torstai 1. lokakuuta 2020

Kuukausikatsaus: syyskuu 2020

Lokakuu on täällä ja se tarkoittaa, että on aika käydä läpi syyskuun tapahtumat sijoitusten ja blogin osalta.

Kuluneen kuun aikana esittelin sijoituksistani Spiltanin ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin sijoittavan rahaston. Lisäksi kävin läpi sijoitussuunnitelman tekemistä ja samalla avasin oman suunnitelmani. Indeksirahastotarjoajista perehdyin Handelsbankeniin


Salkun kehitys

Sijoituksien osalta päädyttiin elokuun ja syyskuun alun hurjan nousun jälkeen alaspäin epävarmuuden lisääntyessä. Varsin suuria päiväliikkeitä ylös- ja alaspäin nähtiin. Minua laskusuuntaiset päivät innostivat tekemään lisäsijoituksia. Loppukuusta palailtiin takaisin ylöspäin, niin ettei kokonaisuudessa jäätykään kuukauden osalta paljoa miinukselle.

Kaiken kaikkiaan kuukauden salkun kehitys näytti seuraavalta:

 

Syyskuun tuotoksi muodostui -0,7%. Rahassa mitattuna miinusta kertyi 76 euroa. Joka tapauksessa viiden kuukauden nousuputki napsahti poikki ja syyskuusta muodostui ensimmäinen lievä laskukuukausi sitten maaliskuun 2020.

Viime aikoina olen havahtunut, että oma sijoitussalkku on tosiaan kasvanut suuremmaksi. 1% arvonmuutos suuntaan tai toiseen tarkoittaa jo reilua 110 euroa salkun arvossa. Jotenkin vasta nyt olen alkanut miettimään, että oikeasti isommilla sijoitussummilla ihan normaalit päiväliikkeetkin voivat olla rahassa mitattuna huomattavia. 


Yksittäisten rahastojeni osalta kurssikehitys kuukauden aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava: 

Rahasto Kurssimuutos %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 7 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 2 %
iShares Core MSCI EM IMI ETF 1 %
Nordnet Indeksirahasto Suomi 0 %
SPP Aktiefond Global -1 %
Nordnet Indeksfond Norge -1 %
iShares Core MSCI World ETF -1 %
Handelsbanken USA indeksi -2 %
BGF World Technology Fund -2 %
 

Spiltan Aktiefond Investmentbolag oli kuukauden tähti 7% arvon nousullaan. Myös terveydenhuoltorahasto ja kehittyvien maiden ETF päätyivät plussan puolelle. 

USA:lle ja teknologiaosakkeille kuukausi oli heikoin. Euroissa mitattuna Norjankin rahaston syyskuu oli selvästi heikompi päätyen - 6,5 % lukemiin, kun kruunu heikkeni taas euroon nähden. Kruunuissa mitattuna osuuden markkina-arvo ei tippunut kuin prosentin.

 

Kuukauden ostot

Lisäsijoitusten ja salkun markkina-arvon muutoksen osalta syyskuu oli seuraavanlainen:


arvo  31.8.2020 arvo  30.9.2020 arvon muutos-% kuukauden ostot
iShares Core MSCI World ETF 4 787 € 4 727 € -1 % -
Handelsbanken USA indeksi 2 215 € 2 270 € 2 % 95 €
SPP Aktiefond Global 752 € 926 € 23 % 180 €
BGF World Technology Fund 869 € 900 € 4 % 30 €
iShares Core MSCI EM IMI ETF 781 € 790 € 1 % -
Handelsbanken Hälsovård Tema 665 € 703 € 6 % 25 €
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 396 € 430 € 9 % 15 €
Nordnet Indeksirahasto Suomi 373 € 387 € 4 % 15 €
Nordnet Indeksfond Norge 368 € 359 € -2 % 15 €
TOTAL 11 207 € 11 492 € 3 % 375 €
 

Kuukauden aikana tein uusia sijoituksia 375 eurolla, eli kahta edellistä kuukautta suuremmalla summalla. Samalla ylittyi myös kymppitonnin raja sijoituksiin laitetussa rahamäärässä.

Uusien sijoitusten avulla salkun markkina-arvo kasvoi 3% syyskuussa.

 

Salkun tilanne

Kuun vaihteessa sijoitussalkun kokonaistilanne näyttää tältä:


30.9.2020
Sijoitettu: 10 120 €
Salkun arvo: 11 492 €
Tuotto euroina: 1 371 €
Tuotto%: 13,6 %
 
Olen tähän mennessä laittanut sijoituksiin rahaa 10 120 € ja niiden markkina-arvo on nyt 11 492 €. Ollaan siis 1 371 € voitolla kokonaisuudessaan.
 

Ensi kerralla palaillaan asiaan maailma indeksirahastojen vertailun merkeissä. Julkaisen vertailun ensi maanantaina, joten lisää luettavaa luvassa silloin.

Miten sinun syyskuusi sujui? 

 

4 kommenttia:

  1. Itsellä rahastosalkun koko n. 23000 euroa, niin pikku hiljaa alkaa näkymään korkoa korolle efekti. Kun kurssit oikein vihertää niin salkku voi kasvaa päivässä 200-300 euroa. Se on näin matalapalkka-alalla kaupan myyjänä työskentelevänä erittäin motivoivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, mukava kun laitoit kommenttia ja kerroit kokemuksistasi! Hyvänkokoinen rahastosalkku on sinulla jo kasassa. Varmasti motivoivaa seurata salkun kehitystä, kun nousupäivät kasvattavat salkkua jo noin huomattavasti. Tuon kokoinen salkku tuo mukavasti turvaa tulevaisuutta ajatellenkin.

      Poista
  2. Tosi hyviä tekstejä sulla indeksirahastosijoittamisesta! Itsekin näitä harrastavana jään seuraamaan. Korkoa korolle on kyllä mahtava ilmiö, omasta noin 23 k salkusta on arvonnousua noin 7 000 euroa. Harmi kun junnuna ei ollut rahaa sijoittaa enempää, olisi ollut suosiollista aikaa. Mutta uskon vakaasti, että näin on myös jatkossa pidemmällä tähtäimellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavista sanoistasi ja tervetuloa seuraamaan! :) Onpas sulla mukavasti arvonnousua kertynyt salkun kokoon nähden! Sijoittamisen aloittaminen on kyllä ollut parhaimpia päätöksiäni, vaikka useampi vuosi menikin asiaa jahkaillessa ennen aloittamista. Tää maailma on vienyt mukanaan ja tuonut uuden harrastuksenkin blogin kirjoittamisen muodossa. Minäkin luotan, että pitkällä aikavälillä sijoittaminen kannattaa.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.