torstai 27. tammikuuta 2022

OP-Amerikka Indeksi A -rahasto tarkastelussa

Otetaas pienen tauon jälkeen taas yksi indeksirahasto tarkempaan käsittelyyn. Tänään on vuorossa Osuuspankin tarjoama OP-Amerikka Indeksi -rahasto. Käsittelyyn pääsevät esimerkiksi rahaston kulut, vertailuindeksi, kehitys ja sisältö.

Tekstin lähteinä on käytetty Osuuspankkia ja Morningstaria. Tiedot on poimittu 27.1.2022. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot

 

OP-Amerikka Indeksi A on indeksirahasto, joka sijoittaa pohjoisamerikkalaisiin osakkeisiin. Rahaston vertailuindeksi on MSCI North America ESG Universal, jonka mukaisesti rahaston sijoituskohteina ovat suuret ja keskisuuret yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset pörssiin listatut yritykset. Rahastolla on pitkä historia taustallaan, se ollut tarjolla vuodesta 2002 alkaen.

Rahasto on rakenteeltaan fyysinen, eli se sijoittaa suoraan indeksinmukaisiin osakkeisiin. Tuotonjaon osalta se on kasvuosuus, eli osakkeista saadut osingot uudelleensijoitetaan takaisin rahastoon. 

Rahaston vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,39 %. Rahastoa pystyy hankkimaan Osuuspankin kautta. Indeksirahastojen ostoista ja myynneistä ei enää peritä Osuuspankissa merkintä- ja lunastuspalkkioita.

OP-Amerikka Indeksi on vaihtanut vertailuindeksiään lokakuussa 2020. Alun perin rahaston vertailuindeksinä toimi MSCI North America Total Return Index, joka vaihtui vastuullisuutta huomioivampaan MSCI North America ESG Universal -indeksiin.

Aiempaan vertailuindeksiin nähden tämä MSCI North America ESG Universal -indeksi tiputtaa pois heikoimmat ESG-pisteet (=vastuullisuusarvosana) saaneet yritykset. Käytännössä puhutaan vain noin 15 pois tiputetusta osakkeesta, eli kovinkaan dramaattiselta ero ei tunnu, kun indekseissä on mukana noin 700 osaketta. Osakkeiden painotuksissa on myös eroja: ESG -indeksi huomioi painoissa yritysten vastuullisuusarvosanoja.

 

Kehitys

Rahasto on kehittynyt viimeisen viiden vuoden aikana seuraavasti:


Viiden vuoden aikana rahasto on tuottanut noin 88 %. Alkuvuonna rahaston meno on muun markkinan tapaan ollut mollivoittoisempaa: tuotto vuoden vaihteeseen nähden on -8,4 % tarkasteltuna 25.1.2022.

 

Alle kokosin vielä rahaston vuosituottoja viime vuosilta:

Koska rahaston vertailuindeksi on vaihtunut 10/2020, niin vanhat tuotot eivät ole täysin vertailukelpoisia nykyiseen indeksiin nähden.

 

Omistukset

Rahastolla on tällä hetkellä 691 eri osakesijoitusta, joista suurimmat kymmenen ovat:


Suuret, tutut jenkkiyhtiöt löytyvät listan kärkipäästä. Selkeästi suurimmalla painolla rahastossa on Microsoft, ja kärkijoukosta löytyvät myös Apple ja Amazon

NVIDIA edustaa myös teknologia-alaa. Listalta pariin otteeseen löytyvä Alphabet on Googlen taustalla oleva yritys. Tesla on tunnettu sähköautoistaan, ja The Home Depot on puolestaan yhdysvaltalainen rautakauppaketju.

Adobe toimii ohjelmistotuottajana, ja JPMorgan Chase & Co on yhdysvaltalainen suuri pankki.

Huomionarvoista on, ettei yleensä USA -rahastojen kärkipäästä löytyvää Facebookia (nykyisin Meta Platforms) ole tässä kärkijoukossa mukana. 


Maantiede

Maantieteellisesti rahaston sijoitukset kohdistuvat seuraavasti:

Rahaston omistukset painottuvat siis pääasiallisesti Yhdysvaltoihin. Kanada on mukana vain pienellä 6 % osuudella rahaston sijoituksista.

 

Sektorit

Rahaston toimialajakauma on seuraava:

 

Suurin painotus kohdistuu teknologiasektorille, joka kattaa tällä hetkellä 28 % rahaston sijoituksista. Pienemmillä osuuksilla perässä tulevat rahoituspalvelut, terveydenhuolto sekä sykliset kulutushyödykkeet.

 

Yhteenveto

OP-Amerikka Indeksi tarjoaa laajan kattauksen suuria, tunnettuja yhdysvaltalaisia osakkeita ja pienenä lisänä myös hieman kanadalaisia sijoituskohteita. Toimialojen osalta rahasto painottuu varsin vahvasti teknologian puoleen. 

Rahaston juoksevat kulut ovat varsin järkevällä tasolla, joskaan eivät indeksirahastoksi halvimmat mahdolliset. Mutta rahasto toimii helppona ratkaisuna, jos asiakkuus Osuuspankista jo löytyy ja haluaa myös sijoituksensa tehdä samassa paikassa. Osuuspankin omistaja-asiakkaat voivat myös hyötyä siitä, että rahasto-osuudet kerryttävät heille OP-bonuksia.

Jos haluat vertailla tätä Osuuspankin rahastoa muihin USA -indeksirahastoihin, niin aiemmin tekemäni vertailun löydät täältä.  

Huomauttaisin kuitenkin, että vertailun tiedot on päivitetty viimeksi toukokuussa 2021, joten joitain muutoksia tietoihin on voinut tällä välin tulla. Ainakin tämän OP:n rahaston osalta merkintä- ja lunastuskulut ovat poistuneet ja vastuullisuusarvosana parantunut. Suuntaviivat lienevät rahastojen sisällöissä edelleen paikallaan, vaikka luvut hieman elävätkin.

 

Lue myös:

Miksi sijoittaa indeksirahastoon?

Osuuspankin indeksirahastovalikoima tarkastelussa 

Aiemmat rahasto- ja ETF-tarkastelut löydät kootusti Rahastotarkastelut -sivulta.

*****************

Ensi viikolla päästäänkin sitten tammikuun kuukausikatsauksen pariin ja katsomaan, kuinka paljon salkku onkaan kuukauden aikana laskenut ja miten paljon aleostoksia on pörssissä tullut tehtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.