perjantai 13. marraskuuta 2020

Mihin kehittyvien maiden ETF (IS3N) sijoittaa?

Jatketaan sijoitussalkkuni tarkempaa läpikäyntiä kehittyvien maiden ETF:n osalta. Nyt esiteltävä ETF on nimeltään Blackrock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF. Sen tikkeri on IS3N.

Kyseinen indeksiosuusrahasto on salkussani 7% osuudella, mutta lisäostot ovat tauolla ETF-kuukausisäästösopparin lopettamisen myötä.

Tekstin lähteinä on käytetty Blackrockia, Morningstaria sekä Nordnetia ja tiedot on poimittu 12.11.2020. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot

kohde: iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
ticker: IS3N
perustettu: 30.5.2014
omaisuuslaji: osakkeet
vertailuindeksi: MSCI Emerging Markets Investable Market Index
rakenne: fyysinen
tulonjako: uudelleen sijoittava kasvuosuus
juoksevat kulut: 0,18 %
Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelmassa: kyllä
Morningstar Rating 12.11.2020: 3/5
Morningstar Vastuullisuusrating 12.11.2020: 2/5
 

ETF on perustettu 2014 ja se sijoittaa osakkeisiin MSCI Emerging Markets Investable Market -indeksin mukaisesti. ETF on rakenteeltaan fyysinen, eli se omistaa indeksin mukaiset osakkeet. Saadut osingot uudelleen sijoitetaan takaisin rahastoon.

Sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat pienet 0,18%. Kuitenkin kannattaa huomata, että ETF:n ostosta ja myynnistä peritään hinnaston mukaiset kaupankäyntikulut. ETF on mukana Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelmassa, jota kautta ostoja on mahdollista tehdä palvelumaksun hinnalla.

Morningstarin arvioissa ETF ei loista, etenkin vastuullisuusarvosana on heikko 2/5.


Kehitys

ETF:n kehitys viimeiseltä viideltä vuodelta näyttää seuraavalta:


Viiden vuoden aikana ETF-osuuden arvo on noussut 42%. Viime vuonna (2019) ETF tuotti 21 prosenttia. Vuodenvaihteeseen nähden ETF on 12.11.2020 hieman plussan puolella osuuden arvon ollessa vajaa 2% vuodenvaihdetta korkeammalla.
 
 

Omistukset

 
ETF on hyvin hajautettu, se sijoittaa tällä hetkellä 2 651 eri osakkeeseen. Kymmenen suurinta omistusta painotuksineen ovat:
 
osake: painoarvo:
Alibaba Group Holding 6,47 %
Tencent Holdings 5,69 %
Taiwan Semiconductor Manufacturing 5,03 %
Samsung Electronics 3,33 %
Meituan 1,78 %
Naspers 1,14 %
Reliance Industries 1,01 %
China Construction Bank 0,96 %
JD.com 0,88 %
Ping An Insurance Co. of China 0,84 %
 
Kymmenen suurinta omistusta kattavat noin 27 % koko rahaston sijoituksista.

Itselleni listan yritykset ovat pääasiassa täysin vieraita, joten avataanpa niitä muutamalla sanalla:
 • Alibaba on kiinalainen verkkokauppajätti, joka tarjoaa markkinapaikkoja niin kuluttajille kuin myös yrityksille suunnattuun verkkokauppaan. Yritys tarjoaa myös online-maksupalveluita sekä toimii media-alalla.
 • Tencent on monialayritys, joka tarjoaa pääasiassa nettipohjaisia palveluita ja tuotteita, kuten videopelejä, sosiaalisen median palveluita, musiikkia ja viestintäsovelluksia. Se omistaa esimerkiksi suurimman osan suomalaisesta pelifirmasta Supercellista.
 • Taiwan Semiconductor Manufacturing on teknologia-alan yritys, joka valmistaa puolijohteita esimerkiksi kännykoitä varten. 
 • Samsung on eteläkorealainen elektroniikkayritys, joka valmistaa muun muassa kännyköitä ja kodinkoneita.  
 • Meituan on kiinalainen internetissä palveluita tarjoava yritys. Yrityksen sovellusten kautta voi esimerkiksi tilata ruokaa kotiin, tehdä hotellivarauksia ja ostaa lippuja.
 • Naspers on Etelä-Afrikassa pääkonttoriaan pitävä sijoitusyhtiö, joka sijoittaa pääasiassa internet- ja teknologiayrityksiin maailmanlaajuisesti. Sen toimintaa ovat esimerkiksi online-markkinointi, ruuan tilauspalvelut sekä maksupalvelut. Naspers omistaa myös osuuden yllä mainitusta Tencentista.
 • Reliance on intialainen monialayritys, joka toimii mm. energia-alalla, vähittäiskaupassa sekä viihteen ja tietoliikenteen parissa.
 • China Construction Bank on nimensä mukaisesti kiinalainen pankki.
 • JD.com on Kiinan suurin verkkokauppayritys, joka kilpailee Alibaban kanssa kuluttaja-asiakkaista.
 • Ping An Insurance on vakuutus-, rahoitus- ja pankkialalla toimiva kiinalainen yritys.
 
