Jatketaan sijoitussalkkuni tarkempaa läpikäyntiä kehittyvien maiden ETF:n osalta. Nyt esiteltävä ETF on nimeltään Blackrock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF. Sen tikkeri on IS3N.
Kyseinen indeksiosuusrahasto on salkussani tekstin päivityshetkellä 6 % osuudella, mutta lisäostot ovat tauolla ETF-kuukausisäästösopparin lopettamisen myötä.
Tekstin lähteinä on käytetty Blackrockia, Morningstaria sekä Nordnetia. Tiedot on päivitetty 1.7.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.
Yleistiedot
ETF on perustettu vuonna 2014 ja se sijoittaa osakkeisiin MSCI Emerging Markets Investable Market -indeksin mukaisesti. ETF on rakenteeltaan fyysinen, eli se omistaa indeksin mukaiset osakkeet. Saadut osingot uudelleen sijoitetaan takaisin rahastoon.
Sen vuosittaiset juoksevat kulut ovat pienet 0,18%. Kuitenkin kannattaa huomata, että ETF:n ostosta ja myynnistä peritään hinnastonmukaiset kaupankäyntikulut. ETF on mukana Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelmassa, jota kautta ostoja on mahdollista tehdä palvelumaksun hinnalla.
Morningstarin arvioissa ETF ei loista, etenkin vastuullisuusarvosana on heikko 2/5.
Kehitys
Omistukset
- Alibaba on kiinalainen verkkokauppajätti, joka tarjoaa markkinapaikkoja niin kuluttajille kuin myös yrityksille suunnattuun verkkokauppaan. Yritys tarjoaa myös online-maksupalveluita sekä toimii media-alalla.
- Tencent on monialayritys, joka tarjoaa pääasiassa nettipohjaisia palveluita ja tuotteita, kuten videopelejä, sosiaalisen median palveluita, musiikkia ja viestintäsovelluksia. Se omistaa esimerkiksi suurimman osan suomalaisesta pelifirmasta Supercellista.
- Taiwan Semiconductor Manufacturing on teknologia-alan yritys, joka valmistaa puolijohteita esimerkiksi kännykoitä varten.
- Samsung on eteläkorealainen elektroniikkayritys, joka valmistaa muun muassa kännyköitä ja kodinkoneita.
- Meituan on kiinalainen internetissä palveluita tarjoava yritys. Yrityksen sovellusten kautta voi esimerkiksi tilata ruokaa kotiin, tehdä hotellivarauksia ja ostaa lippuja.
- Naspers on Etelä-Afrikassa pääkonttoriaan pitävä sijoitusyhtiö, joka sijoittaa pääasiassa internet- ja teknologiayrityksiin maailmanlaajuisesti. Sen toimintaa ovat esimerkiksi online-markkinointi, ruuan tilauspalvelut sekä maksupalvelut. Naspers omistaa myös osuuden yllä mainitusta Tencentista.
- Reliance on intialainen monialayritys, joka toimii mm. energia-alalla, vähittäiskaupassa sekä viihteen ja tietoliikenteen parissa.
- China Construction Bank on nimensä mukaisesti kiinalainen pankki.
- Infosys on intialainen IT-alan yritys, joka tarjoaa esimerkiksi ohjelmistokehitystyötä ja ulkoistamispalveluita.
- Vale SA on brasialainen metalli- ja kaivosalalla sekä logistiikan parissa toimiva yritys.
Maantiede
Alueet
Alueellisesti ETF:n omistukset jakautuvat seuraavasti:
Sijoitukset painottuvat vahvasti Aasiaan, mutta pienemmillä osuuksilla mukana on myös Latinalaista Amerikkaa, Afrikkaa ja Lähi-itää sekä kehittyvää Eurooppaa.
Maat
Yksittäisiä kohdemaita tarkemmin katsottuna tilanne näyttää seuraavalta:
Reilu 30 prosenttia ETF:n sijoituksista suuntautuu Kiinaan, jota seuraavat Taiwan ja Etelä-Korea.
Sektorit
ETF:n toimialajakauma on seuraava:
ETF:n suurimmat sektorit ovat teknologia, rahoituspalvelut sekä sykliset kulutushyödykkeet.
Miksi olen valinnut kyseisen ETF:n salkkuuni?
Aloittaessani sijoittamista pari vuotta sitten Nordnetissa oli vielä ilmainen kuukausisäästämismahdollisuus ETF:iin. Halusin hajauttaa pienen osan sijoituksistani myös kehittyviin maihin ja ETF:n kautta se oli juoksevien kulujen puolesta edullisinta.
