lauantai 8. toukokuuta 2021

Suomi-indeksirahastot vertailussa

Palataan muutaman kuukauden tauon jälkeen rahastovertailujen pariin. Tässä tekstissä esittelen Suomeen sijoittavia indeksirahastoja eri tarjoajilta, sekä vertailen niiden ominaisuuksia.

Päivitin tällä viikolla ajantasalle myös aiemmat maantieteellisten alueiden mukaan tehdyt indeksirahastovertailut. Löydät ne kootusti Indeksirahastovertailut alueittain  -sivulta.

Vertailut olen tehnyt USA- ja Eurooppa-rahastoista sekä maailmanlaajuisesti sijoittavista rahastoista. Kokosin vielä linkit teksteihin erikseen tähän alle:

 1. Indeksisijoittamista yksinkertaisimmillaan yhdellä maailmarahastolla
 2. USA-indeksirahastot vertailussa
 3. Vertailussa Eurooppaan sijoittavat indeksirahastot

 
Tekstin tiedot on haettu 7.5.2021. Lähteinä on käytetty palveluntarjoajia sekä Morningstaria. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Tarjonta

Suomi-indeksirahastoja löytyi yllättävänkin vähän. Osuuspankki, Nordea, Seligson sekä Nordnet tarjoavat valikoimissaan Suomeen keskittyvät indeksirahastot. Mukaan päätyi siis 4 eri rahastoa.

Kahdessa ensimmäisessä taulukossa rahastot on järjestetty juoksevien kulujen mukaan edullisimmasta alkaen.

Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen.
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja.  
 • Rakenne kertoo, onko rahasto fyysinen vai synteettinen. Fyysinen rahasto omistaa todella lähtökohtaisesti vertailuindeksin mukaiset osakkeet, kun taas synteettinen rahasto on luotu johdannaisten avulla. .

Rahastojen kuluhaarukka on erittäin suuri: Nordnet tarjoaa Suomen Superrahastona ennen tunnettua rahastoa ilman vuosittaisia juoksevia kuluja. Muiden rahastojen kulut ovat ihan eri luokassa, 0,4 - 0,5 % paikkeilla. Nordnetilla on siis suuri kilpailuetu tässä suhteessa.

Kaikki rahastot ovat fyysisiä, eli ne omistavat indeksinmukaiset osakkeet. 

Nordnetin rahasto sijoittaa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaa osakkeeseen, kun taas muut sijoittavat laajemmin suomalaisiin osakkeisiin. Osuuspankin ja Nordean rahastoilla on sama vertailuindeksi OMX Helsinki Benchmark Cap.

 

Toisessa taulukossa on tarkempaa tietoa rahastojen tuotoista sekä palkkioista:

 • Tuotonjako kertoo, sijoittaako rahasto osakkeista saamansa osingot takaisin rahastoon (kasvuosuus), vai jakaako se ne sijoittajalle tuottona (tuotto-osuus).
 • Rahastojen tuotoista olen nostanut esiin viimeisen 1 vuoden sekä 5 vuoden tuotot.
 • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.
 • Merkintä- ja lunastuspalkkio kuvaa, paljonko sijoittajalta veloitetaan kuluja rahasto-ostosta (merkintäpalkkio) ja rahaston myynnistä (lunastuspalkkio).

 

Osuuspankki, Nordea ja Seligson tarjoavat rahastoista sekä kasvu- että tuotto-osuudet. Nordnetin Suomi-rahasto on kasvuosuus. 

Tuotot ovat näillä aikaväleillä suht lähekkäin toisiaan. Vuoden tuotot näyttävät tällä hetkellä erityisen hyviltä, koska vuosi sitten oltiin vasta toipumassa pörssiromahduksesta ja nousu sen jälkeen on ollut hurjaa.

Osuuspankki ja Seligson perivät rahasto-ostoista ja -myynneistä kuluja, kun taas Nordea ja Nordnet eivät peri mitään.

 

Rahastojen vastuullisuus

Morningstarin vastuullisuusarvosanat rahastoille ovat seuraavat:


Kaikki rahastot saavat tasaisesti parhaimman mahdollisen vastuullisuusarvosanan.

 

Rahastojen sijoitukset

Tässä osiossa käydään läpi, mihin rahastot sijoittavat.

 

Osakesijoitukset 

Kuinka monta osakesijoitusta rahastoilla on?

Nordnetin rahasto on näistä keskittynein ja sijoittaa siis vain 25 eri osakkeeseen. Seligsonin rahastolla omistuksia on 39 ja kahdella jäljelle jäävällä 50 paikkeilla.


Suurimmat sijoitukset

Rahastojen viisi suurinta omistusta painotuksineen ovat: 


Samat yritykset pyörivät listan kärkipäässä: Nordea on kaikkien rahaston suurin sijoitus tällä hetkellä ja Kone ja Sampo täydentävät kärkikolmikon. 

Pientä eroa näyttää olevan Nordean ja OP:n rahastojen välillä samasta vertailuindeksistä huolimatta, mutta rahastojen sisältötietojen ajankohdassa näyttikin olevan kuukauden ero, joten asia voikin selittyä ihan sillä.

 

Sektorit

Rahastojen toimialajakaumasta nostin esiin rahastojen viisi suurinta sektoria:


Suomi -rahastojen omistukset ovat painottuneet erityisesti teollisuuteen sekä rahoituspalveluihin. Kovinkaan suurta hajontaa ei rahastojen välillä ole toimialojen suhteen.  

 

Miten rahastoihin voi sijoittaa?

Viimeiseen taulukkoon keräsin vielä tiedot, miten ja missä rahastoihin voi sijoittaa. Minimisijoitus kertoo, mikä on pienin kertasumma jonka rahastoon voi sijoittaa. 


Kukin rahasto löytyy sen nimessä mainitulta tarjoajalta. 

Kertaostoja tai kuukausisäästämistä rahastoihin pystyy tekemään pienillä summilla: Nordeassa ja Seligsonissa 10 eurolla, ja Nordnetissa 15 eurolla. Osuuspankilla ei ole minimisijoitussummaa rahastoon.


Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan kovinkaan suuria eroja rahastojen väliltä ei löydy. Nordnetin rahasto on kulujen puolesta ylivoimainen, mutta tarjoaa toisaalta samalla keskittyneimman rahaston. Muilla rahastoilla saa hieman laajemman kattauksen suomalaisia yrityksiä, mutta toki tästä joutuu myös maksamaan enemmän kuluja. 

Itseltä löytyy Nordnetin Suomi -indeksirahasto salkusta pienellä, vajaan 4 prosentin osuudella.


Mukavaa viikonloppua!

2 kommenttia:

 1. Hei Helmi.
  Oli hyvä vertailu suomi-indeksirahastoista. Juuri tällä rahastolla aloitin Nordnet palvelussa.
  Suomi-indeksirahasto on hyvä ja puksuttaa vakuuttavasti kuin mummon singeri. Kulujen puolesta todella paras mahdollinen.
  Ja vähän aikaa sitten olen alkanut sijoitella suoriin osakkeisiin op-palvelussa, tuli oikein ensi osingotkin tilille suoraan ja hienon helposti.
  Mukavaa kesän lämpöä Helmille.
  -Gotler-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos! Mulla taisi ihan ensimmäinen sijoitus kohdistua juuri tähän Nordnetin Suomi-rahastoon. Se on sellainen matalan kynnyksen rahasto, josta on helppo lähteä liikkeelle. Mielenkiintoista kuulla, että olet innostunut suorista osakkeista. Mukavaa loppukevättä!

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.