keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Handelsbankenin indeksirahastot tarkastelussa

Otetaan seuraava indeksirahastotarjoaja käsittelyyn: tällä kertaa tutustutaan Handelsbankenin indeksirahastoihin.

Sarjassa on aiemmin käsitelty seuraavia tarjoajia: Osuuspankki, Nordea, S-Pankki, Nordnet ja Seligson. Linkit teksteihin löydät kootusti Indeksirahastot tarjoajittain -sivulta.

 
 

Valikoima

 
Handelsbanken tarjoaa 7 eri indeksirahastoa. Jaoin rahastot kahteen taulukkoon maantieteellisen alueen mukaan: toiseen maailmanlaajuiset rahastot, toiseen pienempien alueiden rahastot.

Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen.
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. 
 • Rahastojen tuotoista olen nostanut esiin viimeisen 1 vuoden sekä 5 vuoden tuotot. 
  • Huom. Handelsbanken on vaihtanut indeksirahastojensa vertailuindeksejä useasti viime vuosina, joten vanhat tuottotiedot perustuvat eri indeksien seuraamiseen.
 • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.

Handelsbankenin kaikki indeksirahastot ovat kasvuosuuksia, eli ne sijoittavat saamansa osingot uudelleen rahastoon. Rahastot ovat myös rakenteeltaan fyysisiä, eli ne omistavat indeksin mukaiset osakkeet.

Tiedot on päivitetty 16.7.2021. Lähteet: Handelsbanken ja Morningstar. Huom. tiedot muuttuvat ajan myötä, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot. 
 
Muutoksia edelliseen versioon:
- Kaikkien muiden rahastojen paitsi Osinkoyhtiöt ja Pohjoismaat Indeksin vertailuindeksit vaihtuneet toukokuussa 2021. Vastuullisuusvaatimukset ovat kiristyneet ja uusien Paris Aligned -indeksien tavoitteena on hiilidioksidi- ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen.  


Maailmanlaajuiset indeksirahastot:

 

Handelsbankenilla on kolme globaalia indeksirahastoa sekä yksi kehittyviin maihin sijoittava rahasto. Global Indeksin juoksevat kulut ovat 0,40 %, muilla ne ovat 0,60 %.

 
Tarkempia tietoja rahastoista:
 • Global Indeksi sijoittaa samassa paketissa niin kehittyneisiin kuin kehittyviin maihin maailmanlaajuisesti. Rahasto on aikalailla samantyyppinen kuin SPP:n Global-rahasto. Eri osakesijoituksia rahastolla on noin 1 900 ja suurin paino on Yhdysvalloissa. Top 3 sijoitukset suuruudeltaan ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 30.6.2021). 
  • Rahasto mukana maailma-indeksirahastojen vertailussani, josta löytyy lisätietoa rahastosta. 
 
 • Global Osinkoyhtiöt on varsin tuore indeksirahastotulokas, se on perustettu maaliskuussa 2020. Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti yrityksiin, joilla on korkea osinkotuotto sekä alhainen volatiliteetti (arvonvaihtelu). 
  • Sijoituskohteita rahastolla on noin 250 ja yli puolet omistuksista painottuu Yhdysvaltoihin. Rahaston suurimmat sijoitukset ovat Verizon Communications, Colgate-Palmolive sekä Procter & Gamble (tieto 30.6.2021).
 
 • Global Pienyhtiöt Indeksi sijoittaa nimensä mukaisesti maailman kehittyneiden maiden pienyrityksiin. Osakesijoituksia rahastolla on noin 2 000 ja tässäkin tapauksessa yli 60 % omistuksista kohdistuu Yhdysvaltoihin.
  • Yksittäisten yritysten osakkeiden osuudet rahastopääomasta ovat pieniä, maksimissaan 0,23 %. Kärkikolmikko Sonova Holding, Logitech International sekä Horizon Therapeutics kattaa alle prosentin rahastopääomasta (tieto 30.6.2021).
 
 • Kehittyvät Markkinat Indeksi on kehittyvien maiden suuriin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittava rahasto. Kohdealueita ovat Aasia, Latinalainen Amerikka, Itä-Eurooppa ja Afrikka. Noin 36 % omistuksista kohdistuu tällä hetkellä Kiinaan. Eri osakesijoituksia rahastolla on noin 1 000, joista suurimmat ovat Taiwan Semiconductor Manufacturing, Tencent sekä Alibaba Group (tieto 30.6.2021).
 

Muut indeksirahastot 

 

Muita indeksirahastoja Handelsbankenilta löytyy Eurooppaan, Pohjoismaihin sekä USA:aan. Eurooppa- ja USA-rahastojen juoksevat kulut ovat mukavat 0,20 %. Nämä kaksi rahastoa ovat saatavilla myös Nordnetin kautta. Pohjoismaat Indeksi on jostain syystä hinnoiteltu selkeästi korkeammilla kuluilla.

 • Eurooppa Indeksi sijoittaa Eurooppaan ja sen omistukset painottuvat Iso-Britanniaan, Sveitsiin, Saksaan sekä Ranskaan. Osakesijoituksia rahastolla on noin 380, joista suurimmat ovat Nestle, ASML ja Roche (tieto 30.6.2021).

 • Pohjoismaat Indeksi on Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittava rahasto. Se on perustettu 11.12.2017. Osakesijoituksia sillä on noin 500. Top 3 omistukset ovat Novo Nordisk, Investor ja Atlas Copco (tieto 30.6.2021). Ruotsi on rahastossa suurimmalla painolla: 48% omistuksista on Ruotsista.
 