Tämän ETF:n vuosittaiset juoksevat kulut ovat vain 0,18%, kun taas kehittyville markkinoille sijoittavissa perusrahastoissa ne ovat helposti vähintään 0,4 % paikkeilla. Päädyinkin aloittamaan ETF-kuukausisäästön, johon otin mukaan maailma-ETF:n lisäksi tämän kyseisen kehittyvien markkinoiden ETF:n.
Harmittavasti ETF-kuukausisäästöön tuli kesäkuussa 2020 palvelumaksu, jonka takia pienillä summilla ETF:ien ostaminen ei ole enää järkevää, koska kulujen osuus nousee turhan suureksi. Päädyinkin lopettamaan ETF-kuukausisäästön ja tilalle otin SPP Aktiefond Global -rahaston, jossa kehittyneet ja kehittyvät maat ovat molemmat samassa paketissa.
Eli tällä hetkellä en tee lisäsijoituksia tähän kehittyvien maiden ETF:ään. Jos kuukausittaiset sijoitussummani kasvavat tulevaisuudessa, niin voisin kuitenkin kuvitella palaavani takaisin ETF-kuukausisäästäjäksi.
Aiemmin julkaistut rahasto- ja ETF-tarkastelut löydät Rahastotarkastelut -sivulta.
Kummallisesti ETF meni maksulliseksi, oli myös aikeita tietyn ajan jaksolla ETF hankkituksi , nyt kyseenalaista ainakin pienillä sijoituksilla. Miksihän meni maksulliseksi.
VastaaPoista-Gotler-
Taisivat perustella maksua sillä, että pystyvät laajentamaan tarjontaa ja muutenkin kattamaan kuluja, joita ETF-kuukausisäästön toteuttamisesta tulee. Ja siinä mielessä uudistus onkin ollut hyvä, että uusia mielenkiintoisia ETF:iä on todella tullut tarjolle. Mutta ainahan maksuttomuuden poistuminen tympii ja muutos iski pahiten pienillä summilla sijoittavan suunnitelmiin. Omalla kohdalla ajattelen, että sijoitussumman olisi hyvä olla vähintään 300 euron paikkeilla, että ETF-kuukausisäästöä olisi järkeä pyörittää joka kuukausi. Toki voisi kerätä isompaa pottia ja laittaa kuukausisopparin päälle harvemmin, esim. muutaman kuukauden välein, mutta itselle olen kokenut toimivimmaksi säännöllisen sijoittamisen joka kuukausi.
PoistaTuli pohdittua ETF sijaksi rahastoja joilla on huikea nousu ollut mutta hallintokulut kun on n.1.50 , olisiko järkevää lyhyeksi ajaksi hankkia, pitkälle juoksulle se ei taida olla järkevää. Miten se on?
VastaaPoista-Gotler-
Kovin vaikean kysymyksen heitit nyt. Jos tarkoitit 1,5% hallinnointipalkkiota, niin kuulostaa kulujen puolesta aktiiviselta rahastolta. Mitä olet sijoituksella hakemassa? Itse tekisin vertailua, löytyykö vastaavaa rahastoa halvemmilla kuluilla esimerkiksi indeksirahastona. Sinällään korkeammat kulut eivät ole ongelma, jos rahasto siitä huolimatta tuottaa hyvin. Toki hyvä mennyt tuotto ei ole tae tulevaisuuden hyvistä tuotoista. Katsoisin tuottoja pidemmältä aikaväliltä, en esimerkiksi vain viimeisen vuoden tai kahden ajalta.
PoistaItse olen sijoitussuunnitelmassani määrittänyt, että indeksirahastot ovat salkkuni tukeva pohja, mutta pienellä osuudella voin sijoittaa myös aktiivisiin rahastoihin, jos kohteeseen ei ole helposti halvempaa vaihtoehtoa tarjolla. Kaksi toimialarahastoa minulta löytyykin aktiivisina rahastoina. Teen vain pitkäaikaisia sijoituksia, joten lyhyemmän aikavälin kaupankäynnistä en tiedä mitään.
Kiitos vastauksesta ja kommentoinnista. Ei ollut tarkoitusta hankaluutta aiheuttaa, laitan kysymykseni Noviisiuden piikkiin. Aktiivirahastoa kyllä tarkoitin jossa matalin h.palkkio 1.5% ja jonka tuotto on 60-80%. Lyhyellä tarkoitan 5 vuotta ja tuon pidemmälle jaksolle 1.5% ei ole hyvä, on melkoinen kulu. Olen kyllä pääosin Indeksirahaston ystävä niin edukas kulu kuin mahdollista ja pitkälle ajalle. Kun kerran tuotto on 60-80% kyllä se pienoisesti kiinnostaa mutta onhan se niin ettei koskaan tiedä miten rahastojen tilanteen on muuttuvaisia.
VastaaPoista-Gotler-