Tämä 2019 ilmestynyt teos on itselleni tärkeä, koska sen avulla uskalsin vihdoin avata arvo-osuustilin ja tutustua tarkemmin indeksisijoittamiseen. Suosittelen kirjaa aloitteleville sijoittajille sekä muille sijoittamista pohtiville, jotka eivät ole päässeet vielä ajatusta pidemmälle. Kirja nimittäin tarjoaa käytännönläheisiä vinkkejä, miten sijoittamisessa pääsee alkuun.
Kuva: https://shop.almatalent.fi/sijoittajaksi-7-paivassa |
Kirja on jaettu seitsemään eri lukuun, jotka kukin kuvaavat yhtä päivää seitsemän päivän matkalla sijoittajaksi. Ensimmäinen luku keskittyy motivoimaan lukijaa, miksi jokaisen kannattaa sijoittaa. Käydään läpi sijoittamisen aloittamiseen liittyviä epävarmuuksia tiedon, rahan ja ajan puutteen osalta. Hyvänä oivalluksena on, että sijoittamiseen käytettyä aikaa pystyy itse säätelemään omilla valinnoillaan. Kirjassa korostetaan, että sijoittaminen on pitkän aikavälin hommaa. Hyvä aika aloittaa on heti, koska korkoa korolle -efektissä aika on paras kaveri.
Toinen luku keskittyy arvo-osuustilin avaamiseen. Arvo-osuustiliä tarvitaan osakkeiden ja ETF:ien säilyttämiseen. Rahastosäästäminen ei aina vaadi tilin avausta. Luvussa käydään läpi, millaisia tarjoajia on vaihtoehtoina ja mitä valinnassa kannattaa huomioida. Erilaisten kulujen, kuten säilytysmaksut ja kaupankäyntikulut, huomioimista ja vertailua korostetaan.
Kolmantena päivänä keskitytään hajauttamisen tärkeyteen. Perinteinen "ei kaikkia munia samaan koriin" -idea nousee esiin. Sijoitussalkku on tärkeä hajauttaa yritysten ja toimialojen lisäksi myös maantieteellisesti. Vaihtoehtona on helppo hajautus suoraan indeksirahaston kautta. Ajallisen hajautuksen osalta kirjassa kehotetaan tekemään ostoja säännöllisesti markkinatilanteesta huolimatta.
Neljännessä luvussa käydään läpi osakkeiden ostoon liittyviä asioita ja käsitteitä. Korostetaan, että osakesijoittaminen vaatii kiinnostusta yhtiöiden toimintaa ja talousuutisia kohtaan. Tärkeänä huomautuksena aloittelijalle: osakkeen hinta itsestään ei kerro, onko osake kallis vai halpa. Käsitteistä esiin nostetaan esimerkiksi liikevaihto ja P/E-luku. Luvussa sivutaan myös muutamia sijoitusstrategioita, kuten arvo- ja kasvusijoittaminen.
Viides päivä keskittyy rahastosijoittamiseen. Itselleni tämä luku oli kirjassa erityisen tärkeä. Ymmärsin, että rahastojen avulla saa hoidettua helposti hajautuksen ja niihin sijoittaminen ei vaadi paljon aikaa, koska yksittäisten yritysten toimintaa ei tarvitse seurata. Rahastosijoittamisen voi aloittaa pienillä summilla, esimerkiksi Nordnetilla minimisumma on 15 euroa. Luvussa käydään läpi aktiiviset ja passiiviset rahastot, yhdistelmärahastot sekä ETF:t.
Kuudennessa luvussa puhutaan sijoittamisen herättämistä tunteista esimerkiksi pörssiromahduksiin liittyen. Helposti sijoittaminen aloitetaan nousukauden huipulta ja ensimmäinen pörssilasku aiheuttaa pelkoa ja epätoivoa. Hyvänä muistutuksena toimii, että maailman pörssit ovat aina nousseet takaisin uusiin huippuihinsa romahdusten jälkeen. Ajankohtaisuutensa vuoksi tämä luku herätti paljon tunteita näin toisella lukukerralla. Luvussa avataan vaille jäämisen pelkoa (=FOMO, fear of missing out) ja kuinka se kannattaa tunnistaa omista ajatuksistaan. Samoin esiin pääsee luopumisen vaikeus heikentyvästä yrityksestä.
Viimeinen, seitsemäs päivä käsittelee sijoitussuunnitelman tekoa sekä sijoitusten myymistä. Sijoittamiseen liittyvästä verotuksesta annetaan hyviä vinkkejä. Lisäksi tavoitteiden asettamisen tärkeyttä korostetaan. Luvussa tutustutaan myös muutamaan megatrendiin sekä vastuulliseen sijoittamiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.
You can write also in English.