sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Sijoitukset tarkastelussa: Maailma-ETF (EUNL)

Jatketaan sijoituksieni tarkastelua ja perehdytään syvemmin yksittäisiin kohteisiini. Aiemmassa tekstissäni esittelin salkkuni sijoituskohteet ja niiden tavoiteosuudet. 

Nyt paneudutaan suurimpaan omistukseeni, eli maailma-ETF:ään, jonka ticker on EUNL. ETF:n virallinen nimi on iShares Core MSCI World UCITS ETF

Sen tavoiteosuus sijoituksistani oli noin 50 prosenttia ennen kuin luovuin ETF-kuukausisäästöstä.

 
Lähteinä on käytetty Blackrockia, Nordnetia sekä Morningstaria. Tiedot on päivitetty 28.6.2021.

Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot.


Yleistiedot 

 
 
 
Kyseinen maailma-ETF on perustettu jo yli 10 vuotta sitten 25.9.2009. ETF sijoittaa kehittyneiden maiden yritysten osakkeisiin MSCI World -indeksin mukaisesti. Rakenteeltaan ETF on fyysinen, eli rahasto todella ostaa ja omistaa indeksin sisältämät osakkeet. 
 
ETF uudelleensijoittaa saamansa osingot, eli kyseessä on kasvuosuus. Tämä on verotuksen kannalta hyödyllistä sijoittajalle. Vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,20 %, eli erittäin kohtuulliset. 
 
Morningstar on antanut ETF:lle arvioksi täydet 5/5 tähteä. Vastuullisuuden osalta ETF on perustasoa, eikä se erityisemmin huomioi vastuullisuutta.

Rahasto kuuluu myös mukaan Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelmaan, jonka kautta tehdyt ostot olivat ennen kaupankäyntikuluttomia. Nykyään palvelusta peritään 2,5 euron maksu toteutunutta kuukausisäästökertaa kohden. Kun kuukausisäästö muuttui maksulliseksi, laitoin ETF:ien oston tauolle, kunnes kuukausisäästösummani nousevat kulujen kannalta järkevälle tasolle.
 

Kehitys

ETF:n kehitys viimeiseltä viideltä vuodelta näyttää seuraavalta:


Viiden vuoden tuotoksi muodostuu 95 %. Tänä vuonna ETF:n osuuden arvo on noussut 28.6.2021 mennessä 17 %.

Keräsin alle vielä ETF:n muutaman viime vuoden vuosituotot:
 


Omistukset


ETF on hyvin hajautettu, se sijoittaa tällä hetkellä 1 563 eri osakkeeseen. Kymmenen suurinta omistusta painotuksineen ovat:

Nämä suurimmat omistukset muodostavat 16,9 % koko rahastopääomasta.

Tutut maailmanlaajuiset yritykset miehittävät tätä listaa. Alphabet on Googlen taustalla oleva yritys. Johnson & Johnson puolestaan on tuttu mm. seuraavista tuotemerkeistä: Nicorette, o.b., Neutrogena ja Listerine.

JPMorgan Chase on yhdysvaltalainen pankki. Myös sähköautoja valmistava Tesla on näköjään noussut mukaan top kymmeneen.

Omistuksia tarkastellessani huomasin, että ETF sijoittaa pienillä, maksimissaan 0,05 % osuuksilla, myös 11 suomalaiseen yritykseen. Mukaan ovat päässeet: Nokia, Kone, UPM-Kymmene, Neste, Sampo, Elisa, Fortum, Stora Enso, Kesko, Wärtsilä sekä Orion.


Maantiede

 

Alueet 

ETF:n sijoitukset kohdistuvat pääasiassa Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Japaniin:

 
 

Maat

 
Yksittäisistä maista 10 suurimmalla osuudella olevaa ovat:
 

ETF:n sijoituksista yli puolet, 66 % on Yhdysvalloissa. Muiden maiden osuudet ovat huomattavasti pienemmät. Japani, Iso-Britannia, Kanada ja Ranska täydentävät kärkiviisikon.
 
Suomen osuus ETF:n sijoituksista on noin 0,4%.
 
 

Sektorit


ETF:n sijoituksien toimialajakauma on seuraava:
 
 
Suurin sektori on teknologia, jota seuraavat rahoituspalvelut sekä terveydenhuolto. 
 
 

Miksi sijoitan kyseiseen ETF:ään?


ETF tarjoaa minulle hyvän pohjan, jolle rakentaa sijoitussalkku. Se on kuluiltaan edullinen ja tarjoaa helposti maailmanlaajuista hajautusta. Kaupankäyntikulut pysyivät ennen aisoissa Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelman avulla, nyt palvelumaksun tultua säästösummien pitää olla suurempia, jotteivat kulut nouse liian korkeiksi.

Ennen sijoituspäätöksen tekoa tarkistan Morningstarin arvion rahastosta. Tämä ETF on saanut hyvät arviot suhteessa muihin saman kategorian rahastoihin. Pidän Blackrockia luotettavana toimijana ja rahastolla on yli 10 vuoden historia takanaan. Se on myös kooltaan tarpeeksi iso, että uskon sen olevan pitkäikäinen. Näistä syistä olen valinnut iShares Core MSCI World UCITS ETF:n sijoituskohteekseni.
 

 
Lisää aiheeseen liittyvää luettavaa:
 


(vertailu maailma -indeksirahastoista)
 
Muut rahastotarkastelut löydät kootusti Rahastotarkastelut -sivulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.