maanantai 27. heinäkuuta 2020

Lukusuositus: Osakesijoittajan maailmanvalloitus

Jatketaas pitkästä aikaa lukusuositussarjaa. Tällä kertaa vuorossa on Henri Elon ja Jari Saarhelon kirjoittama Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirja, joka on julkaistu 2018.

Kirja ei ole ollut mielestäni mitenkään erityisesti esillä, eikä minulla ei ollut siitä ennakko-odotuksia. Mutta yllätyin positiivisesti, koska kirja osoittautuikin parhaaksi sijoituskirjaksi, jonka olen lukenut.

Koen sijoituskirjojen osalta ongelmaksi, ettei kirjan nimi juuri koskaan kerro, mitä kirja todellisuudessa sisältää. Ja usein jää epäselväksi, sopiiko se aloittelijalle vai jo hieman kokeneemmalle. Tämänkin kirjan nimen perusteella kuvittelin, että se käsittelee pelkästään ulkomaille sijoittamista ja olisi ehkä suunnattu muille kuin aloittelijoille. Mielikuvani oli kuitenkin väärässä.

Lähde: Alma Talent

Kirjassa käsitellään sijoittamisen perusasioita ja -käsitteitä, joten se sopii hyvin myös aloittelijoille. Käsittelyyn pääsevät niin osake- ja korkosijoitukset kuin myös rahastot ja ETF:t. Rahastosijoittajana ilahduin erityisesti, miten selkeästi kirjassa on esitelty rahaston toiminta. Myös ETF:ien osalta on avattu tarkasti, mitä fyysinen ja synteettinen replikointi tarkoittavat ja, mitkä niiden hyödyt ja haitat ovat.

Pidin erityisesti siitä, että kirjassa pidetään tosimaailma mukana koko ajan ja käsiteltyjä asioita avataan yritysesimerkkien avulla. Tämä tuo heti lisää mielenkiintoa tekstiin, eikä se jää vaan kuivan teorian varaan.

Se, millä kirja erottuu selvästi muista sijoituskirjoista, on ulkomaille sijoittamisen perinpohjainen läpikäynti. Kirjassa on esitelty esimerkiksi maailman suurimmat markkinat sekä suurimmat pörssiyhtiöt. Maantieteellisiä alueita on käsitelty laajasti ja nostettu esiin niiden markkinoiden erityispiirteitä ja muita huomioitavia asioita. Myös maiden poikkeavat verotuskäytännöt tuovat sijoittajalle hyödyllistä tietoa.

Kirja suosittelee aloittelijoille pitkäjänteistä, ajallisesti hajautettua sijoittamista indeksirahastoihin tai ETF:iin huomioiden oma riskinsietokyky sekä sijoitushorisontti. Suorasta osakesijoittamisesta kiinnostuneille esitellään erilaisia tunnuslukuja, joilla yrityksen toimintaa voidaan mitata. Olennaisena pointtina nostetaan esiin, että on tärkeä ymmärtää yrityksen liiketoiminta, eli mistä raha tulee. Kirja tarjoaa hyviä vinkkejä, miten yksittäisten sijoituskohteiden valintaa voisi lähteä tekemään.

Tunteiden rooli omassa sijoitustoiminnassa on nostettu aiheestakin esiin. Tunteet sekoittavat helposti sijoituspäätöksiä monin tavoin: oman tuttavapiirin sijoituspäätöksistä voi olla vaikea poiketa ja internetin luoma tietotulva rohkaisee ostamaan ja myymään. Maantieteellisesti kotimaiset yhtiöt tuntuvat tutuilta ja turvallisilta. Kirja kehottaa sijoittamaan järjellä oman sijoitussuunnitelman mukaisesti, eikä ajautua toimimaan tuuliviirinä markkinoiden mukana. Hyvänä kiteytyksenä sijoittajan yleisimmän päätöksen pitäisi olla "en tee mitään". Omaa sijoitustoimintaa kannattaa arvioida välillä ja ottaa opiksi onnistumisista ja virheistä.

Suosittelen kirjaa helppolukuisuuden takia erityisesti sijoitustaipaleen alkupuolella oleville, mutta uskoisin hieman kokeneempienkin sijoittajien saavan mielenkiintoista tietoa irti maailmanlaajuista sijoittamista käsittelevästä kappaleesta. Mikäli sijoituksesi kohdistuvat tällä hetkellä vain Suomeen, kirjasta saa hyödyllisiä vinkkejä, miten sijoitusten maantieteellistä hajautusta voi parantaa ja mistä lähteä aloittelijana liikkeelle.

Pyyhkeitä annan Alma Talentin Kirjat -sovellukselle, jonka kautta luettuna kyseisestä e-kirjasta puuttuivat kuvat lähes kokonaan. Aikamoista kuraa. Toivon, että ostettavissa e-kirjaversioissa kuvat todella ovat mukana.

Lue myös aiemmat lukusuositukset:
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.