maanantai 3. elokuuta 2020

Kuukausikatsaus: heinäkuu 2020

Taas on yksi kuukausi vierähtänyt ohi ja on aika käydä läpi kuun tapahtumia ja salkun kehitystä.

Blogin osalta jatkoin heinäkuussa indeksirahastotarjoajien läpikäyntiä Osuuspankin rahastojen osalta. Lisäksi esittelin sijoitussalkkuni maantieteellisen jakauman sekä nostin lukusuositussarjassani esiin Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjan.


Salkun kehitys


Heinäkuu oli salkun osalta varsin kaksijakoinen:
Kuun alkupuoliskolla nähtiin varsin mukavaa nousua, mutta viimeisen reilun viikon aikana tultiin huomattavasti alaspäin. Kuukauden tuotoksi muodostui Nordnetin mukaan 1,2%. Rahassa mitattuna 117 euroa.

Yksittäisten rahastojeni osalta kurssikehitys kuukauden aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava:

Rahasto Kurssimuutos %
BGF World Technology Fund 10 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 6 %
Nordnet Indeksirahasto Suomi 3 %
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI ETF 3 %
Nordnet Indeksfond Norge 2 %
Handelsbanken USA indeksi 1 %
SPP Aktiefond Global A 1 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 0 %
BlackRock iShares Core MSCI World ETF 0 %

Teknologiarahastoni meno ei näytä vieläkään hyytymisen merkkejä, vaan rahaston kurssi on noussut taas heinäkuun aikana 10 prosenttia. Myös Spiltanin rahaston kehitys ilahduttaa. Maailmarahastojen sekä USA:n ja terveydenhuoltorahaston arvot ovat käytännössä samoissa lukemissa kuukauden takaiseen nähden.


Kuukauden ostot


Heinäkuussa uudet rahasto-ostot olivat blogitaipaleeni pienimmät:


arvo 30.6.2020 arvo 31.7.2020 arvon muutos % kuukauden ostot
BlackRock iShares Core MSCI World ETF 4 532 € 4 518 € 0 %
Handelsbanken USA indeksi 1 906 € 1 981 € 4 % 50 €
BGF World Technology Fund 762 € 821 € 8 % 20 €
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI ETF 745 € 768 € 3 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 600 € 618 € 3 % 15 €
SPP Aktiefond Global A 390 € 579 € 49 % 190 €
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 349 € 375 € 8 %
Nordnet Indeksirahasto Suomi 340 € 348 € 2 %
Nordnet Indeksfond Norge 320 € 324 € 2 %
TOTAL 9 945 € 10 332 € 4 % 275 €

Kuukauden aikana sijoituksiin meni 275 euroa. Tämä vastaa aikalailla summaa, jonka haluan normaalitilanteessa joka kuukausi sijoituksiin laittaa. Kokonaisuudessaan salkun arvo kasvoi heinäkuun aikana 4 prosenttia.


Salkun tilanne


Sijoitussalkun tilanne tuottojen suhteen on heinäkuun lopussa seuraava:


31.7.2020
Sijoitettu: 9 470 €
Salkun arvo: 10 332 €
Tuotto euroina: 862 €
Tuotto%: 9,1 %

Olen laittanut sijoituksiin 9 470 euroa ja niiden markkina-arvo on 10 332 euroa. Eli sijoitukseni ovat kokonaisuudessaan 862 euroa plussalla.

Tällaisesta tilanteesta lähdetään elokuuhun sijoituksieni osalta.

2 kommenttia:

  1. Toinen aloitteleva sijoittaja4. elokuuta 2020 klo 16.51

    Hei, mielenkiintoinen blogi sinulla! Samaistun kovin, olen itsekin kolmekymppinen nainen ja säästänyt aiemmin rahaa lähinnä pankkitilille, mutta loppuvuodesta 2018 aloin sijoittaa indeksirahastoon. Nyt olen tehnyt muutamia suoria osakesijoituksia osakesäästötilille, koska haluan itse vaikuttaa enemmän ostopäätöksiin (ja siihen mihin osingot jatkosijoittaa), vaikka opittavaa riittää. Paria uutta indeksirahastoakin on tullut ostettua. Nyt vain mietityttää onko tullut markkinoille ihan väärään aikaan kurssien ollessa huipussaan ja milloin se todellinen rytinä alkaa (ja pitäisikö rahat sittenkin pitää vain tilillä kun inflaatiokin on nyt lähes olematonta)..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kivasta kommentista ja kokemuksien jaosta :) Ymmärrän hyvin, että markkinatilanne voi mietityttää kovasti.

      Omalla kohdallani koen hyötyneeni paljon sijoituskirjallisuuden ja -blogien lukemisesta niin, että tieto on lisännyt luottamusta sijoittamiseen pitkällä aikavälillä. En koe tarvetta muuttaa omia suunnitelmia lyhyen aikavälin heilunnan mukaan. Tulevia käänteitä markkinoilla en koe pystyväni ennustamaan ollenkaan, joten laitan sijoituksiin uutta rahaa joka kuukausi markkinatilanteesta riippumatta, vaikka välillä tilanne epäilyttääkin. Näin ollen tulee tehtyä ostoja niin huipulla kuin pohjallakin.

      Itse ainakin sijoitan useamman kymmenen vuoden tähtäimellä ja luotan, että tällaisella pitkällä aikavälillä sijoittaminen kannattaa. Minua on auttanut, kun olen tutkinut esimerkiksi pitkään tarjolla olleiden rahastojen tai indeksien kehitystä kuvaajien avulla ja huomannut, että tähän asti ainakin ollaan kriisien jälkeen päädytty aina uudelleen kasvu-uralle.

      Kaikkia säästöjäni en kuitenkaan halua altistaa markkinariskille, minulle sopii sijoitusten ja pankkitilisäästöjen yhdistelmä. Haluan pitää kunnon puskurin ja osan säästöistä turvallisella pankkitilillä, josta ne ovat hätätilanteissa heti käytettävissä. Se luo turvallisuuden tunnetta. Sijoituksiin laitan vain rahaa, jota ei ole tarvetta vuosikymmeniin nostaa takaisin. Sijoitusten ollessa miinuksella yritän muistaa, ettei mitään ole vielä hävinnyt jos ei tee myyntejä paniikissa.

      Tsemppiä pohdintoihin!

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.