keskiviikko 19. elokuuta 2020

Näin tutkit rahaston sisältöä Morningstarin avulla

Uusia sijoituskohteita etsiessä saattaa tulla vastaan tilanne, ettei esimerkiksi rahastosta löydy kovinkaan paljon lisätietoa rahastotarjoajan sivuilta. Tai, jos tietoa löytyy, se ei välttämättä ole vertailukelpoisessa muodossa muiden tarjoajien tietoihin nähden.

Tilanne riippuu paljon rahastoyhtiöstä: Handelsbanken ja Seligson tarjoavat ilahduttavasti tietoa indeksirahastoistaan listaamalla esimerkiksi kaikki rahaston omistukset. Toisaalta Osuuspankki ei juuri kerro mitään tarkempia tietoja rahastojen sisällöstä. 

Tässä postauksessa näytän, miten minkä tahansa Suomessa tarjottavan rahaston tai ETF:n sisältöä pääsee tutkimaan tarkemmin. Apuna käytetään Morningstarin sivuja.


Mistä rahastosta halutaan lisätietoa? 

Olet ehkä tutustunut palveluntarjoajan rahastoihin ja nyt haluaisit lisätietoa jostain tietystä rahastosta. Liikkeelle voi lähteä rahaston nimellä. 

Esimerkkikohteeksi valitsin Osuuspankin valikoimista OP-Pohjoismaat Indeksi -rahaston:

Aloitetaan menemällä nettisivulle https://www.morningstar.fi/fi/ ja kirjoitetaan rahaston nimi sivun vasemman yläreunan hakukenttään:

Osuuspankin rahastojen osalta haasteeksi tulee, että pelkällä nimellä haku tuottaa monta eri rahastoa tulokseksi. OP nimittäin tarjoaa rahastoistaan erilaisia osuussarjoja, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi tuoton jaon (kasvu- ja tuotto-osuudet) tai kohderyhmän (yksityissijoittajat / instituutiot) suhteen. 

Jos haluaa olla varma, että tutkii oikean rahaston tietoja, haku kannattaa tehdä rahaston ISIN-koodilla.

ISIN-koodi on 12-merkkinen tunnistekoodi, joka yksilöi sijoituskohteet, kuten rahastot ja osakkeet. Esimerkiksi saman rahaston jokaiselle osuussarjalle on oma koodinsa. ISIN-koodi löytyy rahaston tiedoista.

Esimerkissä käytettävän OP-Pohjoismaat Indeksi -rahaston ISIN-koodi löytyy OP:n rahastosivulta Lisätiedot -valikon alta:

Tehdään nyt haku tällä koodilla:


Tulokseksi saadaan nyt vain yksi rahasto, jonka tietoja lähdetään tutkimaan klikkaamalla rahaston nimeä.


Mitä tietoja rahastoista löytyy?

 

Yleiskatsaus

Hausta päädytään rahaston yleiskatsaussivulle:

Yleiskatsaussivu tarjoaa hyödyllisen koosteen rahaston tärkeimmistä tiedoista. Tarkempia tietoja kustakin kategoriasta löytyy sivun vasemman reunan valikon kautta. Tässä postauksessa tutustumme yleiskatsauksen lisäksi tuotto- ja sisältösivuihin. 

Ensin kuitenkin katsotaan, mitä yleiskatsaussivu pitää sisällään. Rahaston nimen vierestä löytyy tähtinä sen Morningstar Rating. Rahasto saa 1-5 tähteä sen mukaan, miten hyvin se on pärjännyt suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. Omissa sijoituksissani olen pitänyt rajana, etten sijoita alle 3 tähden rahastoihin tai ETF:iin. OP:n rahasto on saanut arviokseen kolme tähteä.

Yleiskatsauksen ensinäkymä tarjoaa myös tiedon rahasto-osuuden viimeisimmästä arvosta sekä rahaston koosta. Sijoittajalle tärkeä luku on myös rahaston vuosittaiset juoksevat kulut. Tämän rahaston osalta juoksevat kulut ovat 0,39% vuodessa.

