perjantai 3. heinäkuuta 2020

Kuukausikatsaus: kesäkuu 2020

On taas kuukausikatsauksen aika. Mitä kesäkuussa tapahtui?

Salkkuni saavutti kesäkuussa ensimmäisen virstanpylväänsä, kun sen markkina-arvo ylitti 10 000 euroa. Kuten arvelinkin, niin salkku pyörii nyt pörssin tunnelmasta riippuen rajapyykin molemmin puolin. Kesäkuun lopun markkina-arvokin jäi lopulta rajan alle.


Alkukuusta kirjoittelin listan, miksi indeksirahastot ovat mielestäni hyvä sijoituskohde. Loppukuusta aloitin blogissani uuden sarjan, jossa tarkastellaan eri palveluntarjoajien indeksirahastovalikoimaa. Ensimmäisenä otin käsittelyyn Nordnetin indeksirahastot.

No tekstini vanheni jo melkein heti Nordnetin julkaistua omia, uusia indeksirahastoja. Koin ihmeelliseksi, että uudet rahastot ovat rakenteeltaan fyysisen sijasta synteettisiä. Eli rahastot on toteutettu johdannaisten avulla, eikä rahasto omista vertailuindeksin mukaisia osakkeita. Tällöin rahastoon sijoittamisessa on uusi vastapuoliriskielementti mukana. Lisätietoa esimerkiksi täältä.

En usko kovinkaan monen huomaavan tai ymmärtävän asiaa, koska indeksirahastot ovat Suomessa lähtökohtaisesti aina fyysisiä rakenteeltaan. Nordnet ei myöskään itse tuonut asiaa ilmi viestinnässään, vaan asia paljastui joko avaintietoesitteestä tai uusien rahastojen esittelysivun kysymyslistauksesta. Jotenkin Nordnetin viime aikaiset toimet ovat saaneet itseni huolestumaan, varmaan palaan asiaan vielä omassa postauksessaan.

Joka tapauksessa päivittelin uudet rahastot mukaan Nordnetin indeksirahastopostaukseen ja päivitetyn version löydät täältä. Lisäsin myös taulukoihin tiedon rahaston rakenteesta, eli onko se fyysinen vai synteettinen.


Salkun kehitys


Kesäkuussa jatkui edes takaisin sahaava liike salkun osalta:

Kuukauden tuotto oli Nordnetin mukaan 2,3%. Rahassa mitattuna 210 euroa.

Yksittäisten rahastojeni osalta kurssikehitys kuukauden aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava:

Rahasto: Muutos-%
 BGF World Technology Fund 11 %
 iShares Core MSCI EM IMI ETF 7 %
 SPP Aktiefond Global A 2 %
 iShares Core MSCI World ETF 2 %
 Handelsbanken USA indeksi 1 %
 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0 %
 Nordnet Indeksirahasto Suomi 0 %
 Nordnet Indeksfond Norge 0 %
 Handelsbanken Hälsovård Tema -2 %

Kesäkuun kehitys oli kahta poikkeusta lukuunottamatta kovin tasapaksu ja kurssit pyörivät monen rahaston osalta suunnilleen samoissa lukemissa kuukauden takaiseen nähden.

Jo kolmatta kuukautta peräkkäin teknologiaosakkeet näyttävät juhlivan listan kärjessä. Muitten rahastojen tahti on hidastunut, mutta Blackrockin teknologiarahasto vaan jatkaa nousuaan. Ei ole tarvinnut kyseiseen rahastoon maaliskuun jälkeen tehdä uusia sijoituksia, kun muita kovempi nousu on pitänyt sen koko ajan salkussa yli tavoiteosuudessaan.

Kuukauden suurin ylläri oli kehittyvien maiden ETF:n hyvä menestyminen, joka on itseltäni mennyt ihan ohi. Juuri taisin puhua, että se on aina pyörinyt heikoimpien sijoitusteni joukossa :D Terveydenhuoltoalan veto on ainakin oman Handelsbankenin rahaston osalta hiipunut ja kurssi on jopa hieman tippunut kuukauden aikana.


Kuukauden ostot


Kesäkuu oli ensimmäinen kuukausi ilman ETF-kuukausisäästöä:


arvo 31.5.2020 arvo 30.6.2020 arvon muutos-% kuukauden ostot
iShares Core MSCI World ETF 4 456 € 4 532 € 2 %
Handelsbanken USA indeksi 1 745 € 1 906 € 9 % 140 €
BGF World Technology Fund 694 € 762 € 10 %
iShares Core MSCI EM IMI ETF 696 € 745 € 7 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 533 € 600 € 13 % 75 €
SPP Aktiefond Global A 69 € 390 € 463 % 320 €
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 328 € 349 € 6 % 20 €
Nordnet Indeksirahasto Suomi 344 € 340 € -1 %
Nordnet Indeksfond Norge 326 € 320 € -2 %
TOTAL 9 191 € 9 945 € 8 % 555 €

Kuukauden aikana tein lisäostoja 555 eurolla. Ja noh tällaisella summalla olisi voinut hyvin pitää ETF-kuukausisäästön vielä pyörimässä, koska korvaavaan SPP:n maailmarahastoon on mennyt 320 euroa.

Näköjään korona-aika onnistui vääristämään omat mielikuvat, paljonko sijoituksiin normaalitilanteessa on laittanut kuukausittain rahaa. Nyt jo toisena kuukautena peräkkäin sijoitettu summa on ollut omia kuvitelmia suurempi. Jos ihmeempiä romahduksia ei markkinoilla heinäkuussa tapahdu, niin tulen tiputtamaan sijoitettavaa summaa tästä vielä selkeästi.

Lisäostojen ja arvon nousun myötä salkku kasvoi 8% kesäkuun aikana.


Salkun tilanne


Salkun kokonaistilanne on varsin mukava:


30.6.2020
Sijoitettu: 9 195 €
Salkun arvo: 9 945 €
Tuotto euroina: 749 €
Tuotto%: 8,1 %

Kokonaisuudessaan olen sijoittanut 9 195 euroa ja sijoitusten markkina-arvo on kesäkuun lopussa 9 945 euroa, eli 749 euroa voitolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.