keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Handelsbankenin indeksirahastot tarkastelussa

Otetaan seuraava indeksirahastotarjoaja käsittelyyn: tällä kertaa tutustutaan Handelsbankenin indeksirahastoihin.

Sarjassa on aiemmin käsitelty seuraavia tarjoajia: Seligson, Osuuspankki ja Nordnet

Handelsbanken tarjoaa 8 eri indeksirahastoa, jotka löydät täältä (ei mainoslinkki). Tähän tarkasteluun otin mukaan osakkeisiin sijoittavat indeksirahastot. Raaka-ainerahaston jätin pois.  

 

Valikoima

 
Jaoin rahastot kahteen taulukkoon maantieteellisen alueen mukaan: toiseen maailmanlaajuiset rahastot, toiseen pienempien alueiden rahastot.

Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen.
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. 
 • Rahastojen tuotoista olen nostanut esiin viimeisen 1 vuoden sekä 5 vuoden tuotot. 
  • Huom. Handelsbanken on vaihtanut indeksirahastojensa vertailuindeksejä vuonna 2019, joten sitä vanhemmat tuottotiedot perustuvat eri indeksien seuraamiseen.
 • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.

Handelsbankenin kaikki indeksirahastot ovat kasvuosuuksia, eli ne sijoittavat saamansa osingot uudelleen rahastoon. Rahastot ovat myös rakenteeltaan fyysisiä, eli ne omistavat indeksin mukaiset osakkeet.

Tiedot on haettu 15.9.2020. Lähteet: Handelsbanken ja Morningstar
 
Huom. tiedot muuttuvat ajan myötä, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot.


Maailmanlaajuiset indeksirahastot:

 

Rahasto Vertailuindeksi Juoksevat kulut Tuotto%
1 v.
Tuotto%
5 v.
Rating
Handelsbanken Global Indeksi Criteria
Solactive ISS ESG Screened Global Markets 0,40 % 6,82 % 59,02 % ****
Handelsbanken Global Osinkoyhtiöt Criteria
Solactive ISS ESG Screened Global High Dividend Low Volatility 0,60 % - - -
Handelsbanken Global Pienyhtiöt Indeksi Criteria
Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap 0,60 % -2,09 % - -
Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Indeksi Solactive ISS ESG Screened Emerging Markets 0,60 % 4,58 % 41,86 % ***
 

Handelsbankenilla on kolme globaalia indeksirahastoa sekä yksi kehittyviin maihin sijoittava rahasto. Global Indeksin juoksevat kulut ovat 0,40%, muilla ne ovat 0,60%.

Pyyhkeitä annan siitä, että kovin heikosti Handelsbankenin sivuilla annetaan tietoa, mitä indeksit pitävät sisällään. Onko maailmarahastoissa esimerkiksi kehittyneiden maiden lisäksi kehittyviä maita mukana? Solactive -indeksejä ei kuitenkaan joka päivä vastaan tule sijoitusmaailmassa.

 
Tarkempia tietoja rahastoista:
 • Global Indeksi sijoittaa samassa paketissa niin kehittyneisiin kuin kehittyviin maihin maailmanlaajuisesti. Rahasto on aikalailla samantyyppinen kuin SPP:n Global -rahasto. Eri osakesijoituksia rahastolla on noin 1 900 ja suurin paino on Yhdysvalloissa. Top 3 sijoitukset suuruudeltaan ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 31.8.2020). 
 
 • Global Osinkoyhtiöt on varsin tuore indeksirahastotulokas, se on perustettu maaliskuussa 2020. Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti yrityksiin, joilla on korkea osinkotuotto sekä alhainen volatiliteetti (arvon vaihtelu). 
  • Sijoituskohteita rahastolla on tällä hetkellä noin 250 ja yli puolet omistuksista painottuu Yhdysvaltoihin. Rahaston suurimmat sijoitukset ovat Verizon Communications, Bristol-Myers Squibb Company sekä Cerner (tieto 31.8.2020).
 
