maanantai 11. tammikuuta 2021

S-Pankin indeksirahastot

Blogissa on käsitelty laajasti Suomen eri indeksirahastotarjoajia ja viimeisenä vuorossa on S-Pankki. Tässä tekstissä tutustutaan, mitä S-Pankki tarjoaa indeksisijoittajalle.

Aiemmin julkaistut tarkastelut löydät kootusti Indeksirahastot tarjoajittain -sivulta. Käsittelyyn ovat päässeet niin Osuuspankki, Seligson, Nordea kuin myös Handelsbanken ja Nordnet.


Valikoima

S-Pankilla on vain kaksi indeksirahastoa, joten tarjonta ei ole kovin laaja.


Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen.
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. 
 • Rahastoilla ei ole vielä kovin paljoa historiaa takanaan, joten tuotoista esiin on nostettu vain viimeisen vuoden tuotto.
 • Rakenne kertoo, onko rahasto fyysinen vai synteettinen. Fyysinen rahasto omistaa todella vertailuindeksin mukaiset osakkeet, kun taas synteettinen rahasto on luotu johdannaisten avulla. 
 

S-Pankin molemmat rahastot ovat kasvuosuuksia, eli ne sijoittavat saamansa osingot takaisin rahastoon. 

Tiedot on päivitetty 21.6.2021. Lähteet: S-Pankki ja Morningstar. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina ajantasaiset tiedot.

 


S-Pankilla on Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin sijoittavat indeksirahastot, joiden juoksevat kulut ovat 0,5 % paikkeilla. Molemmat ovat fyysisiä rahastoja, eli ne sijoittavat varansa indeksin mukaisiin osakkeisiin.

Rahastot noudattavat FIM Varainhoidon vastuullisen sijoittamisen periaatteita, joten esimerkiksi tupakan ja viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen valmistajat on poissuljettu rahastosta.

Lisäksi rahastojen avaintietoesite kertoo, että rahaston osakesijoitusten määrää rajoitetaan kustannussyistä. Eli rahastot eivät sijoita kaikkiin vertailuindeksissä oleviin yhtiöihin, vaan pyrkivät optimointia käyttäen pääsemään mahdollisimman lähelle indeksin tuottoa vähemmällä osakemäärällä.

Molemmat rahastot ovat aloittaneet vuonna 2019, joten pidempää tuottohistoriaa tai Morningstar Ratingia niillä ei vielä ole.

 • Eurooppa -rahasto sijoittaa Euroopan pörssien suuriin ja keskisuuriin yhtiöihin. Maista suurimmilla osuuksilla mukana ovat Iso-Britannia, Ranska, Sveitsi ja Saksa. Suomen osuus rahaston sijoituksista on vajaa 2 %. Osakeomistuksia rahastolla on tällä hetkellä 200, joista suurimmat kolme ovat Nestle, ASML ja Roche (tieto 31.5.2021).
 • USA -rahasto sijoittaa vastaavasti Yhdysvalloissa listattuihin suurten ja keskisuurten yhtiöiden osakkeisiin. Osakeomistuksia rahastolla on 250 ja suurimmat omistukset ovat Apple, Microsoft ja Amazon.com (tieto 31.5.2021). Toimialoista teknologia painottuu rahastossa.


Rahastojen vastuullisuus

Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat:


Eurooppa -rahaston vastuullisuusarvosana on keskitasoa. USA -rahasto pääsee pykälän parempiin lukemiin.


Rahastosijoittaminen S-Pankissa

S-Pankin pankkiasiakkuudesta voidaan periä kuluja. Asiakasomistajille palvelut taitavat pitkälti olla maksuttomia. Minimikertasijoitussumma indeksirahastoihin on 10 euroa. Rahastoihin on myös mahdollista kuukausisäästää.

Indeksirahastoja ostettaessa S-Pankki perii merkintäpalkkion, joka vaihtelee rahastoittain (kts. taulukko alla). Indeksirahastojen myyminen on kulutonta.

 

Oletko sinä tutustunut S-Pankin rahastoihin? Itselleni S-Pankin sijoitustarjonta on jäänyt vieraammaksi.

4 kommenttia:

 1. Olen tutustunut s-pankin rahastoihin mutta on jäänyt vieraaksi.
  On aikeita pysyä nordentin, op rahastoissa. On kotoisempia.
  -Gotler-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minullakin Nordnetin tarjoamat indeksirahastot ovat toimineet hyvin. Niihin verrattuna S-Pankki ei tarjoa mitään uutta ja ihmeelistä. S-Pankin asiakkuus löytynee aika monelta asiakasomistajuuden myötä, eli sitä kautta voi olla helppo aloittaa sijoittamista, jos ei halua uusia asiakkuuksia muualle avata.

   Poista
  2. Nordnetin ja Op rahastot on riittävät minulle.
   Avasin uusiutuvan kehittyvän rahaston Smart10 tilalle, kulu on kyllä 1.5%. Seuraan nyt miten kehittyy, monet luotetut on suositellut kyseistä rahasto paljon.
   Mukavaa tammikuuta Helmille.
   -Gotler-

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.