maanantai 13. heinäkuuta 2020

Osuuspankin indeksirahastovalikoima tarkastelussa

Jatketaan indeksirahastojen tarjonnan tutkailua seuraavaksi Osuuspankin osalta. Sarjan ensimmäisessä osassa esittelin Nordnetin indeksirahastot, postauksen löydät täältä.

Osuuspankki tarjoaa 6 eri indeksirahastoa. Rahastot löytyvät täältä (ei mainoslinkki).


Valikoima


Jaoin rahastot kahteen taulukkoon maantieteellisen alueen mukaan.

Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen. 
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja.
 • Koska OP ei tarjoa suoraan rahastojen pidemmän aikavälin kumulatiivisia tuottoja (vain keskimääräiset vuosituotot), niin tuotoista mukana ovat vain viimeisen vuoden tuotot. 
 • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.
 • Rakenne kertoo, onko rahaston rakenne fyysinen vai synteettinen. Fyysinen rahasto omistaa todella vertailuindeksin mukaiset osakkeet, kun taas synteettinen rahasto on luotu johdannaisten avulla.

Osuuspankki tarjoaa kaikista indeksirahastoista sekä kasvu- että tuotto-osuudet. Kasvuosuudet, eli osingot uudelleen sijoittavat rahastot, ovat ensisijaisesti tarjolla nettisivuilla. Tuotto-osuudet löytyvät Muut sarjat -kohdan alta. Taulukoissa on käytetty kasvuosuuksien tietoja.

Tiedot on päivitetty 24.7.2021. Huom. tiedot muuttuvat ajan myötä, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot. Lähteet: OP ja Morningstar
 
Muutoksia:
- Indeksirahastojen merkintä- ja lunastuskulut poistettu 1.7.2021 
- Maailma ja Aasia Indeksien juoksevat kulut tippuneet hieman
- Kaikkien muiden paitsi Suomi-rahaston vertailuindeksit vaihtuneet 13.10.2020
 

Eurooppaan sijoittavat indeksirahastot:
 

Eurooppaan sijoittavia rahastoja on tarjolla kolme: Suomeen ja Pohjoismaihin omansa sekä yksi laajemmin Eurooppaan sijoittava rahasto.

Suomi -rahasto sijoittaa noin 50 suurimpaan pörssiyhtiöön Suomessa. Suurimmat omistukset tällä hetkellä Nordea, Nokia ja Kone (tieto 30.6.2021). 
 
Pohjoismaat -rahasto puolestaan sijoittaa Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen noin 80 suurimpaan pörssiyhtiöön. Suurimmat omistukset ovat Novo Nordisk, Volvo ja Vestas Wind Systems (tieto 30.6.2021).

Eurooppa -rahasto on vielä selkeästi hajautetumpi sisältäen yli 400 eurooppalaista osaketta. Omistukset painottuvat eniten Iso-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan sekä Sveitsiin. Suurimmat omistukset tällä hetkellä Nestle, Asml Holding ja Astrazeneca (tieto 30.6.2021).

Juoksevat kulut ovat kaikilla 0,39%. Kaikki rahastot ovat rakenteeltaan fyysisiä. Pohjoismaat- ja Eurooppa -rahastojen vertailuindeksit ovat vaihtuneet 13.10.2020.


Muut indeksirahastot
 

Osuuspankki tarjoaa myös kattavan maailmarahaston sekä Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan sijoittavat rahastot. Nämä kaikki rahastot ovat rakenteeltaan fyysisiä. Juoksevat kulut poikkeavat hieman toisistaan.
 
Kaikki kolme rahastoa ovat 13.10.2020 vaihtaneet vertailuindeksejään, joten pidempi tuottohistoria on vanhoilla indekseillä.

Maailma -rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti kehittyneisiin maihin ja sen suurimpana kohdealueena on Yhdysvallat. Eri osakesijoituksia rahastolla on tällä hetkellä noin 1 500, joista suurimmat ovat Microsoft, Apple ja Amazon (tieto 30.6.2021). 
 