 • Global Pienyhtiöt Indeksi sijoittaa nimensä mukaisesti maailman kehittyneiden maiden pienyrityksiin. Osakesijoituksia rahastolla on reilu 1 900 ja tässäkin tapauksessa yli 60 % omistuksista kohdistuu Yhdysvaltoihin. Rahasto aloitti 2017 vuoden loppupuolella, joten 3 vuoden tuottohistoria ja Morningstar Rating puuttuvat vielä hetken.
  • Yksittäisten yritysten osakkeiden osuudet rahastopääomasta ovat pieniä, maksimissaan 0,33%. Kärkikolmikko West Pharmaceutical Services, Coupa Software ja Moderna kattaa vain alle prosentin rahastopääomasta (tieto 31.8.2020).
 
 • Kehittyvät Markkinat Indeksi on kehittyvien maiden suuriin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittava rahasto. Kohdealueita ovat Aasia, Latinalainen Amerikka, Itä-Eurooppa ja Afrikka. Noin 46 % omistuksista kohdistuu tällä hetkellä Kiinaan. Eri osakesijoituksia rahastolla on reilu 900, joista suurimmat ovat Alibaba, Tencent sekä Taiwan Semiconductor Manufacturing (tieto 31.8.2020).
 

Muut indeksirahastot 


Rahasto Vertailuindeksi Juoksevat kulut Tuotto%
1 v.
Tuotto%
5 v.
Rating
Handelsbanken Eurooppa Indeksi Criteria
Solactive ISS ESG Screened Europe 0,20 % -1,15 % 20,95 % ****
Handelsbanken Pohjoismaat Indeksi Criteria
Solactive ISS ESG Screened Nordics All Cap Index 0,40 % 15,43 % - -
Handelsbanken USA Indeksi Criteria
Solactive ISS ESG Screened USA 0,20 % 12,25 % 88,64 % *****
 

Muita indeksirahastoja Handelsbankenilta löytyy Eurooppaan, Pohjoismaihin sekä USA:aan. Eurooppa- ja USA-rahastojen juoksevat kulut ovat erittäin mukavat 0,20%. Nämä kaksi rahastoa ovat saatavilla myös Nordnetin kautta. Pohjoismaat Indeksi on jostain syystä hinnoiteltu selkeästi korkeammilla kuluilla.

 • Eurooppa Indeksi sijoittaa Eurooppaan ja sen omistukset painottuvat Iso-Britanniaan, Sveitsiin, Saksaan sekä Ranskaan. Osakesijoituksia rahastolla on noin 370, joista suurimmat ovat Nestle, Roche sekä Novartis (tieto 31.8.2020).

 • Pohjoismaat Indeksi on Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittava rahasto. Se on perustettu 11.12.2017. Osakesijoituksia sillä on vajaa 500. Top 3 omistukset ovat Novo Nordisk, Atlas Copco ja Investor (tieto 31.8.2020). Ruotsi on rahastossa suurimmalla painolla: 47% omistuksista on Ruotsista. Sektoreista teollisuus nousee esiin noin 30% painolla.
 
 • USA Indeksi sijoittaa suuriin ja keskisuuriin Yhdysvalloissa listattuihin osakkeisiin. Omistuksia on 428 eri osakkeessa ja sektoreista teknologia korostuu noin 29% osuudella. Suurimmat omistukset ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 31.8.2020). Rahasto on saanut Morningstarilta parhaimman arvion, 5 tähteä. Olen kirjottanut aiemmin laajemman katsauksen tästä rahastosta. Päivittelin kyseisen tekstin juuri ajantasalle.

 

Rahastojen vastuullisuus

  
Rahastojen vertailuindeksit ottavat vastuullisuusnäkökulmaa huomioon: jotta yritys otetaan mukaan indeksiin, sen pitää täyttää vastuullisuusvaatimukset. Lisäksi indeksirahastojen sijoituspolitiikan puitteissa seuraaville toimialoille sijoittamista on rajoitettu: tupakka, alkoholi, aseet, uhkapelit, aikuisviihde, kannabis ja fossiiliset polttoaineet.

Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat:

Rahasto: Vastuullisuusrating:
Handelsbanken Global Indeksi 3/5
Handelsbanken Global Osinkoyhtiöt 3/5
Handelsbanken Global Pienyhtiöt Indeksi 3/5
Handelsbanken Kehittyvät Markkinat Indeksi 4/5
Handelsbanken Eurooppa Indeksi 3/5
Handelsbanken Pohjoismaat Indeksi 4/5
Handelsbanken USA Indeksi 4/5

Vastuullisuusarvosanat ovat kaikille kolme tai neljä "maapalloa" viidestä. 

 
 

Rahastosijoittaminen Handelsbankenissa

Itse pankkiasiakkuudesta voidaan periä kuluja. Rahastojen kaupankäynti verkkopankissa on kulutonta, eli toimeksiannoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Rahasto-osuuksien säilyttäminen on myös maksutonta. Rahasto-ostoille ei ole minimisummaa, eli sijoittaminen onnistuu pikkusummillakin. Handelsbanken tarjoaa myös kuukausisäästämismahdollisuutta rahastoihin.

 

Huomioi rahastojen nimeäminen

Handelsbankenissakin saa olla tarkkana rahastojen nimien kanssa, että päätyy oikeasti ostamaan haluamaansa indeksirahastoa. Tarjolla on nimittäin myös aktiivisia rahastoja, joiden nimet eivät kovin paljoa poikkea näistä indeksirahastoista. 

Esimerkiksi maailmarahastoja tarjotaan indeksirahasto Handelsbanken Global Indeksi Criteria:n lisäksi myös aktiivisina rahastoina, joiden nimet liippaavat varsin läheltä: Handelsbanken Global Selective ja Handelsbanken Global Teema

Myös Eurooppa-, Pohjoismaat- sekä Kehittyvät markkinat -rahastojen osalta löytyy vastaavasti nimettyjä aktiivisia rahastoja.Kommentti:

Minulle tuli yllätyksenä, että Handelsbanken tarjoaa pari erikoisempaa indeksirahastoa, kuten globaalin pienyrityksiin sijoittavan rahaston sekä korkean osinkotuoton yrityksiin keskittyvän rahaston. Juoksevat kulut näissä toki alkavat olla jo selkeästi suuremmat, mutta vastaavaa tarjontaa ei ole toistaiseksi muualta Suomesta tullut vastaan indeksirahastojen osalta. Harmittavasti näitä ei kuitenkaan ole esimerkiksi Nordnetin valikoimissa. Pienyhtiöt Indeksi kiinnostaisi itseäni. 

Muuten tämän postauksen rahastoista Handelsbanken USA Indeksi on tuttu Nordnetin kautta, mutta Handelsbankenin palveluita suoraan en ole kokeillut. Olisikin mielenkiintoista kuulla kokemuksia Handelsbankenista ja erityisesti heidän indeksirahastoistaan.

 

Oletko sinä sijoittanut Handelsbankenin indeksirahastoihin? Mitä kautta hankit rahastoja?

4 kommenttia:

 1. Rahastosijoittamisen maailma on alkanut kiinnostaa minua jälleen helppoutensa takia. Tuo Handelsbankenin valikoima näyttää mielenkiintoiselta. Kiitos kivasta blogista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos ihanasta kommentista, piristi kovasti päivääni :) Rahastoilla on tosiaan omat etunsa esimerkiksi suoriin osakkeisiin nähden. Itselle olen kokenut rahastot juurikin helpoimmaksi ja stressittömimmäksi sijoitusvaihtoehdoksi. Hajautuksen saa helposti ja ostot voi tehdä pienissä erissä ja usein kulutta.

   Poista
 2. Hyvä blogi kirjoitus Handelsbanken rahostoista.
  Terv. Gotler

  VastaaPoista