keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Rahastomuutoksia: SPP:n rahastojen nimet vaihtuivat

Tapahtuipa Nordnetin indeksirahastotarjonnan puolella paljon muutoksia muutaman viimeisen viikon sisällä! Ensin tuli viestiä SPP:n rahastojen ja tarjoajan nimimuutoksista, ja hieman myöhemmin isompi paukku, että pääosa Nordnetin entisistä superrahastoista vaihtaa vertailuindeksejään ja muuttuu vastuullisuutta huomioiviksi rahastoiksi. 

Tässä tekstissä käydään SPP:n rahastojen muutokset läpi ja ensi viikolla paneudun omassa tekstissään Nordnetin indeksirahastojen muutokseen.

Linkki Nordnet -tekstiin: Nordnetin Suomi, Ruotsi ja Tanska -indeksirahastoista vastuullisuutta huomioivia

 

SPP Fonderista Storebrand Fonder

Miten SPP:n nimimuutos tuli tietoon? Itselleni kilahti Nordnetin palvelussa toukokuun lopussa seuraava viesti:

"SPP Fonder muuttaa nimensä Storebrandiksi 7.6.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että rahastojen nimet salkussasi muuttuvat SPP:stä Storebrandiksi."

 

Tekstin perusteella ajattelisin, että viesti on tullut vain niille, jotka jo valmiiksi omistivat jotain SPP:n rahastoista. Muuten ei ole tullut suomeksi vastaan mitään tietoa asiasta. 

Hämmentävästi edes kyseisten rahastojen päivitetyt avaintietoesitteet eivät mainitse nimenmuutosta tai rahastojen aiempia nimiä.

Ruotsiksi asiasta löytyi googlaamalla tietoa: SPP Fonder byter namn till Storebrand Fonder (linkki Storebrandin sivuille)

 

Mikä muuttui?  

Ruotsinkielisiltä sivuilta selvisi kääntäjän avustuksella, että rahastot itsessään pysyvät ennallaan, mutta ne on paketoitu uuden brändin alle uusine rahastonimineen. Rahastojen toimintaan ja sisältöön ei ole odotettavissa muutoksia. 

Nimen muutoksen myötä Storebrand pyrkii rakentamaan vahvempaa brändiä ja kasvamaan jatkossa. 


Keräsin alla olevaan taulukkoon Nordnetista saatavat Storebrandin indeksirahastot vanhoine ja uusine nimineen sekä vertailuindekseineen:

 

Uudet nimet ovat varsin suoraviivaisia. Joskin Globalin nimestä tuli aika pitkä, mutta toisaalta entistä kuvaavampi. Global All Countries havainnollistaa paremmin, että rahasto sisältää niin kehittyneet kuin kehittyvätkin markkinat.

Rahastojen vertailuindeksit pysyivät edelleen samoina, joten rahastojen sisällössä ei ole tapahtunut muutosta. Nimivaihdos on siis vain kosmeettinen muutos.

Itse koen nämä nimimuutokset hankalana asiana. Luulisi, että asiakkaiden on hankala tunnistaa uutta brändiä, jos on jo edelliseen tottunut ja muutos tulee yllättäen sen enempää selittelemättä. Mutta toisaalta harva SPP:stä on luultavasti tähänkään mennessä Suomessa tiennyt, joten haitta ei liene kovin suuri.

Olen blogissa varsin paljon puhunut SPP Aktiefond Global -rahastosta, joka sijoitussalkustani löytyy. Nyt pitäisi opetella sitten uusi nimi Storebrand Global All Countries. Katsotaan, jos kesän aikana ehtisin päivittelemään tietoa joihinkin vanhempiin teksteihinkin.

Palaillaan siis ensi viikolla asiaan Nordnetin indeksirahastomuutosten esittelyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.