perjantai 30. lokakuuta 2020

Nordean indeksirahastot esittelyssä

Otetaan käsittelyyn viimeinen iso indeksirahastotarjoaja, eli Nordea. Tässä tekstissä tutustutaan tarkemmin, millaisia indeksirahastoja Nordealla on.

Sarjassa on aiemmin käsitelty Nordnet, Osuuspankki, Seligson, S-Pankki ja Handelsbanken. Linkit tarkasteluihin löydät indeksirahastot tarjoajittain -sivulta. Sivu sisältää taulukot valikoimista sekä tarkempien tarkastelujen päivitysajankohdat.

Nordealla on ainakin viisi erilaista indeksirahastoa tarjolla. Rahastojen kaivaminen nettisivuilta on vaikeaa, koska indeksirahastoille ei ole omaa kategoriaansa. Tästä iso miinus Nordealle! Kovasti yritetään saada sijoittajaa tarttumaan ennemmin heidän puolipassiivisiin Enhanced -rahastoihinsa.

Kaikki tekstin tiedot on päivitetty 14.7.2021. Lähteet: Nordea ja Morningstar. Huom. tiedot muuttuvat ajan myötä, joten tarkista aina itse ajantasaiset tiedot.
 
Muutoksia edellisiin versioihin: 
- 14.7.2021: SPP:n rahastojen juoksevat kulut laskeneet hieman
- 2.1.2021 Lisätty taulukoihin mukaan SPP Aktiefond Global ja SPP Emerging Markets SRI -rahastot. Lisähuomatuksena Nordea tarjoaa myös passiivisen Spiltan Aktiefond Investmentbolag -rahaston valikoimassaan.
 
 

Valikoima

Koska rahastoja on vain viisi, niin ne esitellään yhdessä taulukossa.

Taulukoiden kenttien selitykset: 
 • Vertailuindeksi on indeksi, jonka sisältöä rahasto pyrkii seuraamaan niin osakkeiden kuin niiden painotustenkin suhteen.
 • Juoksevilla kuluilla tarkoitetaan rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. 
 • Rahastojen tuotoista olen nostanut esiin viimeisen 1 vuoden sekä 5 vuoden tuotot.  
 • Rating on Morningstarin tähtiarviointi, jossa rahastoa on verrattu suhteessa muihin saman luokan rahastoihin. 5 tähteä on korkein mahdollinen arvosana.

Nordea tarjoaa omista indeksirahastoistaan sekä kasvu- että tuotto-osuudet. Kasvuosuudet, eli rahasto-osuudet, jotka sijoittavat saamansa osingot uudelleen rahastoon, ovat ensisijaisesti tarjolla. Tuotto-osuuksille on oma kategoriansa nettisivuilla. 
 
SPP:n rahastot ovat kasvuosuuksia. Kaikki rahastot ovat rakenteeltaan fyysisiä, eli ne omistavat lähtökohtaisesti indeksin mukaiset osakkeet.


Nordea tarjoaa kaksi SPP:n indeksirahastoa, jotka ovat myös Nordnetin valikoimissa. Nordeassa olevien SPP:n rahastojen rahastovaluuttana on Ruotsin kruunu, kun taas Nordnetissa sijoitetaan euroa perusvaluuttana käyttäviin saman rahaston osuuksiin. 
 
SPP:n rahastot erottuvat halvempien kulujensa vuoksi selkeästi Nordean omista indeksirahastoista.

 • SPP Globalista olen kirjoittanut tarkemman postauksen. Lyhyesti sanottuna rahasto sijoittaa kohtuullisilla kuluilla niin maailman kehittyneisiin maihin (USA, Eurooppa, Japani ym.) kuin myös kehittyviin maihin (Kiina ym.) saman rahaston alla. Osakesijoituksia sillä on tällä hetkellä 2 007, joista suurimmat omistukset ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 30.6.2021).
 • SPP Emerging Markets sijoittaa kehittyvien maiden osakkeisiin pääasiassa Aasiassa ja sen suurimmat kohdealueet ovat Kiina, Taiwan ja Etelä-Korea. Osakesijoituksia rahastolla on 781, joista suurimmat ovat Taiwan Semiconductor Manufacturing, Tencent ja Alibaba Group (tieto 30.6.2021).

