torstai 2. kesäkuuta 2022

Kuukausikatsaus: toukokuu 2022

Laitetaas toukokuun salkkutapahtumat pakettiin. Kesä se vaan kolkuttelee ovilla, vaikkei kelien puolesta aina uskoisikaan.

 

Salkun kehitys

Sijoitukset jatkoivat lasketteluaan myös toukokuussa:


Etenkin alkukuusta laskettiin kovaa vauhtia alaspäin ja salkku käväisi jo melkein tuhat euroa kuun lopun arvoa alempana 24. päivän paikkeilla. Mutta toukokuun viimeinen viikko mentiinkin nousussa, joten loppulukemat eivät jääneet niin pahasti miinukselle. 

Nordnetin mukaan kuukauden tuotoksi muodostui -3,9 %. Euroissa tämä tarkoitti 755 € arvonlaskua salkussa.


Yksittäisten rahastojen osalta rahasto-osuuksien arvonkehitys (=kurssimuutos) toukokuun aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava:

 

Kuukauden tähti oli jälleen kerran Norjan indeksirahasto, kuten usein tänä vuonna on ollut. Niukasti plussan puolelle päätyi myös Suomen indeksirahasto.

Pörssikurssit laskivat omista rahastoistani eniten USA:ssa ja etenkin teknologiaosakkeiden osalta. Blackrockin teknologiarahastolle tuli jo toinen ruma laskukuukausi putkeen. Muut rahastot suoriutuivat varsin tasaisesti.


Kuukauden ostot

Laskevat kurssit houkuttelivat jälleen suuremmille ostoksille:


Uusia rahasto-ostoja tein 445 eurolla, mutta niistä huolimatta sijoitussalkun arvo laski 310 eurolla alaspäin. Suurin paino ostoissa oli eniten tippuneilla USA- ja teknologiarahastoilla.

Norjan indeksirahasto ja Handelsbankenin terveydenhuoltorahasto jäivät edelleen ilman lisäostoja.

 

Vuositavoitteen edistyminen

Asetin tammikuussa tavoitteekseni kasvattaa sijoitussalkkuni 26 000 euroon vuoden loppuun mennessä. 

Tavoitteen toteutuminen näyttää heikolta tässä vaiheessa:


Tämän hetken tavoitearvoa ollaan lähes 2 400 € perässä, mutta kuka tietää, mitä loppuvuoden aikana vielä voi tapahtua.

 

Uutena kuvaajana tälle vuodelle otin kuukausikatsaukseen mukaan kuvaajan, joka valottaa tarkemmin kuukauden aikana salkussa tapahtuneita muutoksia ja niiden suhdetta tavoitteisiin. Samalla se toivottavasti vetää yhteen katsauksessa esitetyt asiat.

Siniset palkit kuvaavat vuositavoitteen mukaisia lukuja, eli tasaisen tahdin taulukolla tavoittelen 384 euron kasvua salkussa kuukausittain, jotta 26 000 € arvoinen salkku täyttyisi tänä vuonna. Uusia sijoituksia pyrin tekemään vähintään 270 eurolla joka kuukausi, jolloin sijoitusten arvonnousua tulisi laskennallisesti saada loput 114 €.

Oranssit palkit kuvaavat kuukauden aikana toteutuneita lukuja.

 

Huomiot:

 • Uudet rahasto-ostot ylittivät tavoitteen reippaasti
 • Sijoitusten arvo tippui edelleen
 • Näin ollen kuukauden tavoite jäi kauas

 

Salkun tilanne

Sijoitusten kokonaistilanne näyttää nyt tältä:


 

 

 


Kaikesta laskusta huolimatta sijoitukset ovat kokonaisuudessa pysyneet mukavasti plussan puolella. 

Yksittäisten rahastojen tuottotilanteen päivittelin totutusti salkkusivulle (linkki sivulle).

Mukavaa alkavaa kesää!

2 kommenttia:

 1. Moi, Olitko vertaillut eri teemalla olevia indeksirahastoja ja perehtynyt niiden tuottoihin (pankit,terveydenhoitoala,kiinteistöt yms) en ainakaan nopealla etsinnällä löytänyt. Ymmärrän toki että pitkässä juoksussa trendien perässä juokseminen on raskasta ja hankalaa versus yleisindeksi, mutta kiinnostaa onko ne tehneet tai voiko joku teema tehdä "ylituottoa". Tuskin :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! En ole tehnyt vertailua toimialakohtaisista indeksirahastoista. Perinteisten rahastojen puolelta ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta löydy juurikaan sektorittaisia indeksirahastoja. Nämä ovat yleensä aktiivisia rahastoja. ETF:ien puolella tarjontaa on niin paljon, että kattavan vertailun tekeminen on haastavaa.

   Itse epäilen, että pitkällä aikavälillä on vaikea löytää jotain tiettyä alaa, joka pärjäisi aina muita paremmin. Lyhyellä, esim. muutaman vuoden, aikavälillä löytyy varmasti aina jokin teema, jolla tuotot ovat yleisindeksiä korkeammat. Esimerkiksi teknologia ja kestävä energia ovat voineet hetkittäin viime vuosina tuoda kovia tuottoja. Mutta koen varsin riskiseksi lähteä tällaisten perässä juoksemaan. Mitä, jos suurin hype ehtiikin laantua kun itse on vasta hyppäämässä mukaan? Silloin ei välttämättä olekaan hyviä tuottoja tiedossa.

   Omassa salkussa olen asian ratkaissut niin, että suurin osa rahoista menee vakaisiin, maantieteellisesti laajoihin indeksirahastoihin. Pienellä osalla voin ottaa enemmän riskiä suuremmasta arvonvaihtelusta ja sijoittaa esimerkiksi itseäni kiinnostavaan teknologiarahastoon. Näin niiden menestys ei kuitenkaan liikaa heiluta koko salkun tuottoa.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.