tiistai 25. elokuuta 2020

Nordnetin ote lipsuu

Pakko avautua hieman Nordnetin toiminnasta, kun sen verran itseäni on viime aikoina ärsyttänyt. Nordnetilla on Suomessa yli 300 000 asiakasta (lähde), joten uskoisin, etten ole ainoa harmitusta kokenut.
 
Taustatiedoksi olen ollut vajaa puolitoista vuotta Nordnetin asiakas ja kaikki rahasto- ja ETF-sijoitukseni löytyvät kyseiseltä tarjoajalta. 
 

Listasin ylös asioita, jotka itseäni ovat viime aikoina Nordnetissa mietityttäneet:


Mielikuvan muutos

Nordnet on ratsastanut maineella piensijoittajan hyvänä kaverina. Tarjolla on ollut ilmaista ETF-kuukausisäästöä sekä kuluttomia rahastoja, jotka sopivat hyvin kulutietoisille piensijoittajille. Nyt kuitenkin viime aikaiset muutokset, etenkin kuluttoman ETF-sijoittamisen lopettaminen, ovat tuoneet epävarman fiiliksen toiminnan jatkon suunnasta. 
 
Mietityttää, mikä asia seuraavaksi muuttuu maksulliseksi. Nordnetin Tanskan indeksirahastosta (entinen superrahasto) tulikin jo hetki sitten tieto 0,2 % hallinnointipalkkion lisäämisestä 1.10.2020 alkaen. Sinällään palkkio on kohtuullinen, mutta tietysti muutos huonompaan ärsyttää aina.

Pitkäjänteisenä sijoittajana yhtäkkiset hinnoittelumuutokset ovat myrkkyä koko toiminnalle, jos joutuu pakon edessä tekemään muutoksia omiin sijoitussuunnitelmiin. En haluaisi joutua myymään omistuksiani vielä kymmeniin vuosiin, joten ikävän jumissahan sitä on nykyisten omistuksien suhteen Nordnetin kanssa. Rahastoja ei pysty siirtämään toiselle toimijalle ja ETF:ien osaltakin se on ymmärtääkseni kallista.

Aiemmin olen suositellut Nordnetia eteenpäin, mutta nyt samaa intoa ei enää löydy.
 
 
Nettisivut edelleen vaiheessa
 
Montakohan vuotta Nordnetin uusia nettisivuja on jo pykätty? Edelleen ollaan vanhan ja uuden sivun välissä: Nordnet yrittää ohjata käyttämään uusia sivuja, mutta moni juttu löytyy edelleen pelkästään vanhoilta sivuilta. Esimerkiksi omistusten tiedot ostoerittäin löytyvät vain vanhalta puolelta. 
 
Olen ollut tyytyväinen vanhoihin sivuihin, niin ihmetyttää ensinnäkin uusien sivujen tarve. Ja en ymmärrä muutenkaan, miksi hommaa ei tunnuta ikinä saavan maaliin asti. Luulisi nettisivujen käytettävyyden olevan suurimpia prioriteetteja online-välittäjälle.
 
 
Uudet synteettiset indeksirahastot
 
Kesäkuun 2020 lopussa Nordnet julkaisi 4 uutta, omaa indeksirahastoa. Ensireaktioni oli vau, tää on hyvä juttu. No ilo vaihtui pettymykseksi, kun rahastoihin tutustui tarkemmin. Ne eivät olleetkaan entisten superrahastojen tapaan fyysisiä (omistavat indeksin mukaiset osakkeet), vaan synteettisiä, jolloin rahasto on toteutettu johdannaisten avulla:
"Tavoitteen saavuttamiseksi rahastot sijoittavat Nordnetin neuvojen mukaisesti (i) yhden tai useamman Euroopan talousalueen jäsenvaltion liikkeeseen laskemiin joukkovelkakirjoihin ja/tai (ii) kehittyneissä maissa sijaitsevien yritysten liikkeeseen laskemiin osakearvopapereihin tai muihin osakkeiden kaltaisiin arvopapereihin. Rahastot siirtävät taloudelliset edut kyseisiin osakearvopapereihin ja saavat altistuksen indeksin kokonaistuoton nettotulokseen swap-transaktiolla.

