Viimeiset pari vuotta ovat olleet teknologian juhlaa osakemarkkinoiden puolella. Omissa kuukausikatsauksissakin teknologiarahastoni on kovin usein löytynyt nousijoiden kärjestä. Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan ja hurmos näyttää nyt ainakin hetkeksi tauonneen.
Katsellaas hieman tarkemmin rahastoni BlackRock World Technology A2:n tilannetta. Toivottavasti teksti ei mene liian suurelle harhapolulle indeksisijoittajan maailmasta.
Oma omistus
Kyseessä on toinen aktiivisista rahastoistani, jonka päädyi ottamaan sijoituksiini kiinnostuksesta teknologia-alaa kohtaan. Ensimmäiset sijoitukset olen tehnyt rahastoon toukokuussa 2019, eli kaksi vuotta sitten. Matkan varrella olen ostanut rahastoa pienissä erissä: ostokertoja näytti olevan 29 ja keskimäärin kerralla olen sijoittanut vain noin 24 euroa. Yhteensä omaa rahaa olen laittanut siis 698 €, ja omistusten markkina-arvo on tällä hetkellä 1 114 €. Rahasto on 60 % plussalla nyt.
Miksi indeksisijoittaja on valinnut aktiivisen rahaston?
Ihan siitä syystä, että pari vuotta sitten Nordnetin kautta ei esimerkiksi ollut tarjolla mitään indeksipohjaista mahdollisuutta sijoittaa pelkkään teknologiaan, jos kertasummat olivat pienet. Sittemmin teknologia-ETF:iä on ymmärtääkseni tullut tarjolle ETF-kuukausisäästön piirin.
BlackRockin rahasto vakuutti myös hyvällä historiallaan ja tuntui omaan tarkoitukseen parhaimmalta vaihtoehdolta, koska halusin mukaan teknologiayrityksiä muualtakin kuin Yhdysvalloista.
Rahaston kehitys
Kuten tekstin alussa tuli mainittua, viime vuodet ovat olleet hyviä aikoja teknologiarahastoille. Alla on viimeisen kolmen vuoden kehityskuvaaja BlackRockin World Technology -rahastosta:
Kolmessa vuodessa arvonnousua on tullut 111 % viime aikaisesta laskusta huolimatta. Etenkin viime vuosi oli aiempaa kovempaa nousua ylöspäin.
Vertailukohdaksi muista rahastoistani esimerkiksi Handelsbankenin USA Indeksi on tuottanut 63 %, ja kehittyneiden maiden ETF (ticker EUNL) 39 % samalla aikavälillä. Eli ei ole ihme, että teknologiasektori on kerännyt mielenkiintoa.
Kunnes juhlat loppuivat
Tämä vuosi ei sitten olekaan ollut enää samanlaista voittokulkua:
Alku vuonna suunta toki vielä vaikutti olevan aina vaan ylöspäin, mutta helmikuun huipun jälkeen suunta on ollut pääasiassa alaspäin, vaikka suuria hyppäyksiä molempiin suuntiin näkyykin.
Vuodenvaihteeseen nähden rahasto on nyt kuutisen prosenttia alempana euroissa mitattuna. Helmikuun huipulta (89,12 $) on kuitenkin tultu nyt rahasto-osuuden arvossa alas 73,25 dollariin. Eli huipulta laskua on tullut noin 18 % dollareissa mitattuna. Sikäli hullua, ettei näinkään suuri tiputus vienyt rahastoa kuin joulukuun 2020 alkupuolen lukemiin. Sen verran reipasta on nousu aiemmin ollut.
Lasku ei ole tarttunut muualle
Viime aikojen lasku on pääasiassa osunut kuumille hypetoimialoille, teknologian lisäksi esimerkiksi kestävän energian alalle. Muuten esimerkiksi laajempien indeksirahastojen puolella meno on ollut rauhallisempaa ja nousujohteisempaa, vaikka toukokuussa hieman ollaankin lasketeltu.
Vertailukohdaksi USA-indeksirahaston sekä SPP:n maailmanlaajuisesti sijoittavan rahaston tuotot tänä vuonna 18.5.2021 mennessä:
Eli vuosi on alkanut erittäin mukavasti ihan laajasti hajauttavalla indeksisijoittajallakin.
Mietteet
Tämä on taas hyvä muistutus, ettei sijoituksia kannata laittaa liikaa yhden toimialan varaan. BlackRockin teknologiarahasto on ollut pidempään salkussani noin 8 prosentin osuudella. Se tuntuu itselle sopivalta osuudelta tällaisessa muihin omiin sijoituksiin nähden riskisemmässä rahastossa. Viime aikojen lasku on nimittäin jäänyt jopa hieman pimentoon, koska sen merkitys koko salkulle on niin pieni. Rauhallisin mielin on voinut seurata tilannetta.
Tällä hetkellä teknologirahaston osuus salkusta on laskun myötä tipahtanut 6,8 prosenttiin, joten normaalia suurempia ostoja saan tehdä pitääkseni osuuden 7 - 8 % paikkeilla. Muuten mitään toimenpiteitä lasku ei itselle aiheuta.
Tällä salkkukokoonpanolla olisi tarkoitus mennä pidempään, joten monenlaista matkan varrelle joka tapauksessa tulee mahtumaan. Ylipäätään sijoitussuunnitelmaani ei kuulu reagointi lyhyen aikavälin tapahtumiin. Aina tietyllä aikavälillä jokin sektori tai maa-alue tuottaa paremmin kuin joku toinen.
Ylipäätään otan mielellään vastaan myös hieman mollivoittoisempia aikoja, koska omalla kohdalla lisäostoja on henkisesti helpompi tehdä laskeviin kuin nouseviin kursseihin. Tästä olenkin tainnut useamman kerran mainita aiemminkin.
Onko sinun sijoituksiisi osunut näitä lähiaikoina enemmän lasketelleita aloja?
Hei Helmi.
VastaaPoistaItsellä on kestävä energia tehnyt laskua ihan riittävästi 9% tuntumassa, huipulta siirryin siihen vuoden alkaessa, vuoden loppuun asti katson kehitystä kestävässä. Toiset rahastot on hyvässä tilanteessa ja suorat Op:ssa on hyvässä nousussa jatkuvasti.
Olkoon kesä Helmille suotuisan lämpöinen.
T.-Cotler-
Moi! Joo muistelinkin, että sulla on tuo kestävän energian rahasto. Toivotaan sille parempaa loppuvuotta.
Poista