keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Kuukausikatsaus: tammikuu 2022

Tulipahan jännitystä ja nopeita muutoksia markkinoille heti vuoden alkuun! Tässä tekstissä käydään läpi, miten sijoitukseni selvisivät turbolentista tammikuusta, ja kuinka paljon aleostoja tuli kuukauden aikana tehtyä.

Blogin puolella tammikuu oli aktiivisin hetkeen, ja koen saaneeni välillä hieman kadoksissa ollutta kirjoitusmotivaatiota takaisin. Kävin läpi sijoitusvuoden 2021 tapahtumat ja salkun kehityksen (linkki tekstiin). Lisäksi asetin uudet tavoitteet kuluvalle vuodelle (linkki). Indeksirahastojen osalta otin esittelyyn OP-Amerikka Indeksi A -rahaston (linkki).


 
 

Salkun kehitys

Mollivoittoista oli tammikuun kehitys sijoituksille: 

 

Kuukauden aikana käytiin jo melkein 10 % miinuksella vuodenvaihteen tilanteeseen nähden. Lopulta tammikuun tuotoksi muodostui Nordnetin mukaan -6,6 %. Aikamoinen aloitus vuodelle. Ennen tätä kuukausikatsaustasolla kunnon laskettelua on viimeksi nähty maaliskuussa 2020.

Oman kirjanpitoni mukaan sijoitusten arvonlaskua kertyi tammikuussa -1376 €. Ihan huomattavista summista jo puhutaan. Muutenkin tuntui yllättävän pahalta, kun salkku lähti pitkästä aikaa isommin laskemaan. Kaipa sitä oli jo niin tottunut ylöspäin rallatteluun, vaikka tiedostikin ettei se ikuista voi olla. Mutta ei hätää, sijoitussuunnitelmassa on pysytty ja alennusmyyntejä koitettu hyödyntää.


Yksittäisten rahastojen osalta rahasto-osuuksien arvonkehitys (=kurssimuutos) tammikuun aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava:


 
Kuukauden yllättäjärahasto oli iSharesin kehittyvien maiden ETF, joka ainoana ponnisti jopa plussan puolelle. Toinen selvästi muuta porukkaa paremmin pärjäävä oli Norjan indeksirahasto, joka laski vain prosentin verran.

Toisesta ääripäästä löytyy Blackrockin teknologiarahasto -17 % syöksyllään. Mairittelevasti ei mennyt myöskään Spiltanin rahastolla sekä Handelsbankenin terveydenhuoltorahastolla. 

Maailma -rahastot laskivat noin viitisen prosenttia, että siihen nähden lasku omassa salkussani oli hieman voimakkaampaa.

Suuria päiväliikkeitä nähtiin esimerkiksi teknologiarahaston osalta, jolle 4 - 5 % laskupäivät tulivat useamman kerran kuun aikana tutuksi. Mutta toisaalta kuukauden viimeinen pörssipäivä (31.1.) toi mukanaan sille 6,5 % nousun ylöspäin.


Kuukauden ostot

Jos positiivista haetaan, niin mukava oli päästä tekemään rahasto-ostoja viime aikoja hieman halvemmilla hinnoilla:


Rahasto-ostoja tein pienissä erissä yhteensä 410 eurolla tammikuussa. Eli sellainen reilu satanen enemmän meni uutta rahaa rahastoihin normaalikuukauteen nähden.

Eniten lasketelleet BGF World Technology Fund, Spiltanin rahasto ja Handelsbanken Hälsovård Tema saivat suhteessa enemmän ostoja. Norjan rahasto piti niin hyvin arvonsa ilman ostojakin, etten laittanut siihen tammikuussa uutta rahaa.

Suuremmista ostoista huolimatta sijoitussalkun arvo tippui lähes tuhannella eurolla alaspäin, joka tarkoittaa 5 % pudotusta kuukauden takaiseen nähden.

 

Vuositavoitteen edistyminen

Asetin tammikuussa tavoitteekseni kasvattaa sijoitussalkkuni 26 000 euroon vuoden loppuun mennessä. 

