On lukusuositussarjan toisen postauksen vuoro. Tällä kertaa esittelen Pasi Havian, Antti Rinta-Lopin sekä Ville Lappalaisen kirjoittaman Erilainen ote omaan talouteen: vapaus, onni ja hyvä elämä -kirjan. Kirja on julkaistu vuonna 2014, mutta sisältö erittäin mielenkiintoista luettavaa edelleen.
Luin kyseisen kirjan e-kirjana. Näin korona-aikana täytyy kehua kirjastojen ääni- ja e-kirjalainausmahdollisuuksia. Itsekin lainasin kirjan netin välityksellä kirjaston kautta. Kahden viikon laina-ajalla ehti kirjan sopivasti kahlata läpi ja laina-ajan päätyttyä kirja palautui automaattisesti. Tätä nyt esittelyssä olevaa kirjaa näytti olevan heti vapaana e-kirjana esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastossa. Kirjastojen saatavuustiedot löytyvät täältä.
kuva: almatalent |
Kirjassa kyseenalaistetaan perinteistä oravanpyörää, jossa eletään kiireessä ja kulutetaan velkarahalla. Töissä käydään, jotta paletti saadaan pidettyä kasassa. Kirja herättelee ajattelemaan, ettei elämän tarvitse mennä samalla kaavalla kuin muilla. Se tarjoaa virkistävän näkökulman kuluttamiseen ja oman elämän tavoitteisiin. Mikä elämässä oikeasti tekee onnelliseksi ja luo merkitystä elämään? Kirja sopii mielestäni hyvin tähän korona-aikaan, kun itse kullakin arvomaailma saattaa kokea muutoksia elämän kellahtaessa päälaelleen.
Herättelevää on myös kuluttamisen taustatekijöitä käsittelevä luku. Millaiset tekijät ja vaikutteet ovat omien halujen taustalla? Hankitaanko tietty tuote esimerkiksi statusvaikutuksen takia muiden mielipiteistä välittäen? Tuskastuttavaa oli lukea, kuinka suunnitellun vanhemisen avulla kuluttajia pakotetaan uusimaan tuotteita tietyin aikavälein. Itselleni on viime vuosina iskenyt tavaraähky ja tunne, etten tarvitse mitään uutta. Maailma on tavaraa täynnä ja uusia houkutuksia luodaan koko ajan. Kirja alkaa hyviä vinkkejä, miten houkutusten määrää saa vähennettyä erilaisilla markkinointikielloilla ja mainosten välttelyllä. Esimerkiksi rasittavasta puhelinmyynnistä on mahdollista päästä eroon Robinson-kiellolla. Ilahduttavasti kirjassa suositellaan tavaran ostamista käytettynä esimerkiksi kirpputorien kautta.
Velanottoa käsitellään omassa luvussaan ja itse asiassa tämä selkiytti omia ajatuksiakin velaantumisen suhteen. Itse pyrin mahdollisimman pitkälle velattomuuteen ja kirjoittelinkin asiasta enemmän varallisuuskatsaukseni yhteydessä. Kirjassakin todetaan, että velkaantuminen on nykyään liian helppoa ja houkuttelevaa. Ei tarvitse olla kärsivällisyyttä säästämiseen, vaan velan avulla voidaan hyödyntää tulevaisuuden tuloja tämän hetken kulutukseen. Samalla sidotaan kädet tulevaisuuden suhteen, esimerkiksi työpaikka on syytä pitää, että lyhennykset onnistuvat.
Kirja kannustaa säästämään ja sijoittamaan, jotta vapaus elämässä lisääntyy. Loputtomaan varallisuuden keräämiseen ei kehoiteta, vaan itselle riittävään määrään, joka edistää omaa todellista elämänlaatua. Haaveilu, unelmia kohti meneminen ja elämän merkityksen etsiminen nousevat esiin.
Oman talouden tilannetta tarkastellaan esimerkiksi varallisuuskartoituksen ja talouden stressitestin avulla. Sijoittaminen on helpoin automatisoida kuukausittaisiksi ostoiksi indeksirahastoihin. Itse olen kirjan kanssa samaa mieltä, että sijoittamisesta on saatu luotua ihan liian monimutkaiselta kuulosta asia, mitä sen ei tarvitse olla. Kirjassa on hyvin yleisellä tasolla esitelty joitain sijoitustuotteita, mutta teksti on jo osittain vanhentunutta.
Kirjan parasta antia on motivointi oman elämän kyseenalaistamiseen ja sen tekeminen mielekkäämmäksi. Virkistävää on etenkin turhan kulutuksen ja velanoton välttämisen sanoma. Tämän kirjan avulla ei varsinaisesti opi sijoittamaan, mutta se herättelee tekemään toimia, jolla oman talouden saa paremmin hallintaan. Myös hyödyllisiä taustatietoja sijoitusmaailmasta annetaan. Varsinaiseen sijoittamisen aloittamiseen suosittelen Sijoittajaksi 7 päivässä -kirjaa, josta tein lukusuosituksen aiemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.
You can write also in English.