Swap on sopimus, jonka mukaan rahasto vaihtaa käteismaksuja sellaisen vastapuolen kanssa, jonka odotetaan kuuluvan JP Groupiin, indeksiin perustuvaa tuottoa vastaan." (lähde)

Itsellä ei ainakaan riitä osaaminen ymmärtämään yllä olevaa kuvausta uusien rahastojen toiminnasta. Sijoitan vain rahastoihin, joiden toiminnan ymmärrän, joten uudet rahastot karsiutuvat heti pois listalta.
 
Synteettistä rakennetta perusteltiin edullisemmilla kuluilla ja tehokkaammalla salkunhoidolla. No, kuten kirjoittamastani Nordnetin indeksirahastotarkastelusta selviää, en nää syytä ostaa Nordnetin uusia USA ja Eurooppa -rahastoja. Samoille alueille on tarjolla muilta rahastoyhtiöiltä edullisemmilla juoksevilla kuluilla indeksirahastot, jotka ovat rakenteeltaan fyysiset. 
 
Eniten itseäni jäi ärsyttämään, ettei synteettisyyttä ole tuotu missään vaiheessa markkinoinnissa esiin. Selvästi pelataan sillä, ettei moni asiaa huomaa tai ylipäätään ymmärrä. 
 
Itse asiassa uusien rahastojen mainossivu luo tälläkin hetkellä mielikuvan, että kyseiset indeksirahastot ostavat osakkeita samalla painolla kuin ne ovat indeksissä. Vaikka todellisuudessa rahastot eivät omista indeksin mukaisia osakkeita. Totuus löytyy vasta kysymys-vastaus osion pohjilta, jossa rahastot paljastuvat synteettisiksi.
 

ETF-kuukausisäästön muutokset

Viestintä ETF-kuukausisäästön muutoksista ja palvelumaksusta meni kyllä niin pieleen kuin vaan voi mennä. Luulen, että asenne muutoksia kohtaan olisi voinut olla parempi, jos viestintä olisi hoidettu eri tavalla. 
 
Huhtikuun lopussa 2020 Nordnet julkaisi tiedon, että ETF-kuukausisäästöstä aletaan perimään 2,5 euron palvelumaksua toteutunut säästökertaa kohden. Tämä tarkoitti, ettei ETF:ien kuukausisäästösopimusta ole enää järkeä pyörittää pienillä summilla, koska prosentuaaliset kulut nousevat liian suuriksi.

Sivuhuomaukseksi ilmoituksessa jäi, että samalla saadaan lisättyä kuukausisäästön piirissä olevien ETF:ien tarjontaa. Suuri ongelma oli, ettei Nordnet pystynyt samalla hetkellä ilmoittamaan, mitä palvelumaksun vastikkeeksi saa, kun lisäyksiä ei voitu kertoa vielä asiakkaille. Itsekin aloin muutoksesta ärsyyntyneenä selvittämään muita vaihtoehtoja ETF:ien tilalle ja päädyinkin toistaiseksi luopumaan ETF-kuukausisäästöstä. 
 
Myöhemmin kuitenkin kävi ilmi, että kuukausisäästettävien ETF:ien joukkoon saatiin kauan toivottuja lisäyksiä, kuten maailman pieniin yhtiöihin sijoittava iShares MSCI World Small Cap ETF. Lisäksi mielenkiintoisia sektorittaisia ETF:iä tuli tarjolle. 
 
Sanotaanko näin, että itse olisin luultavasti pysynyt ETF-kuukausisäästäjänä uudesta kulusta huolimatta, jos nämä kaikki uudet ETF:t olisi kerrottu heti uudistuksen yhteydessä. Mutta, kun asiakas oli jo saatu ärsyyntymään, niin halua palata ETF:ien ostajaksi ei tämän sekoilun jälkeen löytynyt.

Palvelumaksun vastikkeeksi toivoisi myös lisävaihtoehtoja kuukausisäästämisen toteuttamiseen. Olisi hyvä, jos pystyisi valitsemaan, toteutetaanko ETF-kuukausisäästö joka kuukausi vai esimerkiksi 2 kuukauden välein.

 
Sharevillen jatkuvat ongelmat
 
Käyn suht säännöllisesti lukemassa sijoituskeskusteluja Sharevillessa. On myös mielenkiintoista päästä kurkistamaan toisten sijoittajien salkkuihin. Koen Sharevillella olevan paljon potentiaalia, mutta kehittämisen ja ongelmien korjauksen suhteen se tuntuu olevan Nordnetin listalla viimeisenä. Ongelmia on vähän väliä ja korjauksia ei tunnu kuuluvan. 
 