Tammikuun salkun kehityksen myötä saatiinkiin lisähaastetta tähän tavoitteeseen:

Tammikuun lopun tavoitearvoa jäätiin jälkeen 1 351 €, eli kirittävää riittää seuraaville kuukausille. Katsotaan, miten vuosi tästä etenee. 

 

Uutena kuvaajana otan kuukausikatsaukseen mukaan kuvaajan, joka valottaa tarkemmin kuukauden aikana salkussa tapahtuneita muutoksia ja niiden suhdetta tavoitteisiin. Samalla se toivottavasti vetää yhteen katsauksessa esitetyt asiat.

Siniset palkit kuvaavat vuositavoitteen mukaisia lukuja, eli tasaisen tahdin taulukolla tavoittelen 384 euron kasvua salkussa kuukausittain, jotta 26 000 € arvoinen salkku täyttyisi tänä vuonna. Uusia sijoituksia pyrin tekemään vähintään 270 eurolla joka kuukausi, jolloin sijoitusten arvonnousua tulisi laskennallisesti saada loput 114 €.

Oranssit palkit kuvaavat kuukauden aikana toteutuneita lukuja.Huomiot:

 • Uudet rahasto-ostot ylittivät selvästi tavoitteen
 • Sijoitusten arvo laski reippaasti tammikuussa
 • Näin ollen kokonaistavoitteesta jäätiin kauas
 

Mielelläni otan palautetta vastaan, tuoko uusia kuvaaja lisäarvoa katsaukseen.

 

Salkun tilanne

Sijoitusten kokonaistilanne näyttää tältä:


 

 

 

 

 

Tuotossa tapahtui luonnollisesti tiputusta alaspäin kurssilaskun myötä. Rahastokohtaiset tuottotiedot päivittelen totutusti Sijoitussalkku -sivulle.

 

Olisi mukava kuulla, miten sinun sijoituksillasi meni tammikuu?  

Selvisitkö pienemmällä laskulla vai kärsikö salkkusi enemmän? Aiheuttiko lasku hermostuneisuutta tai muita tunteita?

13 kommenttia:

 1. Hienoa Tämä viimeinen taulukko jossa näkee mistä on kuukauden tuotto yhteensä muodostunut (ostot vs arvon kehitys)

  Nyt vain mielenkiinnolla seuraamaan miten vuoden päätteessä käy ja miten hyvin saamme dipeistä ilon irti��

  Peki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Peki! Kiitos palautteestasi! Mukava kuulla, että uusi kuvaaja toimii. Otetaan se siis mukaan jatkossakin.

   Joo näin tehdään. On tämä sijoittaminen vaan mielenkiintoinen harrastus kun ei voi etukäteen lopputulosta ja markkinakehitystä tietää.

   Poista
 2. Nordnetin osalta mennään lukemissa -7,75% Ja eri paikassa oleva teknologiaindeksi jaksaa vielä huonommin. Nämä kuuluu kuvaan. Pitkässä juoksussa säännöllinen rahastosäästäjä voittaa aina, koska ajallinen optimointi ei käytännössä onnistu keneltäkään.

  VastaaPoista
 3. Lisätään vielä, että numerot on siis YTD.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo aika samoissa lukemissa mennään, YTD näyttää itsellä nyt -6,7%. Minäkään en usko, että markkinoita pystyy ajoittamaan tai ylipäätään ennustamaan, joten kuukausisäästäminen on helpoin ja yksinkertaisin ratkaisu ainakin minulle. Jos mennään alaspäin, niin pyrin mahdollisuuksien mukaan kasvattamaan sijoitussummaa.

   Poista
 4. Hei helmi.

  Nordetissä YTD menee -9.91 %.
  Op YTD menee +19.88%, vuoden alussa 2022 -7.19%, sisältää rahaston ja suorat osakkeet.

  Myin hiukan OP:ssa rahastoa ja yhdet suorat osakkeet 20kpl pois ja voittoa tuli hiukan, näissä suorissa ei tule osingoa .
  On opettelua miten suorissa osakkeissa kurssit nousee ja samalla laskee. Seuraavat suorat osakkeen ostot on tiedossa .

