tiistai 5. tammikuuta 2021

Sijoitusvuosi 2020 pakettiin

Vuorossa on blogin ensimmäinen vuosikatsaus, eli tänään perataan pitkän kaavan mukaan sijoitusvuosi 2020. 

Käsittelyyn pääsevät sijoitussalkun kehitys ja tuotto sekä salkun sisällössä tapahtuneet muutokset. Lopuksi suunnataan myös katse jo tähän vuoteen ja asetetaan sijoitustavoitteet vuotta 2021 ajatellen.


Salkun kehitys

Vuoden 2020 aikana sijoitussalkkuni yli kolminkertaistui vuoden takaiseen nähden:

 

Kuviossa sininen viiva kuvaa, paljonko olen laittanut sijoituksiin omaa rahaa kyseiseen päivämäärään mennessä. Oranssi taas kuvaa sijoitusten markkina-arvoa kullakin hetkellä. Euromääräiset summat löytyvät taulukosta.

Vuoden 2019 lopussa salkkuni markkina-arvo oli vain 4 001 euroa ja vuoden 2020 lopussa päästiin jo 13 624 euron kokoiseen salkkuun. Nousua tuli siis reilu 9 600 €. Vuoden alussa en olisi ikinä uskonut, että tällaisiin lukemiin voisi päästä. Kesällä rikki mennyt ensimmäinen kymppitonni tuntui jo tosi isolta jutulta, mutta salkku kasvoi vielä siitäkin reilusti loppuvuonna.

Uutta rahaa on siis tullut laitettua runsaasti sijoituksiin viime vuonna. Kokonaisuudessa sijoituksiin meni 7 500 € eli keskimäärin 625 € kuukaudessa. Lisäykset kuitenkin painottuivat erityisesti maalis-toukokuulle, jolloin uusia sijoituksia tein melkein 4 000 eurolla. Kaiken pohja on kuitenkin säännöllinen, joka kuukausittainen sijoittaminen.

Kuvaajasta huomaamme myös, että koronan aiheuttaman pörssiromahduksen aikana sijoitukset kävivät tappiolla (oranssi viiva sinistä alempana), mutta salkun toipuminen oli nopeaa ja huhtikuu lopun tilanteessa oltiinkin jo plussalla. Vuoden toisen puoliskon aikana viivat lähtevät mukavasti eroamaan toisistaan ja tuottoa alkoi kertymään sijoituksille.

 

Tuotto

Hämmästyttävän hyvä vuodesta muodostui myös salkun tuoton suhteen kevään synkistä tunnelmista huolimatta:

Nordnet antaa koko vuoden 2020 tuotoksi 12,24 %, mikä tuntuu itselle tosi hyvältä tuotolta kaikin tavoin haastavan vuoden jälkeen. Euroissa puhutaan mukavasta 2 132 € tuotosta.

Hurjan vuoristoradan sitä sai viime vuonna kokea, mutta olen tyytyväinen että oma pakka pysyi kasassa ja onnistuin pysymään sijoitussuunnitelmassani. Keväällä uskaltauduin siirtämään säästöistä isompia summia sijoituksiin, vaikken ikinä olisi uskonut että kuopasta noustaan ylös niin nopeasti. Kaiken kaikkiaan vuoden sijoitukset meni nappiin.

Katsotaan vielä, miten yksittäisten rahastojeni osuuksien markkina-arvot ovat kehittyneet vuonna 2020. 

Luvut on laskettu rahastovaluutoilla, joten teknologiarahaston sekä Norjan ja Spiltanin rahastojen arvonmuutos ei ole euromääräisenä.

rahasto arvonmuutos %
BGF World Technology Fund 86 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 26 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 15 %
Handelsbanken USA indeksi 13 %
Nordnet Indeksirahasto Suomi 12 %
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI ETF 7 %
BlackRock iShares Core MSCI World ETF 5 %
Nordnet Indeksfond Norge 2 %

Vuosi oli selkeästi teknologian juhlaa: Blackrockin World Technology Fund:n osuuden arvo nousi vuodessa käsittämättömät 86 prosenttia. Muiden rahastojen arvonmuutos jäi kauaksi tästä, mutta kuitenkin neljä muutakin rahastoa pääsi kaksinumeroisiin nousuprosentteihin.

Erityisen mukava oli huomata, että omat rahastovalinnat maailman ja kehittyvien maiden ETF:ien (violetilla taulukossa) oheen ovat tuottaneet vuoden aikana Norjan rahastoa lukuunottamatta ETF:iä paremmin. Toki vuosi on aivan liian lyhyt aikaväli tehdä sen kummempia päätelmiä.

SPP Global rahasto puuttuu taulukosta, koska se aloitti euromääräisenä vasta maaliskuussa 2020.