Kun sivua rullataan alaspäin löytyy tietoa rahaston vastuullisuudesta:

 
Pohjoismaat Indeksi on saanut hyvän vastuullisuusarvosanan. Keltaisella korostetun i-painikeen takaa löytyy lisätietoa, mihin vastuullisuusarviointi perustuu.

Alempaa sivulta löytyvät rahaston sijoituspolitiikka sekä tuotto- ja hallinnointitietoja:

Sijoituspolitiikka kuvaa, mihin ja millä perusteella rahasto sijoittaa. Esimerkin rahasto sijoittaa Pohjoismaihin MSCI Nordic Countries -indeksin mukaisesti.

Rahaston perustamispäivä antaa tiedon, onko kyseessä uusi rahasto vai jo pidemmän historian omaava rahasto. Pohjoismaat -rahasto on perustettu jo vuonna 2011. 

Vertailuindeksi puolestaan kertoo indeksirahastoista, mitä indeksiä ne seuraavat.

Sivun alaosasta löytyy lisää hyödyllistä tietoa rahaston sisällöstä:

Rahaston omaisuuslajit kertovat, miten sen sijoitukset jakautuvat osake- ja korkosijoitusten välillä. Joukkolainat tarkoittavat korkosijoituksia. Tämän rahaston omistukset ovat täysin osakkeissa. 

Lisäksi on koottu ylös rahaston 5 suurinta maantieteellistä aluetta, sektoria sekä omistusta.


Tuotto

Vasemman reunan valikosta valittu tuottosivu sisältää tarkempia tuottotietoja rahastosta:


Tuottotiedot on saatavissa vuosittain, kumulatiivisesti sekä neljännesvuosittain. Kahta ensimmäistä on mahdollista myös verrata suhteessa rahaston vertailuindeksiin sekä Morningstar rahastoluokkaan.

Tuottojen osalta itse keskityn ainoastaan pidemmän aikavälin tuottoihin. Lyhyellä aikavälillä niin moni asia voi heiluttaa kursseja suuntaan ja toiseen.


Sisältö

Katsotaan vielä poimintoja sisältösivun tiedoista:

Sivun yläosa kertoo muun muassa, minkä kokoisten yritysten osakkeita rahasto sisältää. OP:n rahaston sijoitukset ovat pääasiassa suurissa ja jättikokoisissa yrityksissä, pieniä yrityksiä ei löydy joukosta ollenkaan.

Lisäksi sivulta löytyy tarkemmat tiedot rahaston sektoripainotuksista sekä maantieteellisestä jakaumasta:

OP-Pohjoismaat Indeksin omistukset painottuvat teollisuuteen, terveydenhuoltoon sekä rahoituspalveluihin.

Sisältösivun mielenkiintoisimpana kohtana itse pidän tarkempia tietoja rahaston osakeomistuksista:

Kohta kertoo, moneenko eri osakkeeseen rahaston sijoitukset on hajautettu. Tällä rahastolla on 73 eri osakesijoitusta. 

Toinen olennainen luku on 10 suurimman sijoituksen osuus rahastopääomasta. Tämä kertoo, kuinka suuri rooli rahaston isoimmilla sijoituksilla on rahaston kehitykseen. 

Lisäksi mielenkiintoista on nähdä, mitkä ovat rahaston 10 suurinta osaketta ja niiden osuudet.

Pohjoismaat -rahaston osalta silmiin pistää Novo Nordiskin huiman suuri, lähes 12 % osuus koko rahastopääomasta. Sillä näyttää olevan iso rooli rahaston kehityksen suunnassa verrattuna muihin rahaston yksittäisiin sijoituksiin

Näiden esiteltyjen sivujen lisäksi valikon kautta löytyy myös rahaston muita tarkempia tietoja esimerkiksi vastuullisuudesta ja hallinnoinnista.

Onko Morningstar sinulle ennestään tuttu? Koitko postauksen hyödylliseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.