torstai 20. tammikuuta 2022

Tavoitteet vuodelle 2022

Olen taas leikkinyt korkoa korolle -laskureilla ja miettinyt tavoitteita alkaneelle vuodelle sijoituksien osalta. 

Vuosi on ainakin omassa sijoitussalkussani lähtenyt liikkeelle mollivoittoisissa merkeissä, joten jatketaan tavoitteen osalta viime vuotisella maltillisella linjalla. Että varsinaisesti mitään uutta ja ihmeelllistä ei ole luvassa. 

 

Sijoituskohteet

Olen edelleen jatkamassa samalla sijoitussuunnitelmalla, eli tekemällä säännöllisiä, kuukausittaisia ostoja salkustani jo löytyviin rahastoihin. En usko, että tulen tämän vuoden aikana muuttamaan sijoituskohteitani, eli samat rahastot ja ETF:t tulevat pysymään salkussani. 

Tällä hetkellähän salkun sisältö on seuraava:

 


Pidemmällä aikavälillä Norjan indeksirahasto mietityttää eniten, enkä tiedä haluanko oikeasti olla mukana näin vahvasti öljyyn kytkeytyvässä rahastossa. Tuntuu sotivan hieman omia ajatuksiani vastaan.

Aktiivisten teknologia- ja terveydenhuoltorahastojen osalta olisi hyvä tehdä tänä vuonna katsausta, miten niillä on mennyt esimerkiksi suhteessa alan indeksirahastoihin ja, onko niille ilmestynyt varteenotettavia kilpailijoita viimeisen parin vuoden aikana. Turhaan en halua kovia hallinnointipalkkioita maksaa.

 

Tavoite kuukausisäästösummalle

Tähän asti olen pitänyt sijoitussuunnitelmani mukaisena tavoitteena sijoittaa joka kuukausi vähintään 250 € uutta rahaa rahastoihin. 

Vuoden 2022 osalta päätin nostaa tavoitetta hieman ylöspäin:

 • kuukausittaiseksi sijoitustavoitteeksi asetin 270 € 
 

Sinällään se on hyvinkin viime vuoden toteutuneen keskiarvon mukainen, koska v. 2021 sijoitin keskimäärin 274 € uutta rahaa joka kuukausi. Ei pitäisi siis olla mikään vaikea tavoite tälle vuodelle.

Näin ollen uusia sijoituksia tulisi vuoden aikana tehtyä yhteensä vähintään 3 240 eurolla. 

 

Tuottotavoite

Vuosituoton osalta lähdin maltillisella linjalla liikkeelle ja päätin tavoitella viime vuoden tapaan 6 % tuottoa sijoituksille vuoden 2022 aikana.  

Mahdotontahan sitä on etukäteen arvailla, millainen vuodesta muodostuu. Yllättyisin kuitenkin, jos samanlaiseen rallatteluun päädyttäisiin kuin viime vuonna.


Yhteenveto

Kun yhdistetään sijoitus- ja tuottotavoitteet päädytään seuraavaan tavoitteeseen salkun markkina-arvolle:

 • sijoitusten arvo vuoden loppuun mennessä: 26 000 €

 

Koska vuosi aloitettiin 21 392 € arvoisella salkulla, niin tavoittelen siis 4 608 € suurempaa salkkua vuoden loppuun mennessä. Karkeasti hahmotelman mukaan tämä muodostuisi siis:

   3 240 €   uusista sijoituksista
+ 1 368 €   sijoitusten arvonnoususta
 
= 4 608 €
  
 
Tasainen vauhdin taulukolla salkun täytyisi siis kuukautta kohden kasvaa yhteensä 384 eurolla:
 

Seurataan tätä kehitystä vuoden aikana tutulla kuvaajalla aina kuukausikatsauksissa.

Tarkoitus olisi myös viime vuotta tarkemmin seurata uuden kuvaajan avulla, miten salkun kuukausimuutokset jakautuvat uuden sijoitetun rahan ja toisaalta sijoitusten arvonmuutosten välille. Ja miten nämä pysyvät tavoitetahdissa. 

Tästä tarkemmasta seurannasta tuli toivetta lukijalta ja ajattelinkin sen lisätä tämän vuoden kuukausikatsauksiin.

Näillä merkein eteenpäin vuotta 2022.

4 kommenttia:

 1. Hei! Aloitin itse sijoittamisen vasta viime keväänä. Tietoa etsiessäni löysin myös blogisi. Haluankin kiittää sinua hyvistä postauksista ja siitä miten olet opettanut ja innoittanut minua sijoittamisen pariin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan salkkusi tämän vuoden kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja vau, tässähän ihan häkeltyy. Kiitos kauniista sanoistasi! Niin mahtavaa kuulla, että olet saanut apua ja innostusta blogitekstieni kautta. Se on paras palkinto, mitä blogin pitämisestä voin saada. Hienoa, että olet päätynyt aloittamaan sijoittamisen ja tsemppiä jatkoon! Itselle tämä harrastus on ainakin antanut paljon uutta ja mielenkiintoista elämään.

   Poista
 2. Miten iso prosentti tuo säästösumma on sun kk-palkasta? Haluatko kertoa maksatko jotain velkoja sijoittamisen ohella, vai oletko velaton?
  Itsellä pohdinnassa sijoitussumma, mutta pari huonoa velkaa vielä lyhennysten alla, joten mietin että pitäisikö ne maksaa ensin pois. Ajatuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Olen ottanut blogin kanssa sellaisen linjan, etten halua ainakaan tällä hetkellä avata omia tulojani. Keskityn kirjoittamaan avoimesti sijoituksistani.

   Vajaa parisen vuotta sitten kirjoitin tekstin varallisuustilanteestani ja velattomuudestani. Siitä löydät hieman tarkemmin tietoa taustastani ja ajatuksistani. Laitan linkin alle:

   https://indeksisijoittajanmatkassa.blogspot.com/2020/05/oma-varallisuuskartoitukseni.html

   Olen tosiaan kovin turvallisuushakuinen ja vältän velkaa. Olen siis tällä hetkelläkin velaton, joskin asunnon hankinta lienee ajankohtaista parin vuoden sisällä.

   Velkojen suhteen lähtisin ensin tarkistamaan, millaisia kuluja ja korkoa niistä joudut maksamaan. Jos kulut ovat kovat, niin en näe oikein järkeä täysipainoisessa sijoittamisessa lainojen ahkeramman lyhentämisen sijaan. Jos esimerkiksi lainojen kuluja kertyy vuodessa enemmän kuin mitä lainojen lyhentämisen sijaan sijoittamiseen käytetyt rahat tuottavat keskimäärin markkinoilla.

   Toki tietämättä tarkemmin tilannetta on vaikea ottaa kantaa, mutta itse näin turvallisuushakuisena tuntisin helpommaksi keskittyä ensin huonojen velkojen poismaksuun ja sitten lähteä puhtaalta pöydältä täysipainoisesti sijoittamaan. Oletko tutustunut velkalumipalloon? Se tuntuu varsin motivoivalta lyhennysstrategialta, jos huonoja velkoja on useampi.

   Jos haluat jutella lisää, niin minulle voi kommentoinnin ohella laittaa myös spostia osoitteeseen: indeksisijoittajan.matkassa(at)gmail.com

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.