sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Millainen rahasto OP-Maailma Indeksi on?

Tutustutaan tänään tarkemmin erääseen laajaan maailma -indeksirahastoon. Kyseessä on Osuuspankin valikoimasta löytyvä OP-Maailma Indeksi A -rahasto, jota käydään tarkasti läpi tässä tekstissä. Käsittelyyn pääsevät esimerkiksi rahaston kulut, vertailuindeksi, kehitys ja sisältö.

Tekstin lähteinä on käytetty Osuuspankkia ja Morningstaria. Tiedot on poimittu 11.9.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

EDIT 18.9.2021: rahaston juoksevat kulut tippuneet juuri 0,43 % -> 0,40 %

 

Yleistiedot

 
 

OP-Maailma Indeksi A on osakkeisiin sijoittava indeksirahasto. Rahaston vertailuindeksi on MSCI World ESG Universal, eli se sijoittaa laajasti maailman kehittyneisiin maihin (Yhdysvallat, Eurooppa, Japani ym.). Rahasto on ollut tarjolla nelisen vuotta.

Rahasto on rakenteeltaan fyysinen, eli se sijoittaa suoraan indeksinmukaisiin osakkeisiin. Tuotonjaon osalta se on kasvuosuus, eli osakkeista saadut osingot uudelleensijoitetaan takaisin rahastoon. 

Rahaston vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,40 %. Rahastoa pystyy hankkimaan Osuuspankin kautta. Osto- ja myyntikulut, eli merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat poistuneet indeksirahastoilta Osuuspankissa.

Alun perin rahaston vertailuindeksinä toimi MSCI World, mutta se vaihtui lokakuussa 2020 vastuullisuutta huomioivampaan MSCI World ESG Universal -indeksiin.

Perusindeksiin (MSCI World) nähden tämä MSCI World ESG Universal -indeksi tiputtaa pois heikoimmat ESG-pisteet saaneet yritykset. Käytännössä puhutaan vain vajaasta 30 osakkeesta, eli kovinkaan dramaattiselta ero ei tunnu, kun indekseissä on mukana yli 1 500 osaketta. Myös osakkeiden painotuksissa on eroja: ESG -indeksi huomioi painoissa yritysten vastuullisuusarvosanoja.


Kehitys

Rahaston kehitys alusta alkaen (09/2017) tähän päivään näyttää seuraavalta:

 
Hieman vajaan neljän vuoden aikana rahasto on tuottanut 64 %. Tänä vuonna rahasto-osuuden arvo on noussut 9.9.2021 mennessä 22 %.

Alle kokosin vielä rahaston vuosituottoja viime vuosilta:

Koska rahaston vertailuindeksi on vaihtunut 10/2020, niin vanhat tuotot eivät ole täysin vertailukelpoisia nykyiseen indeksiin nähden.

 

Omistukset

Rahastolla on tällä hetkellä 1 518 eri osakesijoitusta, joista suurimmat ovat:

 

Suuret tutut jenkkiyhtiöt miehittävät listan kärkipäätä. Selkeästi suurimmalla painolla rahastossa on Microsoft, jota seuraavat Apple ja Amazon

Listan neljäs eli Alphabet on Googlen taustalla oleva yritys. NVIDIA edustaa teknologia-alaa, ja Nestle sekä The Home Depot tarjoavat kulutushyödykkeitä.

Huomionarvoista on, ettei yleensä maailma -rahastojen kärkipäästä löytyvää Facebookia ole tässä kärkijoukossa mukana. 

 

Maantiede

Maantieteellisesti rahaston sijoitukset kohdistuvat seuraavasti:

Koska rahasto sijoittaa maailman kehittyneisiin maihin, niin alueista korostuvat erityisesti Pohjois-Amerikka sekä Eurooppa.

Kehittyviä markkinoita, kuten Kiinaa ja Intiaa rahastosta ei käytännössä löydy, eli vaikka rahasto pitkälti maailmanlaajuisesti sijoittaakin niin jotain jää vielä ulkopuolelle.


Yksittäisten maiden osalta kärkikymmenikkö näyttää seuraavalta:

Rahaston sijoituksista yli 60 % kohdistuu Yhdysvaltoihin. Muiden yksittäisten maiden osuudet jäävät maksimissaan kuuteen prosenttiin. Japani, Iso-Britannia ja Sveitsi täydentävät kärkinelikon.

Pohjoismaiden osalta Ruotsi on mukana suurimmalla, reilun prosentin osuudella rahastossa. Suomen paino rahaston sijoituksista on 0,5 %.

 

Sektorit

Rahaston toimialajakauma on seuraava:

Teknologia-ala korostuu rahaston sijoituksissa: noin neljäs osa sijoituksista kohdistuu teknologiayrityksiin. Rahoituspalvelut, terveydenhuolto sekä teollisuus seuraavat perässä. 

