sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Minä sijoittajana

Selailin äskettäin Arvopaperi -lehden nettiversiota ja vastaan tuli Sijoitin viimeksi -palsta, jossa vaihtuva vieras vastaa sijoitusaiheisiin kysymyksiin. Päätin itsekin vastailla samoihin kysymyksiin ja kirjoittaa vastaukset ylös postaukseen. Luvassa siis lisätietoa minusta sijoittajana.

 

1. Miten aloitit sijoittamisen?

Monta vuotta pohdin sijoittamisen aloittamista, mutta tuntui ettei aika ja kiinnostus riitä asioiden opiskeluun. Aihepiiri tuntui niin vieraalta ja hankalalta itselle, koska lähipiirissäni ei ole ollut sijoittajia.

Viime vuoden alkupuolella (2019) lehdessä tuli kuitenkin vastaan arvostelu Sijoittajaksi 7 päivässä -kirjasta ja innostuinkin sen perusteella varaamaan uunituoreen kirjan kirjastosta. Kirja avasi silmäni, ettei sijoittaminen vaadi välttämättä yksittäisiin yrityksiin tutustumista. Indeksirahastojen ja ETF:ien avulla pääsee helpommin liikkeelle ja samalla hajautuksen kuntoon heti alusta lähtien. Tämä innosti minut alkuun ja kahlasin läpi useamman muunkin sijoituskirjan oppiakseni lisää. 

Maaliskuussa 2019 avasin sitten arvo-osuustilin Nordnettiin ja tein ensimmäisen pienen rahasto-oston Superrahasto Suomeen. Seuraavien kuukausien aikana loin itselleni sijoitussuunnitelman ja suunnittelin salkkuun mukaan tulevat rahastot. Aloin laittamaan rahaa sijoituksiin joka kuukausi. Muutama rahasto on tullut matkan varrella lisää, mutta muuten samoilla pohjilla mennään edelleen.


2. Luonnehdi itseäsi sijoittajana.

Sijoittajana olen harkitseva, pitkäjänteinen ja varsin turvallisuushakuinen. Pidän kiinni sijoitussuunnitelmastani ja sijoitan vain rahaa, jota en tule tarvitsemaan vuosikymmeniin. Toisaalta olen valmis ottamaan hallittua riskiä rahastojen kautta. 

3. Miten sijoituksesi jakautuvat eri omaisuuslajeihin?

Sijoitussalkussani kaikki sijoitukset kohdistuvat osakkeisiin rahastojen ja ETF:ien kautta. Indeksirahastot ovat pääosassa. Korkosijoituksia en kaipaa ainakaan tässä vaiheessa salkkuuni. Salkun lisäksi säästän ASP-tilille ja minulla huomattava puskuri säästötilillä yllättäviä tilanteita ja tulevaisuutta varten.

4. Entä maantieteellisesti?

Sijoitukseni ovat maailmanlaajuisesti hajautettuja niin kehittyneisiin kuin kehittyviinkin maihin. Indeksirahastoilla hajautus hoituu helposti.

5. Miten seuraat markkinoita?

Seuraan omien sijoitusteni kannalta olennaisia indeksejä ja ETF:iä lähes päivittäin Investing.com -sovelluksen avulla. Luen myös keskustelua Sharevillessä. Toisinaan selailen Arvopaperin nettisivuja ja näköislehteä. Sähköpostiin tilaan Nordean aamukatsausta, jota tulee silloin tällöin mielenkiinnosta luettua. 

6. Miten taustasi vaikuttaa sijoituspäätöksiisi?

Koen, että opiskelutaustani yliopistossa tuo analyyttistä asennetta sijoittamista kohtaan. Kyseenalaistan tietolähteitä, vertailen ja haluan itselle ymmärryksen asioista ennen kuin teen ratkaisuja. Tykkään pyöritellä omia sijoitusjuttuja Excelissä.  

7. Mitä periaatteita noudatat sijoittaessasi?

Sijoitan vain sellaiseen, minkä itse ymmärrän. Siksi esimerkiksi synteettiset rahastot rajautuvat salkun ulkopuolelle. Ostan säännöllisesti joka kuukausi lisää rahasto-osuuksia markkinatilanteesta huolimatta. Tavoitteena olla myymättä mitään pitkään aikaan.

8. Kenen kanssa keskustelet sijoittamisesta?

Tosielämässä minulla ei ole ihmisiä, joiden kanssa voi kunnolla keskustella sijoittamisesta ja esimerkiksi pallotella sijoitusideoita. Muutaman henkilön lähipiiristä olen saanut aloittamaan sijoittamisen, mutta syvällisempää keskustelua heidän kanssaan ei tule, koska kiinnostuksen ja ymmärryksen taso on kuitenkin eri luokkaa. 

