Viime viikkoina meno maailman pörsseissä on ollut hurjaa etenkin koronaviruksen aiheuttamien pelkojen takia. Päivä- ja viikkokohtaisia laskuennätyksiä on rikottu eri markkinoilla, ja toisaalta väliin on mahtunut huimia nousupäiviäkin.
Alle keräsin esimerkiksi Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksin päivämuutokset ajalta 9.-16.3.2020:
S&P 500 -indeksin päivämuutokset 9.-16.3.2020 |
Hurjia lukuja, kun peräkkäisinä pörssipäivinä on menty ensin 9,5% alaspäin, sitten prosentuaalisesti sama ylöspäin seuraavana päivänä ja kolmantena päivänä puolestaan 12% alaspäin! Ihan heti en olisi uskonut tällaista vuoristorataa näkeväni. Mielenkiinnolla olen seurannut tilannetta, koska lyhyellä
sijoitusurallani en tietenkään ole kummoisia laskuja vielä kokenut. Olen kuitenkin
tuntenut itseni yllättävänkin rauhalliseksi, eikä myyntihaluja ole esiintynyt. Toki 10% prosentin päivämuutokset suuntaan ja toiseen ovat herättäneet epävarmuutta ja mietteitä, kuinka pitkään ja jyrkästi alamäki voikaan vielä jatkua.
Olen onnellinen, että olen sijoittamista
opiskelemalla saanut iskostettua päähäni että tällaiset laskut ovat
mahtava ostotilaisuus. Etenkin sijoitusuran alkutaipaleella olevana
saan laskettua omistusten keskihintaa huomattavasti tekemällä
halvempia lisäostoja. Pitkällä aikavälillä luotan, että pörssit palaavat
takaisin kasvu-uralle.
Markkinoiden ailahtelevuus on saanut ajattelemaan, kuinka paljon
psykologiaa onkaan suurten pörssiliikkeiden takana. Ensin pörssi voikin
jatkaa nousuaan heräävistä virushuolista huolimatta, mutta kun joku
kriittinen kynnys ylittyy ja pelko valtaa tarpeeksi suuren joukon
mielen, lasku voikin alkaa todella rajulla vauhdilla. Tavallisena
tallaajana onkin vaikea arvata, mikä uutinen tai kommentti on tarpeeksi iso
aiheuttamaan huomattavaa liikettä ylös tai alas. Välillä sytykkeenä on
voinut olla Trumpin tweetti tai sitten toisaalta koronaviruksen leviäminen voimalla
Eurooppaan.
Miten pörssilasku on näkynyt omissa sijoituksissani? Sijoitussalkkuni on tullut kuukaudessa 28,9% alaspäin, rahallisesti vajaa 1 800 euroa. Salkun kehityksen kuvaajassa näkyy aikamoinen syöksy:
Miten pörssilasku on näkynyt omissa sijoituksissani? Sijoitussalkkuni on tullut kuukaudessa 28,9% alaspäin, rahallisesti vajaa 1 800 euroa. Salkun kehityksen kuvaajassa näkyy aikamoinen syöksy:
Yksittäisten rahastojeni osalta tarkastelin, paljonko rahaston arvon on tippunut alkuvuoden huippulukemistaan. Kokosin luvut 17.3.2020 päätöskurssien tilanteella alla olevaan taulukkoon:
Pudotus vaihtelee 20-35 % välillä. Omistamistani rahastoista eniten on tippunut Suomen indeksirahasto. Selkeästi vähiten arvoaan suhteessa huippulukemiin on menettänyt terveydenhuoltoalalle keskittyvä Handelsbankenin Hälsovård Tema -rahasto. Onko tämä nyt sitä terveydenhuoltoalan defensiivisyyttä? Muut rahastot asettuvat samaan kasaan noin 30 % huipuista pudonneina.
Miten itse olen toiminut pörssin pulkkamäessä? Olen kasvattanut Nordnetin ETF-kuukausisäästöön menevää rahamäärää ja lisäksi olen pahimpina laskupäivinä laittanut ostotoimeksiantoja omistamiini perusrahastoihin. Olen siis tehnyt normaalia enemmän ostoja, joilla olen saanut rahasto-osuuksien keskikursseja tiputettua alaspäin. Jotta ostosuunnitelma pysyisi selkeänä pörssin heilahdellessa, loin itselleni Excel -taulukkoon suunnitelman, millaisilla kurssitasoilla ja summilla teen lisäostoja jatkossa.
Suurimman omistukseni, maailma-ETF:n (EUNL), osalta harkitsen kuukausisäästön ulkopuolista suurempaa kertaostoa, mikäli kurssi tippuu alle 40 euroon. Hyvin lähellä on käyty jo muutamana päivänä pyörähtämässä, joten tämä saattaa lähiviikkoina toteutua. 40 eurossa ETF olisi tullut huippulukemistaan alas 34%.
Suurimman omistukseni, maailma-ETF:n (EUNL), osalta harkitsen kuukausisäästön ulkopuolista suurempaa kertaostoa, mikäli kurssi tippuu alle 40 euroon. Hyvin lähellä on käyty jo muutamana päivänä pyörähtämässä, joten tämä saattaa lähiviikkoina toteutua. 40 eurossa ETF olisi tullut huippulukemistaan alas 34%.
Toki minua hieman mietityttää, miten reagoin jos lasku jatkuukin kuukausia tai pahimmillaan vuosia. Iskeekö jossain vaiheessa epätoivo ja lisäsijoitukset hiipuvat? Eihän se ole mieltä piristävää katsoa, kun salkku sulaa silmien edessä. Toistaiseksi olen onneksi osannut ennemminkin iloita laskusta kuin pelätä tulevaa. Suunnitelmani on tehdä ylimääräisiä ja suurempia ostoja, jos markkinat jatkavat tietää alaspäin.
Maailman talouden tila huolettaa kyllä ja alan ymmärtää, miksi pelko osakemarkkinoillakin valtaa niin helposti alaa. Vaatii pokkaa ja huolellista suunnitelmissa pysymistä, että jatkaa vaan ostoja silloinkin, kun markkinalla iso osa tuntuu hankkiutuvan osakkeista eroon hinnalla millä hyvänsä. Itse olen kokenut etenkin indeksirahastojen oston turvalliseksi vaihtoehdoksi, kun markkinoilla rytisee. Silloin ei tarvitse pelätä yksittäisen yrityksen konkurssia ja rahojen menettämistä, vaan voi hyvällä todennäköisyydellä luottaa että rahasto nousee takaisin uusiin huippuihinsa ajan kuluessa.
En osaa ennustaa, kuinka pitkään lasku vielä jatkuu, joten olen tehnyt jo parin viikon ajan ostoja rahastoihin. Huomaan, että ostohalu heräsi heti kun painutaan oman keskikurssin alle. Tällä hetkellä kaikki omistukseni ovat toki jo reippaasti miinuksella. Viime viikolla hurjimpana laskupäivänä kyllä ajattelin jo, että olenko aloittanut ostot aivan liian aikaisin. Mutta aion silti pysyä suunnitelmassani ja jatkaa tasaisesti ostoja. Aion siirtää säästöjäni aiempaa aikataulua nopeammin markkinoille, kun näin hyvä mahdollisuus tuli eteen.
Millaisia ajatuksia pörssilasku on sinussa herättänyt?
Millaisia ajatuksia pörssilasku on sinussa herättänyt?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.
You can write also in English.