 

Yhteenveto

Rahasto on laajin Osuuspankin tarjoama indeksirahasto, joka toimii hyvin vaikka ainoana rahastona sijoittajan salkussa. OP-Maailma Indeksi tarjoaa laajan hajautuksen maailman kehittyneisiin maihin ja rahaston juoksevat kulutkin ovat vielä varsin järkevällä tasolla, joskaan eivät halvimmat mahdolliset. Mutta rahasto toimii helppona ratkaisuna, jos asiakkuus Osuuspankista jo löytyy ja haluaa myös sijoituksensa tehdä samassa paikassa.

Jos haluat vertailla tätä Osuuspankin rahastoa muihin maailma -indeksirahastoihin, niin kattavan vertailuni löydät täältä.

 

Lue myös:

Miksi sijoittaa indeksirahastoon?

Osuuspankin indeksirahastovalikoima tarkastelussa 

Aiemmat rahasto- ja ETF-tarkastelut löydät kootusti Rahastotarkastelut -sivulta.

12 kommenttia:

 1. Aloin laittaa OP:n rahastoihin paitsi siksi, että minulla on muutenkin tili OP:ssa, myös siksi, että niihin ei ole minimisijoitussummaa. Eli köyhä kun olen, pystyn siirtelemään sinne vaikka ylimääräisiä kaksieurosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun kerroit omista kokemuksistasi. Tosiaan minimisijoituksen puuttuminen voi olla iso etu näissä tilanteissa. Itse olen niin tottunut Nordnetin 15 euron minimiin rahastoille, että onkin jäänyt liian pienelle huomiolle tämä OP:n hyvä ominaisuus. Hyvä, että toit sen esille!

   Poista
  2. Itse aloitin tällä indeksirahastolla aikoinaan sijoittamisen ennen kuin löysin Nordnetin. Nykyään tähän menee vain 20 euroa kuukaudessa. Yksi sivusto näyttää tälle rahastolle juokseviksi kuluiksi 0.4%. Muistan kun vielä pari vuotta sitten kulut olivat 0,63%. Mielestäni tämä on OP:n asiakkaalle ihan pätevä rahasto.

   JAK

   Poista
  3. Hei JAK! Mukava kuulla myös sinun taustaasi rahaston suhteen. OP-Maailma Indeksin juoksevat kulut tarkistin rahaston avaintietoesitteestä ja siellä ne olivat tuon 0,43 %. Uskoisin sen olevan luotettavin lähde. Mukavasti ovat kulut kuitenkin tulleet parissa vuodessa alas näköjään! Alkavat olla jo selvästi kilpailukykyisemmällä tasolla.

   Poista
  4. Nyt näkyy avaintietoesitteessäkin tuo 0,4% juoksevat kulut.

   JAK

   Poista
  5. Kappas vaan, näin on! Lähteelläsi oli siis jo ennakkotietoa asiasta. Mukavasti ovat kulut edelleen laskusuunnassa. Täytyy lähipäivinä päivittää asia tähän tekstiin. Kiitos JAK sinnikkyydestä ja tiedon varmistamisesta! Näköjään muutokset rahastoissa ovat niin nopeita, että muutamassa päivässä tiedot voivat jo osittain vanhentua. Hyvä muistutus kaikille, että ne ajantasaiset tiedot pitää aina myös itse tarkistaa.

   Poista
 2. NVIDIA on parhaiten tunnettu näytönohjaimiin liittyvästä teknologiasta ja on yrityksenä hyvässä vedossa.
  Muutoin OP-maailma ei rahastona puhuttele. Hajautusta sillä toki saa. Omaan makuun liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos täsmennyksestä! Itselle ala on sen verran vieras, etten uskaltanut tarkempaa määritystä yrityksestä antaa.

   Poista
 3. Moi Helmi.

  Merkitsin juuri Op indeksirahastoa ja tosiaankin kuluja oli tasan 0.00 %, aivan niinkuin kerroit. Tämä sopii oikein hyvin meitille.
  Pitääkin olla ahkerapi kun kerta kulut nollassa.

  Mukavaa syksyn alkua :))

  -Gotler-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mahtavaa, että laitoit käytännön kokemuksen että merkintäkulut ovat oikeasti poistuneet. Kiitos varmistuksesta ja kivaa syyskuun loppupuolta!

   Poista
 4. Itse aloitin aikoinaan sijoittamisen juuri tällä rahastolla. Kerryttää myös bonuksia OP:n omistaja-asiakkaille, joilla voi kuitata muuten kettumaisia pankkikuluja. Helppo ja perusjärkevä valinta pankin asiakkaille, joskin omat osuudet tuli melko pian myytyä kun vaihdoin Nordnettiin halvempien kulujen perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva kun laitot kommenttia. Itsekin koen rahaston järkeväksi valinnaksi OP:n kautta sijoittaessa. Itse en ole koskaan ollut OP:n omistaja-asiakas, joten bonussysteemi on jäänyt hieman vieraammaksi. Mutta hyvä kun mainitsit bonukset, joillekin sekin voi olla tärkeä tieto.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.