Salkun sisältö

Sijoituksieni jakaumat näyttivät tällaisilta vuoden alussa ja lopussa:

Rahastoja kuvaavat värit ovat samat molemmissa piirakkakuvioissa. Prosenttiluvut nimien perässä kuvaavat kyseisen rahaston osuutta salkussa vuoden 2020 lopussa.

Ensimmäisenä selkeänä muutoksena iShares Core MSCI World ETF:n osuus on tippunut 51 % -> 38 %. Syynä tähän on ETF-kuukausisäästön lopettaminen kesäkuusta 2020 alkaen. Nordnet lisäsi palveluun maksun, joka teki pienillä summilla ETF-sijoittamisen kannattamattomaksi. 

Myös iShares Core MSCI EM IMI ETF:n viimeisimmät ostot on tehty toukokuussa ja senkin osuus salkusta pienenee pikkuhiljaa.

Handelsbankenin USA indeksi, Blackrockin teknologiarahasto ja Pohjoismaiden rahastot ovat pysyneet suunnilleen samoilla osuuksilla salkussa.

Kaksi uutta sijoituskohdetta löysi salkkuun vuoden aikana: Handelsbanken Hälsovård Tema sekä SPP Aktiefond Global. Halusin alkuvuodesta ottaa salkkuun erikseen terveydenhuoltoalan rahaston ja vertailun jälkeen päädyin aktiiviseen Handelsbankenin rahastoon. Ensimmäiset sijoitukset rahastoon tein tammikuun 2020 lopussa ja se on saanut 6 % osuuden salkustani.

SPP Global tuli mukaan toukokuun lopussa korvaamaan ETF-sijoituksiani. Tämän rahaston osuus tulee hiljalleen kasvamaan, koska teen siihen lisäsijoituksia joka kuukausi.

Yhtäkään myyntiä en ole vielä vajaan kahden vuoden sijoitustaipaleellani tehnyt, eli pitkäjänteisesti koitetaan tällä salkulla jatkaa eteenpäin.


Tavoitteet vuodelle 2021

En ole aiemmin asettanut sijoittamiselle mitään varsinaisia tavoitteita ja alunperin en ajatellut tälle vuodellekaan sellaisia asettaa. Pyörittelin kuitenkin asiaa mielessäni ja voisihan vuositavoite tuoda lisää mielenkiintoa salkun seurantaan. Leikin korkoa korolle -laskurilla ja päädyin seuraavanlaiseen tavoitteeseen:

Salkun markkina-arvo vuoden 2021 lopussa: 18 000 €

Koska salkun arvo oli vuodenvaihteessa 13 624 €, niin tavoitteena olisi vähintään 4 376 € suurempi salkku vuoden päästä. Kuukautta kohden kasvua pitäisi siis lisäsijoitusten ja sijoitusten arvonnousun myötä tulla keskimäärin 365 €.

Tavoitteeseen voi päästä esimerkiksi sijoittamalla 290 € lisää joka kuukausi, jos salkun vuosituotoksi oletetaan 6 %.

Viime vuoden hurjaan reilun 9 500 euron salkun kasvuun nähden tavoite näyttää toki kovin maltilliselta, mutta tänä vuonna ei lähtökohtaisesti ole suunnitelmissa sijoittaa säästöistä suurempia summia salkkuun. Ellei nyt mitään suurempaa pörssiromahdusta tule taas.

Lähtökohtana pyrin kuitenkin sijoittamaan joka kuukausi vähintään 250 euroa rahastoihin. Siihen nähden tavoite tuntuu sopivalta ja voi markkinakehityksestä riippuen olla haastavakin. Aion ottaa tavoitteen seurannan mukaan kuukausikatsauksiin ainakin muutaman kuukauden välein.

Tällaisilla askelmerkeillä käynnistellään sijoitusvuotta 2021.

Toivottavasti sinunkin viime vuotesi oli sijoitusten suhteen onnistunut!

2 kommenttia:

 1. Onhan teitillä mennyt huikean hyvin lyhyessä ajassa.
  Lisäsin omaan Handelsbankenin kestävän rahaston. En tiedä oliko hyvä lisäys, aika sen varmaan näyttää kun kulu on 1.50. Jokseenkin pidän kululuvun siedettävänä näin vasta-alkajana.
  Se Samrt10 on tuottamaton kun ei nouse yhtikäs mihinkään vaikka kuinka kehuttiin tekno automaatin olevan melkoinen. Olkoot nyt vielä salkussa.
  Mukavaa Uutta Vuotta.
  -Gotler-

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kieltämättä Handelsbankenin kestävä energia on mielenkiintoinen rahasto ja tarjonnut hurjia tuottoja viime aikoina. Jos tuotto pysyy jatkossakin korkealla, niin eihän kuluilla siinä tapauksessa ole käytännössä mitään merkitystä jos tuotto kulujen jälkeenkin on korkea.

  Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.