Nordealla on lisäksi omat indeksirahastot maailmaan, Eurooppaan sekä Suomeen. Kaikkien rahastojen vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,50 %. 

 • Maailma -rahasto sijoittaa maailman kehittyneisiin maihin ja omistuksista 66 % kohdistuu Yhdysvaltoihin. Osakesijoituksia rahastolla on 1 542, joista suurimmat ovat Apple, Microsoft ja Amazon (tieto 31.5.2021).
 • Eurooppa -rahasto sijoittaa yli 400 eurooppalaiseen osakkeeseen. Omistukset painottuvat Iso-Britanniaan, Ranskaan, Sveitsiin ja Saksaan. Suurimmat omistukset ovat Nestle, ASML Holding ja Roche (tieto 31.5.2021).
 • Suomi -rahasto sijoittaa tällä hetkellä 50 Suomessa listattuun yritykseen. Nordea, Sampo ja Kone ovat sen suurimmat sijoitukset 31.5.2021 tiedoilla.

Huom. Nordean rahastojen nimet ovat vaihtuneet pari vuotta sitten. Nimissä oli ennen indeksirahasto passiivisen sijasta, esim. Nordea Eurooppa Indeksirahasto. Vanha nimi tuli vastaan Morningstarissa, joten uusi ei ole päivittynyt joka paikkaan.

 

Rahastojen vastuullisuus

Morningstarin Vastuullisuusratingit ovat rahastoille seuraavat: 

Suomi -rahasto erottuu erinomaisella vastuullisuusarvosanallaan, muut rahastot saavat saman 3/5 arvioinnin.


Rahastosijoittaminen Nordeassa

Nordean pankkiasiakkuudesta voidaan periä kuluja. Rahastojen kaupankäynti verkkopankissa on kulutonta, eli toimeksiannoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Minimikertasijoitussumma Nordean omiin rahastoihin on 10 euroa. SPP:n rahastoilla minimisumma näyttäisi olevan 20 euroa. Indeksirahastoihin on myös mahdollista kuukausisäästää. 

Huomautus: Nordea ei näköjään edes näytä kaikkia tarjoamiaan indeksirahastoja verkkosivujen Rahastot Nyt -palvelun kautta. Lisää vaihtoehtoja löytyy kirjautumalla verkkopankkiin ja valitsemalla vanhalta sivustolta: 

Säästöt ja sijoitukset -> Kaupankäynti -> Osta ja myy -> alasvetovalikosta tuotteeksi rahastot. Hakusanaksi "passiivinen" Nordean omille rahastoille ja "SPP" kahdelle muulle.

Rahastot löytyvät myös Nordea Investorista ainakin selaimella samoilla hakusanoilla polusta: Kaupankäynti -> Rahastot -> Rahastohaku

 
Onko sinulla kokemusta Nordean rahastoista?

4 kommenttia:

 1. It seems in Nordea Finland, the SPP funds are only available in SEK but not in Euros. Did I miss something in Nordea fund search?
  SPP Emerging Markets SRI SEK
  SPP Aktiefond Global SEK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes you are right, in Nordea SPP funds are in SEK. Nordnet offers the Euro versions. I am not sure, if Nordea has some fee for currency exchange if you are buying the funds from there in Euros. Should be asked directly from them. But yes these funds are offered in Euros and in SEK, but the content of the fund is still the same. The funds in Euros started last year, so they are quite new. SEK ones are the original ones and for example SPP Aktiefond Global started in 2000.

   Poista
 2. I actually did some message exchange with Nordea in January 2021 about currency exchange for Nordea SPP funds. There's a 0,75% fee for currency exchange both when you buy and sell Nordea SPP funds. Also the exhange rate isn't public, because they use bank's internal exchange rate. In my calculations their rate differed from day's public SEK rate from 0,389% to 1,743% for their profit and my loss.

  I hope the situation is better nowadays.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your valuable comment! Big surprise that the fee for currency exchange can be this big in Nordea. I thought that it could be something like what Nordnet has (0,25% for basic funds in other currency). But if it really is closer to the 1 % then it is very high! So it does not seem to be tempting to buy SPP funds throught Nordea, when you have option to buy the Euro versions from Nordnet without fees. Weird that Nordea does not tell this fee anywhere or at least I couldn't find it. So it is like a secret extra cost. Not fair game.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.