 
Hinnoittelu ei kovin kilpailukykyinen 
 
ETF-kuukausisäästön palvelumaksun takia pienillä summilla sijoittajan ei kannata enää Nordnetissa ETF:iä hankkia. Edullisemmaksi tulee tehdä ostot välittäjien kautta, jotka tarjoavat kiinteän 1 prosentin ostokulun pienillä sijoitussummilla. Suurimmilla summilla sijoittava toki edelleen hyötyy kuukausisäästömahdollisuudesta.
 
Suorissa osakesijoituksissa kaupankäyntikulut tuntuvat kovilta etenkin ulkomaan sijoitusten osalta. 25.8.2020 voimassa olevan hinnaston mukaan osakkeiden kaupankäyntipalkkioiden minimit ovat perusasiakkaalle markkinoittain seuraavat:

Kotimaa: 3-9 €, riippuu kaupankäynnin aktiivisuudesta
Pohjoismaat: 10€
Muu Eurooppa + USA: 15€
Kanada 20€
 
Aika suurilla summilla joutuu sijoituksia tekemään, jos haluaa pitää kulut maksimissaan 1 prosentissa ostosummasta. Jos alkaisin sijoittaa suoriin osakkeisiin, niin tuskin tekisin sitä Nordnetin kautta.

Perusrahastojen suhteen Nordnetilla on edelleen hyvä ja varsin kilpailukykyinen valikoima. Kevään ilahduttajana valikoimiin saatiin uutuutena SPP:n indeksirahastoja, jotka laajensivat indeksirahastotarjontaa mukavasti.
 
 
Yhteenveto
 
Päällimmäisenä harmittaa epävarmuus oman välittäjän osalta. Hyvä ennakoitavuus ja pysyvyys ovat pitkäaikaiselle sijoittajalle tärkeitä ominaisuuksia välittäjässä. Toki en tiedä, onko ruoho vihreämpää aidan toisellakaan puolella. 
 
Kuulemani mukaan esimerkiksi Osuuspankki on kunnostautunut määräaikaisilla palkkiohinnoitteluilla, joiden jatko sitten onkin arvailuiden varassa. Seligsonilla taas on tähän asti ollut hyvä maine pitkäjänteisenä rahastotoimijana, mutta tuore omistajan vaihdos luo pientä epävarmuutta tulevasta.

Kaiken ärtymykseni taustalla on, että ETF-kuukausisäästön muutokset iskivät omiin sijoitussuunnitelmiin pahasti. Kun oli saanut homman juuri pyörimään kivasti ja sijoituskohteiden osuudet mietittyä tarkasti, muutos turhautti tosi paljon. Siksi ärsyyntymiskynnys kaiken muun suhteen on nyt matalammalla, vaikka aiemmin olinkin päällisin puolin tyytyväinen Nordnetin käyttäjä.
 
On Nordnetilla paljon hyviäkin juttuja, kuten esimerkiksi kätevä mobiilisovellus. Mutta viime aikoina itsestä on tuntunut, että asiakastyytyväisyyteen panostaminen on ihan unohdettu.

Onko sinulle herännyt samanlaisia fiiliksiä?

6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Itsellä herännyt samoja mietteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta palautteesta! Luulenkin, että meitä viime aikaiseen toimintaan tyytymättömiä voi olla enemmänkin

      Poista
  2. Toinen aloitteleva sijoittaja27. elokuuta 2020 klo 19.19

    Hei, tutunoloista pohdintaa. Innostuin ostamaan ETF:iä OP:n kampanjan kautta (ilman kaupankäyntikuluja vuoden loppuun), vaikka tiedostan kulujen kyllä nousevan. Pankilla tuntuu muutenkin olevan enemmän hajanaisia kuluja, mihin verrattuna Nordnet on tuntunut ihanan selkeältä. OP:lla kuviossa on myös bonukset, joilla voi kuitata sijoittamiseen liittyviä kk-maksuja, mikä mutkistaa kulurakennetta edelleen. Palvelumaksut tuntuvat kuitenkin nousevan joka vuosi ja bonustenkin kertymä on muuttumassa epäedulliseen suuntaan (tilivarat eivät enää 1.11. alkaen kerrytä bonusta). Itse en ole suorien osakkeiden prosenttihinnoittelua hyödyntänyt, osakesäästötili on Nordnetissä ja ajattelen tekeväni harkitumpia ja punnitumpia poimintoja jos sijoitan kerralla vaikka 1000e. :D Kulutkin on silloin kohtuulliset ja ulkomaisia osakkeita en ole toistaiseksi ostellutkaan. Nordnetin reaaliaikaisista kursseista myös plussaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, mukava kun palasit uudelleen kommentoimaan :) ja tavallaan hieman lohdullista kuulla, etten ole yksin mietteitteni kanssa.