Ylipäätään koen, että sijoittamisesta puhumisen kynnys esimerkiksi kavereiden kanssa on tosi korkealla. Etenkin naisena koen, että sijoittamisen esiin tuominen voi naisseurassa luoda ennakkoluulojen takia minusta väärän kuvan muille. Siksi pidän sijoittamisen pääasiassa omana tietonani. Blogin aloittaminen on tuonut mukanaan mukavan ympäristön, jossa voi keskustella muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.

9. Mihin sijoitit viimeksi?

Pari päivää sitten tein kuukausittaisia ostojani seuraaviin rahastoihin: SPP Global, Handelsbanken USA Indeksi ja Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

10. Mitkä ovat suosikkiyhtiösi Helsingin pörssissä?

En ole sijoittanut suoriin osakkeisiin tai perehtynyt tarkemmin yrityksiin, joten suosikkini muodostuvat täysin mielikuvien mukaan. Tykkään Marimekosta brändinä ja minulla on heidän tuotteitaan vaatteista lakanoihin ja astioihin. Ihan sillä perusteella kyseessä on suosikkiyhtiöni. 

Toinen itseä kiinnostava yritys on Kone. Heidän hissejään ja liukuportaitaan tulee aina bongailtua ulkomailla ja koettua pientä ylpeyttä kun suomalainen tuote tulee vastaan. Olen myös lukenut kaksi Koneen taustalla olevasta Herlinin perheestä kertovaa kirjaa (Koneen ruhtinas ja Tuollapäin on highway), joten taustatarinaan on hieman kosketusta.

11. Mihin sijoittaisit nyt 50 000 euroa?

Haastava kysymys! Luultavasti jättäisin summasta ainakin puolet odottamaan ensiasunnon ostoa ja loput sijoittaisin pääasiassa indeksirahastoihin ajallisesti hajauttaen.

12. Mikä on ollut suurin onnistumisesi sijoittajana?

Lyhyellä puolentoista vuoden sijoitusurallani parhaimpana onnistumisena pidän sitä, että pystyin pitämään kiinni sijoitussuunitelmastani kevään pörssiromahduksen aikana, enkä mennyt paniikkiin. Myyntihaluja ei esiintynyt ollenkaan ja sain tehtyä lisäostoja edullisemmilla hinnoilla.

13. Entä suurin virheesi?

En koe tehneeni mitään huomattavia virheitä, jotka kaduttaisivat. Tietämys kasvaa matkan varrella ja kaikki valinnat eivät välttämättä tunnu enää yhtä järkeviltä kuin päätöksiä tehdessä. 

Kovasti omaan mielialaan tietystä sijoituskohteesta vaikuttaa se, onko se pärjännyt tällä lyhyellä ajanjaksolla hyvin vai huonosti. Norjan indeksirahasto on tässä mielessä noussut negatiivisena esiin, mutta ajattelin rauhassa seurata miten se pidemmällä aikavälillä kehittyy. Nykyään ymmärrän paremmin, miten esimerkiksi öljyn hinnan kehitys vaikuttaa kyseiseen rahastoon.

 

Bonukset: 

Ikä: 30 vuotta

Mitä mielessä? Koronan hurja leviäminen Euroopassa hirvittää ja koko kriisin pidempiaikaiset seuraukset.

Vapaalla: kirjoitan tätä blogia, valokuvaan, sisustan, liikun luonnossa ja urheilen

Odotan: joulua ja koronatilanteen helpottamista

 

Tällaista osittain kevyempää sisältöä tällä kertaa. Olisi mukana nähdä muidenkin bloggaajien vastauksia samoihin kysymyksiin.

4 kommenttia:

  1. Upean käytännöllinen kirjoitus. Se aloittaminen on huikean iso kynnys jostain syystä. Myös sekin ettei lähipiirissä ole ketään neuvonantajana.
    Itse nyt olen tavattoman harmissani etten ole löytänyt aikaisemmin indeksisijoitusta.
    Hiljattain tein laskelmaa monen vuoden ajalle jos olisin osannut talletta indekseihin, se olisi ollut huikea summa.
    Joskus sitä sanottu "parempi myöhään kuin milloinkaan".
    -Gotler-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Oiskohan rahan menettämisen pelko se isoin juttu taustalla, miksi sijoittamisen aloittaminen tosiaan tuntuu niin vaikealta? Tilillä rahat ovat turvassa, mutta sijoittamiseen taas liittyy riski arvonvaihtelusta. Onneksi nykyään alkaa olla kirjallisuutta ja muita lähteitä, joista saa käytännön vinkkejä aloittamiseen.
      Mukava, että olet nyt indeksisijoittamisen löytänyt. Tosiaan koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

      Poista
  2. Thank you for this blog, friend. As an immigrant to Finland it has been most useful to find and read your words. My investment goals and system are very similar to yours, simplicity, passive, time, wide geographic and sector exposure. I really appreciate all the hard work you're doing, saves me having to research myself.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I've tried to add my name but it won't let me for some reason.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.

You can write also in English.