Yritystietojen lähteinä käytetty pääasiassa Wikipediaa.


Maantiede

 

Alueet

Alueellisesti ETF:n omistukset jakautuvat seuraavasti:

alue: osuus:
Kehittyvä Aasia 53,1 %
Aasia kehittynyt 26,6 %
Latinalainen Amerikka 7,9 %
Afrikka/Lähi-itä 7,7 %
Eurooppa kehittyvä 4,1 %
Eurooppa kehittynyt 0,4 %
Pohjois-Amerikka 0,2 %

Sijoitukset painottuvat vahvasti Aasiaan, mutta pienemmillä osuuksilla mukana on myös Latinalaista Amerikkaa, Afrikkaa ja Lähi-itää sekä kehittyvää Eurooppaa.

 

Maat

Yksittäisiä kohdemaita tarkemmin katsottuna tilanne näyttää seuraavalta:

maa: osuus:
Kiina 38,4 %
Taiwan 13,3 %
Etelä-Korea 12,9 %
Intia 8,5 %
Brasilia 5,2 %
Etelä-Afrikka 3,6 %
Venäjä 2,7 %
Thaimaa 2,0 %
Malesia 1,8 %
Meksiko 1,8 %

Lähes 40 prosenttia ETF:n sijoituksista suuntautuu Kiinaan, jota seuraavat Taiwan ja Etelä-Korea.

 

Sektorit

ETF:n toimialajakauma on seuraava:

toimiala: osuus:
teknologia 18,6 %
rahoituspalvelut 17,2 %
sykliset kulutushyödykkeet 17,0 %
viestintäpalvelut 13,2 %
perusteollisuus 7,5 %
defensiiviset kulutushyödykkeet 6,4 %
teollisuustuotteet ja -palvelut 5,2 %
energia 4,9 %
terveydenhuolto 4,8 %
kiinteistöala 3,0 %
julkishyödykkeet 2,2 %

Suurimmat sektorit varsin samankokoisilla osuuksillaan ovat teknologia, rahoituspalvelut sekä sykliset kulutushyödykkeet. 

 

Miksi olen valinnut kyseisen ETF:n salkkuuni?

Aloittaessani sijoittamista reilu puolitoista vuotta sitten Nordnetissa oli vielä ilmainen kuukausisäästämismahdollisuus ETF:iin. Halusin hajauttaa pienen osan sijoituksistani myös kehittyviin maihin ja ETF:n kautta se oli juoksevien kulujen puolesta edullisinta. 

Tämän ETF:n vuosittaiset juoksevat kulut ovat vain 0,18%, kun taas kehittyville markkinoille sijoittavissa perusrahastoissa ne ovat helposti vähintään 0,4 % paikkeilla. Päädyinkin aloittamaan ETF-kuukausisäästön, johon otin mukaan maailma-ETF:n lisäksi tämän kyseisen kehittyvien markkinoiden ETF:n. 

Harmittavasti ETF-kuukausisäästöön tuli kesäkuussa 2020 palvelumaksu, jonka takia pienillä summilla ETF:ien ostaminen ei ole enää järkevää, koska kulujen osuus nousee turhan suureksi. Päädyinkin lopettamaan ETF-kuukausisäästön ja tilalle otin SPP Aktiefond Global -rahaston, jossa kehittyneet ja kehittyvät maat ovat molemmat samassa paketissa. 

