maanantai 18. tammikuuta 2021

Seligsonin Global Top 25 Brands -rahasto tarkastelussa

Tänään esiteltävä rahasto on kiinnostanut minua jo pitkään. Kyseessä on tunnettuihin brändeihin sijoittava Seligson & Co:n Global Top 25 Brands -rahasto.

Tässä kirjoituksessa tutustutaan tarkemmin kyseiseen rahastoon ja sen sisältöön. 

 

Tekstin lähteinä on käytetty Seligsonia ja Morningstaria. Tiedot on päivitetty 13.7.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot

 

Seligsonin rahasto sijoittaa nimensä mukaisesti tunnettujen brändien taustalla oleviin yrityksiin, joita rahastoon on valittu 25 kappaletta. Kyseessä ei ole indeksirahasto, eli rahasto ei seuraa mitään tiettyä indeksiä. Se on kuitenkin passiivinen rahasto: rahastoyhtiö muodostaa seurattavan osakekorin kerran vuodessa, eikä vuoden aikana tehdä mitään aktiivisia osakevalintoja.

Rahastolla on huima yli 20 vuoden historia takanaan. Sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,6 %, eli hieman keskimääräistä indeksirahastoa korkeammat.

Rahastosta on tarjolla niin kasvu- kuin tuotto-osuudet. Tässä tekstissä on keskitytty A-osuuslajiin, eli osingot uudelleen sijoittavaan kasvuosuuteen.

Morningstarilta rahasto on saanut arvioksi täydet 5 tähteä. Myös vastuullisuusarvosana on hyvä.

 

Kehitys

Rahaston kehitys viimeiseltä viideltä vuodelta näyttää seuraavalta:

Rahastolla on vahva tuottohistoria takanaan, viimeisen viiden vuoden aikana rahasto on tuottanut huikeat 104 %. Tänä vuonna rahasto-osuuden arvo on noussut 13.7.2021 mennessä 18 %.

Alla taulukossa on rahaston vuosituotot viime vuosilta:

 

Omistukset

Rahaston kymmenen suurinta omistusta osuuksineen ovat: 

Yritykset ovat pitkälti kaikille tuttuja, kuten Apple, Coca-Cola ja McDonald's. Procter & Gamblen tunnettuja tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Braun, Gillette, Pantene ja Pampers. 

Alphabet on Googlen taustalla oleva yritys. American Express on luottokortistaan tunnettu rahoitusalan yritys.

Itselleni vieraimmat listalla ovat Compagnie Financiere Richemont, Prada ja Kering. Prada on italialainen muotitalo ja Kering on yhtiö luksusbrändien, kuten Gucci ja Saint Laurent taustalla. Myös Compagnie Financiere Richemont toimii luksustuotteiden parissa.

Rahaston koko 25 osakkeen lista löytyy Seligsonin sivuilta.

 

Maantiede

 

Alueet

Alueellisesti rahaston omistukset jakautuvat seuraavasti:

66 % rahaston sijoituksista kohdistuu Yhdysvaltoihin ja loput menevät Eurooppaan. Esimerkiksi Aasia jää kokonaan rahaston ulkopuolelle tällä hetkellä.

 

Maat

Yksittäisiä kohdemaita tarkemmin katsottuna tilanne näyttää seuraavalta:

Yhdysvallat tosiaan hallitsee ja perässä pienemmillä osuuksilla tulevat Ranska, Sveitsi ja Iso-Britannia. Hennes & Mauritz edustaa Ruotsia rahastossa.

 

Sektorit

Rahaston toimialajakauma on seuraava:

Koska rahasto sijoittaa tunnettuihin brändeihin, niin toimialoista suurimpina nousevat esiin defensiiviset ja sykliset kulutushyödykkeet. Pienemmillä osuuksilla mukana on myös viestintäpalveluita (Alphabet & The Walt Disney), teknologiaa (Apple) ja rahoituspalveluja (American Express).

 

Miksi rahasto kiinnostaa?

Minua rahasto kiinnostaa mielenkiintoisen konseptinsa takia. Tunnetut brändit ovat siinä mielessä mukava sijoituskohde, että kaikilla on varmasti jonkinlaista kokemusta kyseisistä tuotemerkeistä, jotka tulevat vastaan ihan arkielämässäkin. Harjaat ehkä hampaat Oral-B:n hammasharjalla, syöt Kelloggsin muroja, etsit tietoa Googlella mahdollisesti käyttäen Applen laitetta. Nautit Coca-Colan tai Pepsin virvoitusjuomista, käytät L'Orealin kosmetiikkaa tai urheilet Niken treenivaatteet päällä. Kaikki nämä brändit löytyvät rahaston sijoituskohteista.

Rahastolla on takanaan pitkä yli 20 vuoden historia ja tuottojen osalta meno on ollut vakuuttavaa. Moni rahaston sisältämistä yrityksistä on sellaisia, joiden tuotteita kulutetaan jokapäiväisessä elämässä riippumatta paljoakaan muusta maailman menosta. Tykkään myös rahaston passiivisesta otteesta, että sisältöön tehdään muutoksia vain kerran vuodessa.

Olen useamman kerran miettinyt rahaston lisäämistä omaan sijoitussalkkuun, mutta lopullinen sijoituspäätös on vaan aina jäänyt tekemättä. Itselläni on kovin voimakas halu pitää sijoitukset helppouden ja yksinkertaisuuden vuoksi vain yhdessä paikassa ja tämä rahasto on saatavissa vain Seligsonista. 

Pelkään, että kokonaiskuva omista sijoituksista häviää helpommin, jos mukana on useampi palveluntarjoaja. Vaikka hyvähän se olisi ottaa rusinat pullasta ja hyödyntää kunkin tarjoajan parhaat puolet ja rahastot. Mielelläni kuulisin lisää lukijoiden ajatuksia aiheesta:

Ovatko sinun sijoituksesi vain yhdellä toimijalla vai oletko hajauttanut sijoituksia eri tarjoajille? Oletko kokenut useamman tarjoajan käytön haastavana?

2 kommenttia:

 1. Minun sijoitukset on Nordnetissä, Seligsonilla ja OP:llä. S-ketjun bonusrahat menevät heidän rahastoonsa. Eli neljästä paikasta löytyy seurattavaa. Kaikki näkyvät puhelimesta parin näpäytyksen takaa paitsi Seligsonin rahastot. Niistä saan sähköpostiin tilannekatsauksen aina kun lisään pottiin pääomaa.

  Ei mitään ongelmaa monen tahon käytössä. Palvelee minun vaihtelunhaluista mielenlaatua oikein hyvin. Vuoden vaihtuessa käyn aina kaiken menneen läpi ja teen uuden suunnitelman tulevaksi vuodeksi.

  Brands on minusta ihan loistava, suosittelen.

  T. Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Satu! Mukava kun jaoit kokemuksiasi. Itsekin olen tykännyt Nordnetin appilla seurata sijoituksia. Mukava oli kuulla, että Seligson tarjoaa katsauksen sijoituksista sähköpostiin.

   Kiva, että monen palvelun käyttäminen on toiminut sinulle hyvin. Kuulostaa hyvältä tavalta käydä kerran vuodessa kaikki läpi ja tehdä sitten uudet suunnitelmat. Näin pysyy varmasti se kokonaiskuva paremmin hallussa.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.