 • USA Indeksi sijoittaa suuriin ja keskisuuriin Yhdysvalloissa listattuihin osakkeisiin. Omistuksia on reilussa 400 eri osakkeessa ja sektoreista teknologia korostuu noin 27 % osuudella. Suurimmat omistukset ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 30.6.2021). Rahasto on saanut Morningstarilta parhaimman arvion, 5 tähteä. 
  • Olen kirjottanut aiemmin laajemman katsauksen tästä rahastosta.

 

Rahastojen vastuullisuus

  
Rahastojen vertailuindeksit ottavat vastuullisuusnäkökulmaa huomioon: jotta yritys otetaan mukaan indeksiin, sen pitää täyttää vastuullisuusvaatimukset. Lisäksi indeksirahastojen sijoituspolitiikan puitteissa seuraaville toimialoille sijoittamista on rajoitettu: tupakka, alkoholi, aseet, uhkapelit, aikuisviihde, kannabis ja fossiiliset polttoaineet.

Lisäksi uusien Paris Aligned -indeksien osalta tavoitellaan hiilidioksidi- ja kasvihuonepäästöjen vähentämistä.

Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat:

Vastuullisuusarvosana on lähes kaikille keskitasoa 3 / 5.

 
 

Rahastosijoittaminen Handelsbankenissa

Itse pankkiasiakkuudesta voidaan periä kuluja. Rahastojen kaupankäynti verkkopankissa on kulutonta, eli toimeksiannoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Rahasto-osuuksien säilyttäminen on myös maksutonta. Rahasto-ostoille ei ole minimisummaa, eli sijoittaminen onnistuu pikkusummillakin. Handelsbanken tarjoaa myös kuukausisäästämismahdollisuutta rahastoihin.

 

Huomioi rahastojen nimeäminen

Handelsbankenissakin saa olla tarkkana rahastojen nimien kanssa, että päätyy oikeasti ostamaan haluamaansa indeksirahastoa. Tarjolla on nimittäin myös aktiivisia rahastoja, joiden nimet eivät kovin paljoa poikkea näistä indeksirahastoista. 

Esimerkiksi maailmarahastoja tarjotaan indeksirahasto Handelsbanken Global Indeksi Criteria:n lisäksi myös aktiivisina rahastoina, joiden nimet liippaavat varsin läheltä: Handelsbanken Global Selective ja Handelsbanken Global Teema

Myös Eurooppa-, Pohjoismaat- sekä Kehittyvät markkinat -rahastojen osalta löytyy vastaavasti nimettyjä aktiivisia rahastoja.Kommentti:

Minulle tuli yllätyksenä, että Handelsbanken tarjoaa pari erikoisempaa indeksirahastoa, kuten globaalin pienyrityksiin sijoittavan rahaston sekä korkean osinkotuoton yrityksiin keskittyvän rahaston. Juoksevat kulut näissä toki alkavat olla jo selkeästi suuremmat, mutta vastaavaa tarjontaa ei ole toistaiseksi muualta Suomesta tullut vastaan indeksirahastojen osalta. Harmittavasti näitä ei kuitenkaan ole esimerkiksi Nordnetin valikoimissa. Pienyhtiöt Indeksi kiinnostaisi itseäni. 

Muuten tämän postauksen rahastoista Handelsbanken USA Indeksi on tuttu Nordnetin kautta, mutta Handelsbankenin palveluita suoraan en ole kokeillut. Olisikin mielenkiintoista kuulla kokemuksia Handelsbankenista ja erityisesti heidän indeksirahastoistaan.

 

Oletko sinä sijoittanut Handelsbankenin indeksirahastoihin? Mitä kautta hankit rahastoja?

6 kommenttia:

 1. Rahastosijoittamisen maailma on alkanut kiinnostaa minua jälleen helppoutensa takia. Tuo Handelsbankenin valikoima näyttää mielenkiintoiselta. Kiitos kivasta blogista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos ihanasta kommentista, piristi kovasti päivääni :) Rahastoilla on tosiaan omat etunsa esimerkiksi suoriin osakkeisiin nähden. Itselle olen kokenut rahastot juurikin helpoimmaksi ja stressittömimmäksi sijoitusvaihtoehdoksi. Hajautuksen saa helposti ja ostot voi tehdä pienissä erissä ja usein kulutta.

   Poista
 2. Hyvä blogi kirjoitus Handelsbanken rahostoista.
  Terv. Gotler

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mukava kuulla, että koit katsauksen hyödylliseksi.

   Poista
  2. On hyödyllinen kirjoituksesi. On hyvät rahastot Handelsilla. Hiukan harmissani kun en vasta-alkajana osannut tallettaa kyseisiin, talletin monimutkaiseen himmeliin (Smart 10) joka on rahaston hoitajalle voitollinen ja sijoittajalle olematon tuotto.
   Kiitos kivasta blogista.
   -Gotler-

   Poista
  3. Kiitos mukavasta kommentista jälleen! Smartit tosiaan taitavat olla aikamoisia himmeleitä. Itse en ainakaan ymmärrä niiden toimintaperiaatetta ja rakennetta. Kovasti Smart-rahastoja mainostettiin hienoilla puheilla kun tulivat tarjolle. Mutta todellisuudessa rahastot eivät selvinneet kuivin jaloin ensimmäisestä kunnon testistä kevään pörssiromahduksen aikana. Kovin negatiivista on ollut keskustelu kyseisistä rahastoista sen jälkeen. Tosi harmillista, kun moni niihin on varmasti juurikin mainonnan perusteella sijoittanut.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.