  Terv.Gotler

  VastaaPoista
 5. korjausta edelliseen.

  Op YTD menee -7.19% eli tämän 2022 vuoden alussa...
  Op vuosituotto myynnin jälkeen +19.88% , ennen myyntiä oli 1 vuoden tuotto 38.80%.

  Terv.Gotler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Gotler! Mielenkiintoista kuulla sijoituskuulumisiasi. Uskon, että suorien osakkeiden kanssa opeteltavaa onkin paljon enemmän kuin rahastoissa. Itselle ne tuntuvat edelleenkin kovin pelottavilta, joten pysyn rahastojen parissa.

   Poista
 6. Hei Helmi.
  Alkuun pelotti ja alkaa jokseenkin kokemusta tulla ja tullutkin.
  Lähinnä suoria siksi kun tulee osinkoja ja laitan rastoihin, eli maksaa itse itsensä.
  Rahastotkaan ei ole oikein varmoja , avasin viime vuonna Handelsbanken kestävän ja sillä oli 100% huippu yhteen aikaan ja nyt oma on -20% . Ei Kestävä varma sekään. Sen vaihdan Spp Aktiefond Glopal rahastoon.
  Rahastojen parissa on hyvä pysyä.

  T.Gotler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, ettei rahasto automaattisesti tarkoita vakaata sijoituskohdetta, vaan tietenkin sen sisällölläkin on suuresti vaikutusta. Jossain määrin, mitä spesifimpi kohdeala rahastolla on, sitä alttiimpi se saattaa olla suurille heilahduksille. Itsellä ainakin teknologiarahasto ja ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin sijoittava Spiltanin rahasto ovat lasketelleet erityisen paljon viime aikoina. Laajat indeksirahastot lienevät siinä mielessä turvallisimpia, että ne kulkevat ainakin koko markkinan suunnan mukaisesti, eivätkä ääripäiden mukaan.

   Poista
 7. Hei Helmi jälleen.

  Kyllä laajat indeksirahastot ovat turvallisimpia. nyt kyllä tyhjensin huolestuttavien uutisien johdosta rahastot nordnetissa kun voitot oli vielä mahdollisia saada, kurssit laski oletettua nopeammin . Palaan takaisin kun talouden vakaudet on palautunut. Kerään nyt osingoja ja harjoittelen samalla kotimaisien suorien ostoja demolla Mandatum ammattilais kanavilla. Muista , mihinkään ei pidä sijoittaa mitä ei
  ymmärrä.

  T.Gotler

  Kerron nyt hauskan asian sinulle. Kun katsoin yhtä kotimaan yritystä "100 suurimmat osakkeen omistajat", siellä tuli yllättäen vastaa nuori 15 vuotias poika joka oli juuri päässyt ripiltä ja oli nähtävästi saanut vanhemmelta väeltään rippilahjaksi 1 milj, euron edessä osakkeita ja on nyt 100 suurimman osakkeen omistajan joukossa, hänen sukulaisiaan on paljon samassa joukossa. On maamme rikkaimpia sukuja pääomiltaan. En kyllä ole kade yhtään mutta raha kulkee käsi kädessä suvun sisällä.
  Mukavaa kevään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ison peliliikkeen olet päätynyt tekemään rahastomyyntien myötä. Oliko syynä siis pelko rahastojen päätymisestä miinukselle? Ymmärrän kyllä hyvin, että uutiset huolestuttavat tällä hetkellä.

   Itse pyrin edelleen jatkamaan säntillisesti sijoitussuunnitelmani mukaisesti, eli ostamaan lisää rahastoja joka kuukausi ja toivon hyötyväni alennusmyynneistä.

   PS. aika hurja juttu tuosta 15-vuotiaasta. En oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella.

   Poista
 8. Hei Helmi.

  Kyllä syynä oli oletettua suurempi lasku, muistuttaa hyvin paljon v.90 luvun kotimaan lamaa. Yksityis ihmisien varat silloin otettiin ja lunastettiin laki keinoin.


  VastaaPoista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.