torstai 24. syyskuuta 2020

Pientä epävarmuutta ilmassa

Hurjan elokuun nousun jälkeen syyskuu onkin mennyt markkinoilla hieman toisissa merkeissä. Epävarmuus on täällä taas.

Markkinaepävarmuuden lisäksi pientä epävarmuutta on ilmassa myös omassa mielessä. Jotenkin kynnys blogin kirjoittamiseen on päässyt nousemaan korkeammaksi. 

Kun on saanut omasta mielestä kirjoitettua joitain hyviä ja hyödyllisiä kirjoituksia, niin tällaiselle perfektionismiin taipuvaiselle tyypille muodostuu helposti ajatus, että kaikista teksteistä pitäisi suoriutua yhtä hyvin. Että kaikki postaukset olisivat hyvin suunniteltuja ja harkittuja, vaikkei arki ja muut velvollisuudet sitä aina mahdollistakaan.

Tietoisesti koitankin laskea rimaa alaspäin, ettei kiva harrastus mene vain suorittamiseksi. Haluan jatkossakin pitää säännöllistä julkaisurytmiä yllä. Jos kynnys kirjoittamiseen on liian korkealla, niin voi pidempiäkin taukoja helposti muodostua ja sitten palaaminenkin luultavasti on entistä vaikeampaa.

Tänään siis vuorossa erilaisia mietteitä tästä epävarmuuden värittämästä vuodesta. 


Laskupäivät saavat tekemään ostoja

En tiedä, olenko kummallinen, mutta itse teen uusia rahasto-ostoja mielummin laskeviin kursseihin kuin pörssin nousuputkessa. Vaikka varsinaiseen ajoittamiseen en uskokaan, mielenkiinnosta vilkaisen päivittäin, miltä pörssi-indeksien kehitys näyttää. 

Jos yleiskuva punertaa selvästi, laitan yleensä ostotoimeksiantoja menemään rahastoihin. Laskuaikoina kuukausittaiset sijoitussummat helposti kasvavat, kun ostoja tekee mielummin.

Seurantaan olen kokenut käteväksi Investing.com -sovelluksen, johon voi tehdä omia seurantalistoja rahastoista, osakkeista, indekseistä ym.:

Ehkä tämä on itselle pientä pelaamista ja viihdettä, että en käytä perusrahastoille automaattista kuukausisäästöä. Jätän itselle vallan päättää, milloin laitan rahastotoimeksiantoja menemään. 

Rahasto-ostot toteutuvat usein päivän, parin viiveellä, joten markkinatilanteita ei sinällään edes pääse reaaliajassa hyödyntämään. Poikkeuksena Nordnetin Suomen ja Norjan indeksirahastojen ostot toteutuvat oman kokemuksen mukaan varsin usein saman päivän kurssiin, jos toimeksiannon laittaa ennen klo 13.

Joka tapauksessa laitan sen vähintään 250 € joka kuukausi sijoituksiin, joten lienee hyvin harmitonta peliä. Automaattisella kuukausisäästöllä toki pääsisi helpommalla. Sijoitusmaailman seuraamisesta on muodostunut minulle niin tärkeä harrastus, etten koe tätä hankalaksi.

Vaikka jollain kierolla tavalla nautinkin laskupäivistä, niin sijoituksien kehityksen osalta seuraan toki mielummin kasvavaa salkkua kuin tippuvaa markkina-arvoa. 


Nousu maaliskuun pohjilta hurjaa

Joka tapauksessa onhan maaliskuun lopulta alkaen koettu hurja nousu markkinoilla. Tarkastelin omien sijoituksieni kohdalta, kuinka paljon korkeammalla osuuksien markkina-arvot ovat nyt verrattuna maaliskuun 2020 pohjalukemiin.

Kurssit ovat rahastovaluutoissaan:

rahasto: kurssipohja maaliskuu 2020 kurssi 23.9.2020 muutos %
BGF World Technology Fund 33,64 61,68 83 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 315,39 482,56 53 %
Nordnet Indeksirahasto Suomi 120,37 182,71 52 %
Handelsbanken USA indeksi 31,60 44,32 40 %
iShares Core MSCI World ETF 39,48 54,24 37 %
SPP Aktiefond Global 91,08 124,07 36 %
iShares Core MSCI EM IMI ETF 18,61 25,23 36 %
Handelsbanken Hälsovård Tema 20,83 27,96 34 %
Nordnet Indeksfond Norge 101,32 127,71 26 %
 

Huhhuh mitä nousuprosentteja! Teknologiarahastoni on noussut kevään pörssiromahduksen pohjilta 83% ylöspäin ja on tällä nousulla omassa luokassaan.

Suomen indeksirahaston ja Spiltanin ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin sijoittavan rahaston palautuminen on myös ollut ilahduttavaa: yli 50 prosenttia pohjilta.

Norjan indeksirahasto pitää perää 26% nousullaan, muuten loput rahastot ja ETF:t sijoittuvat varsin tasaisesti 34-40% nousun haarukalle.

En ole todellakaan hahmottanut, miten paljon nousua onkaan tapahtunut. Toisaalta myös äkkiä on unohtunut, kuinka alhaalla maaliskuussa käytiinkään. Mielenkiinnolla seuraan, millaiseksi tämä syksy pörssissä muodostuu. Tulevaa en lähde spekuloimaan, vaan otan kaiken vastaan.  


Herättääkö markkinoiden epävarmuus sinussa tunteita?

1 kommentti:

  1. Oikein hyvän huikeat indeksituotot on teitillä. On kaksi samaa ideksirahastoa itselläkin. Mutta se himmeli salkussani(smart 10) on tuskallinen, erehdyin uskomaan markkinoinnin huumaan ja uskomattoman tuottolaskento satuihin.
    Kiitos kivasta blogista.
    -Gotler-

    VastaaPoista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.