto Suomi, joka tunnettiin aiemmin Suomen Superrahastona. Kyseessä on Nordnetin kuluton "sisäänheittotuote".

Kyseinen Suomi -indeksirahasto on sijoitussalkussani pienenä lisänä 4 prosentin osuudella. 

Kirjoituksen lähteinä on käytetty Morningstaria ja Nordnetia. Tiedot on päivitetty 6.7.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan itse ajantasaiset tiedot.


Yleistiedot

 

Vuonna 2014 perustettu rahasto sijoittaa osakkeisiin seuraamalla OMX Helsinki 25 -indeksiä. Kyseinen indeksi sisältää Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta. Saadut osingot uudelleen sijoitetaan takaisin rahastoon. Rakenteeltaan rahasto on fyysinen, eli se sijoittaa suoraan fyysisiin osakkeisiin.

Rahaston suuri kilpailuvaltti on kuluttomuus: sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0 %. Myös rahasto-ostot ja -myynnit ovat Nordnetissa maksuttomia.

Vastuullisuuden osalta rahasto on saanut parhaimman mahdollisen arvosanan Morningstarilta. 


Kehitys

Rahaston kehitys viimeiseltä viideltä vuodelta näyttää seuraavalta:

Viidessä vuodessa rahaston arvo on noussut 105 %. Vuoden 2021 aikana rahasto-osuuden arvo on noussut 5.7.2021 mennessä 21 %.

Alla on taulukko rahaston vuosituotoista viime vuosilta:


Omistukset

Rahasto tosiaan sijoittaa 25 suomalaiseen osakkeeseen, joista 10 suurinta omistusta on lueteltu alla olevassa taulukossa osuuksineen:

Yhteensä 10 suurinta omistusta kattavat 74 % rahastosta. Neljä suurinta (Neste, Nokia, Kone ja Nordea) ovat varsin suurilla, 10 prosentin painoilla mukana ja yhdessä ne muodostavat 40 % koko rahastopääomasta.

Avataan yrityksiä vielä muutamalla sanalla. Lähteenä käytetty wikipediaa.

  • Neste on öljynjalostusyhtiö ja maailman suurin jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan dieselin tuottaja.
  • Kone on tuttu hissien sekä liukuportaiden ja -ovien valmistaja
  • Sampo on finanssikonserni, joka harjoittaa vakuutus- sekä sijoitustoimintaa. Vakuutusyhtiö If kuuluu konserniin. Sampo omistaa myös osuuden Nordeasta. 
  • Nordea on pääasiassa Pohjoismaissa toimiva pankki
  • UPM toimii metsäteollisuudessa valmistaen esimerkiksi sellua, erilaisia papereita sekä tarramateriaaleja.
  • Nokia toimii tietoliikennealalla keskittyen verkkoinfrastruktuuriin.
  • Stora Enso on toinen metsäteollisuusyritys kymmenen joukossa. Se valmistaa mm. pakkauksia, paperia sekä biomateriaaleja.
  • Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisia palveluita tarjoa yritys.
  • Fortum on energiayhtiö, joka mm. tuottaa ja myy sähköä sekä lämpöä. 
  • Kesko toimii kaupan alalla niin päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan alalla kuin myös autokaupassa. Kesko on K-ryhmän taustalla.
 

Loput 15 rahaston sisältämää yhtiötä ovat aakkosjärjestyksessä: Cargotec, Huhtamäki, Kemira, Kojamo, Konecranes, Metso Outotec, Metsä Board, Neles, Nokian Renkaat, Orion, Outokumpu, Telia, TietoEVRY, Valmet ja Wärtsilä.

 

Sektorit

Rahaston omistukset jakautuvat toimialoittain seuraavasti:

Teollisuustuotteet ja -palvelut on rahaston suurin toimiala. Rahaston omistuksista tähän toimialaan osuvat esimerkiksi Kone, Metso Outotec ja Wärtsilä. 

Nordean ja Sammon iso rooli rahastossa nostaa rahoituspalvelut toiseksi suurimmaksi toimialaksi. 

Kolmanneksi suurin toimiala on perusteollisuus, jota edustavat pääasiassa metsäteollisuusyritykset UPM, Stora Enso ja Metsä Board.  

 

Miksi sijoitan rahastoon?

Superrahasto Suomi (rahaston entinen nimi) taisi olla ensimmäinen rahasto ja samalla ensimmäinen sijoitus, johon olen laittanut rahaa. Kuluttomuus ja mainostus tehosi minuun ja halusin kyseisen rahaston osaksi salkkuani. Rahastossa houkutti myös hyvä tuottohistoria ja helppo keino sijoittaa Suomen markkinoille. 

Alun perin suunnittelin kyseiselle rahastolle 10 % osuutta salkusta, mutta matkan varrella olen päätynyt pudottamaan Suomen painoa pienemmäksi. Tällä hetkellä Suomen indeksirahaston osuus on vajaa 4 % sijoitussalkustani. Uskon, että rahasto pysyy osana salkkuani jatkossakin.

Oletko sinä ollut tyytyväinen Suomi indeksirahastoon sijoituskohteena?


Aiemmin julkaistut rahastotarkastelut:
SPP Aktiefond Global
Handelsbanken USA indeksi
BlackRock iShares Core MSCI World ETF (EUNL)
  
 
Sinua voisivat kiinnostaa myös seuraavat tekstini:
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.