      OP:n ETF-kampanja kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta! Mutta jännä just nähdä, millaiseksi OP:n hinnoittelu muodostuu pidemmällä aikavälillä. Bonusjärjestelmä tosiaan luo vielä sekavuutta todellisten kulujen arviointiin. Muistelisin lukeneeni, että OP:lla olisi ulkomaisille sijoituksille oma säilytysmaksunsa. Onko sinulla kokemusta tästä asiasta ETF:ien osalta?

      Kivijalkapankkien hinnastot on kyllä sellainen viidakko, josta ei helposti saa mitään selkeää kuvaa. Vaikea on esimerkiksi tehdä vertailua sijoituspalveluiden suhteen eri pankkien välillä, jos yrittää ottaa kaikki asiakkuuden kulut huomioon.

      Olen samaa mieltä, että Nordnetin hyviä puolia on selkeä hinnoittelu ilman säilytyskuluja. Kynnys liittyä asiakkaaksi on pienempi, koska asiakkuus ja pelkkien rahastojen osto ei aiheuta ylimääräisiä kuluja (paitsi mahdollinen valuutanvaihtokulu).

      Osakkeiden osto onkin itselleni vielä täysin vierasta maaperää :D mutta ymmärrän ajatteluasi isompien kertaostojen osalta. Kotimaan osakeostoissa Nordnetin hinnoittelu ei ole mitenkään mahdoton. Itseä koskettaa Saksan minimissään 15 euron kaupankäyntikulu ETF:ien osalta ja se tuntuu tosi isolta. Eipä ole tullut tehtyä ETF ostoja kuukausisäästön ulkopuolella. Js no nyt on tosiaan ETF-kuukausisäästökin tauolla.

      Poista
  3. Toinen aloitteleva sijoittaja28. elokuuta 2020 klo 17.19

    Säilytyksen todelliset kulut onkin kinkkinen juttu, OP:lla "kansainvälisten osakkeiden säilytyspalkkio on 0,10% vuodessa omistusten keskimääräisestä markkina-arvosta, säilytysmaksu peritään kuukausittain". Valuutanvaihtokulu on 0,30% kauppasummasta. Normitilanteessa ETF:ien kaupankäyntikulut ovat 0,17% tai vähintään 8e ja 1% 800e saakka. Pieniin ostoihin siedettävä kulu (tosin suorissa osakkeissa pyrin aina alle 1%) ja isommissa kuitenkin edullisempi kuin Nordnetin 15e.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli jos säilytyspalkkio koskee ETF:iäkin, niin esimerkiksi Saksan kautta ostettuihin ETF:iin tulisi toinenkin vuosittainen kulu ETF:n juoksevien kulujen lisäksi. 0,10% tuntuu suht kovalta vuosittaiselta kululta kun verrataan matalakuluisten ETF:ien hallinnointipalkkioihin. Itsellä esimerkiksi on iSharesin maailma ETF (ticker EUNL), jonka vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,20%. Tilanteen tietysti muuttaa, jos muusta OP:n asioinnista kertyy tarpeeksi bonuksia kattamaan säilytyskulut.

      Valuutanvaihtokulu näyttää olevan samaa hintaluokkaa kuin Nordnetin kulu automaattisesta valuutanvaihdosta (0,25%). Valuuttatiliä käyttämällä toki pääsee selvästi pienempään kuluun (0,075%).

      Säilytyspalkkiota lukuunottamatta OP:lla näyttää olevan ETF:ien osalta parempi hinnoittelu normaalitilanteessakin. Nordnetin ETF-kuukausisäästö toki on vielä kannattavampi, jos kertasijoitussumma ylittää 250 euroa ja halutut ETF:t löytyvät kuukausisäästölistalta. Nämä kaikki OP:n hajanaiset kulut ja toisaalta bonukset tekevät lopullisesta vertailusta tosi vaikeaa.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.