Olen kirjoittanut rahastosta oman laajemman tekstinsä: Millainen rahasto OP-Maailma Indeksi on?

Amerikka -rahasto sijoittaa suurimpiin pörssiyhtiöihin Pohjois-Amerikkassa. Pääasiassa sijoitukset menevät Yhdysvaltoihin ja pienenä lisänä Kanadaan. Rahasto sijoittaa noin 700 eri osakkeeseen. Suurimmat omistukset ovat Microsoft, Apple ja Amazon (tieto 30.6.2021).

Aasia -rahasto puolestaan sijoittaa Aasian kehittyneisiin maihin. Sen suurimpia kohdealueita ovat Japani, Australia ja Hong Kong. Sijoituksia rahastolla on tällä hetkellä 395 osakkeessa, joista suurimmat omistukset ovat Commonwealth Bank of Australia, Sony ja AIA Group (tieto 30.6.2021).


Rahastojen vastuullisuusrating


Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat:
Suomen indeksirahasto on saanut parhaan vastuullisuusarvosanan Morningstarilta. Myös Amerikan ja Aasian rahastojen arvosanat ovat hyvät.


Rahastosijoittaminen OP:ssa


Rahastojen ostaminen vaatii Osuuspankin asiakkuutta. Ymmärtääkseni asiakkuuden kulut vaihtelevat. Ennen ensimmäistä rahasto-ostoa täytyy hyväksyä OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus, jonka tekeminen on maksutonta. Rahastoja voi ostaa kertaostolla tai automaattisella kuukausisäästämissopimuksella. OP:lla ei ole rahastoille minimimerkintäsummaa. 
 
Aiemmin indeksirahastoista perittiin 0,06 - 0,15 % merkintä- ja lunastuskulut rahaston ostojen ja myyntien yhteydessä, mutta 1.7.2021 alkaen nämä kulut on poistettu.
  
Rahastot kerryttävät Osuuspankin omistaja-asiakkaille OP-bonuksia.


Huomioi rahastoista


Osuuspankin nimeämiskäytäntö rahastojen osalta vaatii tarkkuutta. Hämäävästi OP:lla on tarjolla aktiivisia rahastoja sekä indeksirahastoja hyvin samanlaisilla nimillä, joten saa olla tarkkana että päätyy oikeasti ostamaan haluamaansa rahastoa. Esimerkiksi OP-Maailma on aktiivisesti hoidettu rahasto huomattavasti kalliimmilla kuluilla ja OP-Maailma Indeksi taas tässä kirjoituksessa esitelty indeksirahasto. Amerikka- ja Suomi -rahastojen osalta näyttää olevan samanlainen ansa.
 
 
Muut indeksirahastotarjoajien tarkastelut löydät kootusti täältä. Mukana ovat Nordea, Seligson, S-Pankki, Nordnet sekä Handelsbanken.


Ovatko OP:n rahastot sinulle tuttuja?

7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos esittelystä. Tämä oli hyödyllinen, vaikka minulla kaikki sijoitukset ovatkin OP:n kautta. Eipä ole tosiaan tullut katsottua tuota onko rahasto fyysinen, hyvä kun nämä ovat, huh. Jatkossa täytyy tuohon kiinnittää huomiota eikä vain luottaa että se selkeästi kerrottaisiin (vrt Nordnet).
   Mietin tota kulujuttua, oisko sit ku on se automaattinen säästösumma käytössä, ni ei menis kuluja. Tai sit vaan muistan väärin ����

   Poista
  2. Kiitos kivasta kommentista! :) Itsekin heräsin tähän rahastojen rakenneasiaan vasta Nordnetin uusien synteettisten rahastojen myötä. En osannut ennen ajatellakaan, että perusrahastot voisivat olla muuta kuin fyysisiä, vaikka ETF:ien osalta rakennejuttu onkin aiemmin tullut vastaan. Päätin sitten lisätä rakenteen mukaan näihin indeksirahastotarkasteluihinkin. OP:lla tosiaan ainakin kaikki indeksirahastot näyttivät olevan fyysisiä onneksi.