Eli tällä hetkellä en tee lisäsijoituksia tähän kehittyvien maiden ETF:ään. Jos kuukausittaiset sijoitussummani kasvavat tulevaisuudessa, niin voisin kuitenkin kuvitella palaavani takaisin ETF-kuukausisäästäjäksi.

Aiemmin julkaistut rahasto- ja ETF-tarkastelut löydät Rahastotarkastelut -sivulta.

5 kommenttia:

 1. Kummallisesti ETF meni maksulliseksi, oli myös aikeita tietyn ajan jaksolla ETF hankkituksi , nyt kyseenalaista ainakin pienillä sijoituksilla. Miksihän meni maksulliseksi.
  -Gotler-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisivat perustella maksua sillä, että pystyvät laajentamaan tarjontaa ja muutenkin kattamaan kuluja, joita ETF-kuukausisäästön toteuttamisesta tulee. Ja siinä mielessä uudistus onkin ollut hyvä, että uusia mielenkiintoisia ETF:iä on todella tullut tarjolle. Mutta ainahan maksuttomuuden poistuminen tympii ja muutos iski pahiten pienillä summilla sijoittavan suunnitelmiin. Omalla kohdalla ajattelen, että sijoitussumman olisi hyvä olla vähintään 300 euron paikkeilla, että ETF-kuukausisäästöä olisi järkeä pyörittää joka kuukausi. Toki voisi kerätä isompaa pottia ja laittaa kuukausisopparin päälle harvemmin, esim. muutaman kuukauden välein, mutta itselle olen kokenut toimivimmaksi säännöllisen sijoittamisen joka kuukausi.

   Poista
 2. Tuli pohdittua ETF sijaksi rahastoja joilla on huikea nousu ollut mutta hallintokulut kun on n.1.50 , olisiko järkevää lyhyeksi ajaksi hankkia, pitkälle juoksulle se ei taida olla järkevää. Miten se on?
  -Gotler-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin vaikean kysymyksen heitit nyt. Jos tarkoitit 1,5% hallinnointipalkkiota, niin kuulostaa kulujen puolesta aktiiviselta rahastolta. Mitä olet sijoituksella hakemassa? Itse tekisin vertailua, löytyykö vastaavaa rahastoa halvemmilla kuluilla esimerkiksi indeksirahastona. Sinällään korkeammat kulut eivät ole ongelma, jos rahasto siitä huolimatta tuottaa hyvin. Toki hyvä mennyt tuotto ei ole tae tulevaisuuden hyvistä tuotoista. Katsoisin tuottoja pidemmältä aikaväliltä, en esimerkiksi vain viimeisen vuoden tai kahden ajalta.

   Itse olen sijoitussuunnitelmassani määrittänyt, että indeksirahastot ovat salkkuni tukeva pohja, mutta pienellä osuudella voin sijoittaa myös aktiivisiin rahastoihin, jos kohteeseen ei ole helposti halvempaa vaihtoehtoa tarjolla. Kaksi toimialarahastoa minulta löytyykin aktiivisina rahastoina. Teen vain pitkäaikaisia sijoituksia, joten lyhyemmän aikavälin kaupankäynnistä en tiedä mitään.

   Poista
 3. Kiitos vastauksesta ja kommentoinnista. Ei ollut tarkoitusta hankaluutta aiheuttaa, laitan kysymykseni Noviisiuden piikkiin. Aktiivirahastoa kyllä tarkoitin jossa matalin h.palkkio 1.5% ja jonka tuotto on 60-80%. Lyhyellä tarkoitan 5 vuotta ja tuon pidemmälle jaksolle 1.5% ei ole hyvä, on melkoinen kulu. Olen kyllä pääosin Indeksirahaston ystävä niin edukas kulu kuin mahdollista ja pitkälle ajalle. Kun kerran tuotto on 60-80% kyllä se pienoisesti kiinnostaa mutta onhan se niin ettei koskaan tiedä miten rahastojen tilanteen on muuttuvaisia.
  -Gotler-

  VastaaPoista