tiistai 28. huhtikuuta 2020

Mitä tehdä kun Nordnet alkaa periä palvelumaksua ETF-kuukausisäästöstä?

Huoh, nyt meinaa ärsyttää ihan huolella. Nordnet ilmoitti eilen ottavansa kesäkuusta alkaen käyttöön ETF-kuukausisäästölle 2,5 euron palvelumaksun toteutunutta säästökertaa kohden. Linkki tiedotteeseen. Vuodessa kulu on siis yhteensä 30 euroa, jos ostaa ETF:iä joka kuussa kuukausisäästön kautta. Summa ei sinällään tunnu isolta, mutta kun sen suhteuttaa säästösummiin, voi mieli muuttua. Itseäni asia koskettaa kahden ETF:ni osalta, jotka olen aina hankkinut kuukausisäästön kautta.

Mielestäni kulu on ihan järkevä, jos kuukausisäästösumma pyörii esimerkiksi 1 000 euron paikkeilla. Tällöin ostokuluksi muodostuu 0,25%, joka on todella kohtuullinen. Mutta ongelma tuleekin siinä, jos ostoja tekee vain pienillä summilla. Esimerkiksi 100 euron kuukausiostolla kulut nousevatkin jo 2,5 prosenttiin, mikä on ostokuluna mielestäni liikaa. Usein suositellaan, ettei ostokulujen kannattaisi olla yli prosenttia sijoitettavasta summasta.

Itselläni ETF:iin menevä kuukausittain summa on tätä huhtikuuta lukuunottamatta vaihdellut 160 - 470 euron välillä. Mediaanisumma on hiukan yli 200 euroa ja keskiarvo taas 245 euroa. Kahdellasadalla kulujen osuus olisi 1,25%, eli ylittäisi ohjenuorena käytetyn 1 prosentin rajan. Keskiarvolla laskettuna pyörittäisiin juuri rajan paikkeilla. Joka tapauksessa kuukausisäästösummani pyörii niissä luvuissa, ettei palvelumaksua voi enää ohittaa pelkällä olan kohautuksella.

Kirpaisee, kun kuluja aletaan yhtäkkiä veloittamaan aiemmin ilmaisesta palvelusta. Toki olen tiedostanut, että kyseessä on spesiaalietu jolla on houkuteltu asiakkaita Nordnetille. Mutta jotenkin ajattelin, ettei Nordnetilla ole varaa laittaa palvelua maksulliseksi koska asiakkaat äänestävät helposti jaloillaan. Nordnetin mukaan heillä on 30 000 ETF-kuukausisäästäjää tällä hetkellä. Luulen, että palvelumaksun seurauksena ainakin pienillä summilla säästäjiä tippuu pois tästä joukosta. Ainoana positiivisena puolena palvelumaksussa on, että Nordnet aikoo lähikuukausina laajentaa kuukausisäästettävien ETF:ien tarjontaa. Muuten täytyy sanoa, ettei Nordnet enää välttämättä ole paras vaihtoehto pienillä summilla sijoittajille vaan vaihtoehtoja kannattaa tutkia myös perinteisten pankkien puolelta.

Mitä polkua lähteä seuraamaan?

Mitä vaihtoehtoja on jatkoa ajatellen?


1. kuukausisäästösumman kasvattaminen

Kuukausisäästön jatkaminen kasvattamalla kuukausittainen summa vähintään 300 euroon. Tällöin kulut pysyisivät vielä järkevissä rajoissa ja sijoittamista voisi jatkaa normaaliin tapaan. Elämäntilanteessani tämä ei tunnu tällä hetkellä mahdolliselta. Kuukausisäästösuunnitelmaani kuuluu ETF:ien lisäksi myös perusrahastoja, joten kokonaissummakin kasvaisi huomattavasti jos perusrahastojenkin osuudet salkusta haluaisi pitää samana.

2. ETF-kuukausisäästön harventaminen joka toiseen kuukauteen

Ostojen harventaminen heikentäisi hieman ajallista hajautusta, mutta tuskin kuitenkaan kovin huomattavasti. Tässä vaihtoehdossa vuosittaiset kulut puolittuisivat ja kertasäästösumma olisi isompi. Haasteena on, että säästösuunnitelmaa pitäisi muistaa säätää joka kuussa etteivät ostot toteutuisi joka kuussa. Kun saldoa tilillä saattaa kuitenkin perusrahastojen ostoon olla. Kerran kuussa oleva kuukausisäästöpäivä on toiminut kivasti ja pitänyt ostojen suunnitelmallisuutta hyvin kasassa, oli tilanne markkinoilla mikä tahansa. Siksi hieman hirvittää, miten harvemmat ostot toimivat oman pääkopan kanssa. Ettei vaan tulisi liian suurta halua ajoittaa ostoja.

3. ETF-säästöstä luopuminen

Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ETF-kuukausisäästöstä luopuminen ja uusien sijoitusten kohdalla siirtyminen kokonaan perusrahastoihin. Olen ostanut maailma-ETF:ää sekä kehittyvien maiden ETF:ää. Nämä voisi korvata ainakin jollain tasolla Nordnetin tarjoamalla uudella SPP Aktiefond Global -indeksirahastolla. Juoksevat kulut nousisivat hieman, mutta toisaalta osto- ja myyntitoimeksiannot olisivat kuluttomia. Tämä vaihtoehto ei tunnu kovin todennäköiseltä, koska olen tällä hetkellä tyytyväinen salkkuni sisältöön enkä haluaisi muutoksia tehdä. Mutta voisin silti tutustua tarkemmin tuohon rahastouutuuteen.


4. ETF:ien ostaminen toiselta palveluntarjoajalta

Rehellisesti sanottuna minulla ei juuri ole tietoa, millaisia kaupankäyntikuluja perinteisillä pankeilla on ETF:ille. Haluan, että veroasiani hoituvat suoraan välittäjän kautta, joten ulkomainen halpavälittäjä ei tunnu itselleni oikealta vaihtoehdolta. Pankkiasiani ovat Nordeassa, joten se olisi ykkösvaihtoehtoni jos perinteisten pankkien puoleen kääntyisi. Olen kuullut, että Nordeassa voi ostaa ainakin osakkeita pienillä summilla 1% kulukatolla. Mutta koskeeko tämä sama ETF:iä? Tämäkin kohta kaipaisi tarkempaa tutkimusta. Optimitilanteessa en haluaisi jakaa sijoituksiani useammalle eri palveluntarjoajalle.

Pitää huolella pohtia, mihin suuntaa sitä jatkossa lähtisi ETF:ien osalta. Onneksi toukokuun kuukausisäästö pelaa vielä normaaliin tapaan, joten aikaa pohdinnalle on hetki.

Aiheuttaako palvelumaksu muutoksia sinun suunnitelmiisi?

2 kommenttia:

  1. Nordeassa voi ostaa kaikkea 1% kuluilla, sekä osakkeet & etf:t. Mikäli ostat edes eurolla osakkeita kerran kolmessa kuukaudessa, niin ei tule säilytyskulua maksettavaksi arvo-osuustilistä. Terv. Sami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitos hyvästä kommentista! Nordean prosenttipohjaisessa hinnoittelussa on selvästi etuja pienillä summilla sijoittajalle suhteessa Nordnetin kuluihin

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.