lauantai 8. elokuuta 2020

Seligsonin indeksirahastovalikoima tarkastelussa

Nyt on vuorossa kolmas osa indeksirahastovalikoiman tarkastelusarjastani. Tällä kertaa käsittelyyn pääsee Seligson & Co

Sarjan aiemmat osat löydät tästä: Nordnet ja Osuuspankki

Seligson tarjoaa 4 erilaista indeksirahastoa sekä näiden lisäksi 3 muuta passiivista rahastoa. Kaikki passiiviset rahastot löytyvät täältä (ei mainoslinkki).

Valikoima

 
Jaoin rahastot kahteen taulukkoon: indeksirahastot yhteen ja muut passiiviset rahastot toiseen.
 
Taulukoiden kenttien selitykset: 
  • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen. 
  • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. 
  • Rahastojen tuotoista olen nostanut esiin viimeisen 1 vuoden sekä 5 vuoden tuotot. 
  • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.

Kaikki Seligsonin rahastot ovat rakenteeltaan fyysisiä, eli ne todella omistavat vertailuindeksin mukaiset osakkeet.

Seligson tarjoaa kaikista passiivisista rahastoista sekä kasvu- että tuotto-osuudet. Lähtökohtaisesti merkinnät tehdään kasvuosuuteen, eli osingot uudelleensijoittavaan osuuslajiin. 
 
Seligsonilla on mahdollista vaihtaa saman rahaston sisällä osuuslajista toiseen, esimerkiksi kasvuosuuksista tuotto-osuuksiksi, ilman veroseuraamuksia. Taulukoissa on käytetty kasvuosuuksien tietoja.

Tiedot on päivitetty 21.6.2021. Huom. tiedot muuttuvat ajan myötä, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot. Lähteet: Seligson ja Morningstar
 
Muutoksia edelliseen versioon:
- Pohjois-Amerikka -rahaston juoksevat kulut nousseet hieman: 0,43 % -> 0,44 %
- Kehittyvät markkinat -rahaston juoksevat kulut laskeneet: 0,72 % -> 0,66 %
 
 

Indeksirahastot: 

 

Indeksirahastoja on tarjolla Suomeen, Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan sekä Aasiaan ja ne kaikki seuraavat vastuullisia indeksejä. Rahastojen vuosittaiset juoksevat kulut vaihtelevat 0,44 - 0,47% haarukassa.

Suomi -rahasto sijoittaa noin 40 suomalaiseen osakkeeseen, jotka täyttävät kestävän kehityksen kriteerit. Suurimmat omistukset ovat Nordea, Nokia ja Sampo (tieto 31.5.2021).

Eurooppa -rahasto puolestaan sijoittaa tällä hetkellä 148 eri osakkeeseen. Omistukset painottuvat maista eniten Sveitsiin, Iso-Britanniaan, Saksaan ja Ranskaan. Suurimmat omistukset ovat Nestle, ASML ja Roche (tieto 31.5.2021).

Pohjois-Amerikka -rahasto sijoittaa pääasiassa Yhdysvaltoihin, mutta Kanada on myös pienellä osuudella mukana. Osakesijoituksia rahastolla on 142 ja suurimmat omistukset ovat Microsoft, NVIDIA ja UnitedHealth Group (tieto 31.5.2021).

Aasia -rahaston sijoitukset painottuvat Japaniin sekä Australiaan. Sijoituksia rahastolla on 155 osakkeeseen, joista suurimmat omistukset: Commonwealth Bank of Australia, Recruit Holdings ja Westpac Banking (tieto 31.5.2021).

 

Muut passiiviset rahastot:

 
 

Seligsonin tarjoamat muut passiiviset rahastot ovat kehittyvien markkinoiden rahasto sekä tunnettuihin tuotemerkkeihin sekä lääke- ja terveyssektorille sijoittavat rahastot.

Kehittyvät markkinat -rahasto on rahastojen rahasto, eli se sijoittaa passiivisesti muiden kehittyviin maihin sijoittavien rahastojen kautta. Omistuksista löytyy mm. iShares Core MSCI EM IMI ETF, joka löytyy omastakin salkustani. Juoksevat kulut 0,66% sisältävät myös kohderahastojen kulut. Rahaston suurimmat maantieteelliset alueet ovat Kiina, Taiwan ja Etelä-Korea.

Global Top 25 -rahastojen osalta rahastoyhtiö määrittää rahaston sisällön kerran vuodessa.

Top 25 Brands -rahasto on saanut Morningstarilta parhaan arvion, 5 tähteä. Se sijoittaa kansainvälisesti maailman vahvimpia brändejä omistavien yhtiöiden osakkeisiin, joita nimen mukaisesti on rahastossa mukana 25. Suurimmat omistukset tällä hetkellä ovat Alphabet, McDonald's, Coca-Cola ja Procter & Gamble (tieto 31.5.2021). Omistukset painottuvat vahvasti Yhdysvaltoihin.

Top 25 Pharmaceuticals -rahasto sijoittaa maailman johtaviin lääketeollisuus- ja terveydenhoitoalan yrityksiin. Rahasto sijoittaa 25 eri osakkeeseen, joista suurimmat omistukset ovat Johnson & Johnson, Pfizer ja Roche (tieto 31.5.2021). Suurimmat maantieteelliset alueet ovat Yhdysvallat, Japani ja Sveitsi.Rahastojen vastuullisuusrating

Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat:


Vastuullisten indeksien seuraaminen näkyy Suomen, Pohjois-Amerikan ja Aasian rahastojen hienoina vastuullisuusarvosanoina. Eurooppa -rahaston keskitasoinen arvosana jää mietityttämään, koska sen noudattaman indeksin pitäisi myös olla vastuullinen.

 
 

Rahastosijoittaminen Seligsonissa

Asiakkuuden avaaminen Seligsoniin on ilmaista ja se onnistuu verkkopankkitunnusten avulla. Rahasto-osuuksien säilyttämisestä ei peritä kuluja. Minimisijoitussumma rahastoihin on 10 euroa.

Rahastojen ostoista ja myynneistä peritään merkintä- ja lunastuskulut, jotka vaihtelevat rahastoittain ja sijoitusajoittain: 


Indeksirahastojen merkintäpalkkiot ostettaessa ovat 0,1%, kun puolestaan muista passiivisista rahastoista ei peritä merkintäkuluja. 

Lunastuspalkkiot rahastoa myytäessä riippuvat sijoitusajasta. Korkein kulu peritään, jos sijoitusajaksi jää alle 180 päivään. Vähintään 180 päivän sijoitusajalla indeksirahastojen lunastuskulut ovat 0,1% ja Top 25 -rahastojen lunastukset kuluttomia. Kehittyvien markkinoiden rahaston lunastus muuttuu kuluttomaksi vasta vähintään 360 päivän sijoitusajalla.


 Ovatko Seligsonin rahastot sinulle jo ennestään tuttuja?

Kaikki indeksirahastovalikoimista kirjoittamani tekstit löydät kootusti Indeksirahastot tarjoajittain -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.