   Itselläni ei ole asiakkuutta OP:ssa, niin en pysty tarkistamaan koeostolla, meniskö kuukausisopimuksella ostot ilman kuluja. Kovasti yritin OP:n sivuja tutkailla, mutta äkkiseltään en löytänyt varmistusta asiaan. Jos löydät tarkempaa tietoa asiasta, niin laita ihmeessä kommenttia, niin korjailen tekstiin.

   Poista
  3. Jos on omistaja-asiakkaana niin silloin melkein kaikki OP:n rahastot käsittääkseni ilman merkintä- ja lunastuspalkkiota.

   Itse kävin eilen liittymässä osuuspankin omistaja-asiakkaaksi ja tehtii nuo sopimukset sekä kuukausisäästösopimus OP-Maailma Indeksi rahastoon sekä OP-Obligaatio Priima korkorahastoon.

   Aikaisempaa asiakkuutta ei itselläni ole joten sinne avattiin asiakkuus. Perus käyttötili josta rahat rahastomerkintöihin saadaan. Perus esitieto ja muut kyselyt sekä sopimukset. Näillä näkymin kuluja tulee olemaan pyöreä 0€ / kk koska en ottanut verkkopankkisopimusta vaan konttorissa tehtiin ja päätettiin jo että mikä on säännöllisen säästämisen sykli ja määrä. Jatkossa jos haluan itse hallinnoida noita asioita niin otan varmaan jossain vaiheessa verkkopankkitunnukset.

   Toki jäseneksi liittymisestä piti maksella se 100€ osuusmaksu jonka saa takaisin sitten jos siitä päättää luopua. Jäseneksi liittyminen kannattaa muutenkin mielestäni koska perus käyttötilille tulee nyt marraskuussa 2€/kk maksu jota ei peritä omistaja-asiakkailta. Samalla rahastot kerryttävät 0,25% OP-Bonusta jos sillä on jotain merkitystä eli teoriassa rahastojen kulut ovat vieläkin pienemmät jos tuon bonuksen haluaa siihen laskea.

   Poista
  4. Moikka! Kiitos, kun kerroit omasta kokemuksestasi! :) Mukava saada lisätietoa, miten asiakkuuden avaaminen ja rahastosijoittamisen aloittaminen on käytännössä kohdallasi tapahtunut OP:ssa. Ja, että ylimääriä kuluja on mahdollista myös vältellä omilla valinnoillaan.

   Itse olin aiemmin siinä uskossa, että omistaja-asiakkaille kaikki rahasto-ostot ja myynnit olisivat kuluttomia, mutta tätä postausta tehdessä tuli täältä: https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/rahastot/omistaja-asiakkaana-voit-nyt-ostaa-ja-myyda-rahastoja-ilman-palkkioita vastaan sivun alareunan pikkuprintti: "Seuraavista rahastoista veloitetaan normaalit kaupankäyntikulut: OP-Indeksirahastot, OP-Palvelukiinteistöt, OP-Metsänomistaja ja OP-Vuokratuotto." Eli harmittavasti nämä indeksirahastot on juuri rajattu edun ulkopuolelle.

   Poista
 2. Hei. Itselläni on OP-Amerikka indeksirahasto ja ihan tyytyväinen olla. Saa aina bonusta joka pienentelee kulu rakennetta.En tosin ole kovin kauan ollut indekesirahaston omista kun vasta aloittelen. Alkuun nousi hyvin mutta kevään aikana laski nyt tosin noussut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla hyvistä kokemuksistasi kyseiseen rahastoon liittyen. Tämä vuosi on tosiaan ollut sijoituksissa aikamoista vuoristorataa suuntaan ja toiseen koronan takia. Itsekin olen vasta sijoitusmatkan alussa, noin puolitoista vuotta sitten aloitin.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.