sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Kuukausikatsaus: syyskuu 2022

Sairastelua ja muuttokiireitä, niistä ovat viime viikot täyttyneet. Nyt vasta ehdin syyskuun kuukausikatsauksen pariin. Katsellaas, paljonko salkku ehti taas valua alaspäin kuukauden aikana.

 

Salkun kehitys

Syyskuussa lasketeltiin tähän tapaan:


Nordnetin mukaan syyskuun tuotto oli -7 %, eli vauhdilla tultiin taas alaspäin sijoitusten osalta. Euroissa salkun arvo laski 1 562 euroa, kun kuukauden aikana tehtyjä uusia sijoituksia ei huomioida.


Yksittäisten rahastojen osalta rahasto-osuuksien arvonkehitys (=kurssimuutos) syyskuun aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava: 

 

Handelsbankenin terveydenhuoltorahasto oli ainoa, joka piti edes jotenkin tasonsa kuukauden aikana päätyen vain prosentin syyskuun alkua alemmalle tasolle.

Kaikki muut rahastot laskivat vähintään 6 prosenttia alaspäin. Suurinta lasku oli rahastovaluutoissaan Norjan indeksirahastolla sekä Blackrockin teknologiarahastolla, jotka päätyivät kaksinumeroisiin laskulukemiin.

 

Kuukauden ostot

Rahaa laitoin sijoituksiin hieman tavoitetasoa enemmän:


Uusia sijoituksia tein 319 eurolla ja ostoista huolimatta sijoitussalkun markkina-arvo laski melkein kuutisen prosenttia. Eli reilu 1 200 euroa alaspäin.

 

Vuositavoitteen edistyminen

Asetin tammikuussa tavoitteekseni kasvattaa sijoitussalkkuni 26 000 euroon vuoden loppuun mennessä. 

Syyskuussa tavoite lipui taas paljon kauemmas:


Tämän vuoden osalta saa kyllä heittää tavoitteen jo romukoppaan, mutta koitetaan nyt nauttia näistä alennusmyynneistä.

 

Uutena kuvaajana tälle vuodelle otin kuukausikatsaukseen mukaan kuvaajan, joka valottaa tarkemmin kuukauden aikana salkussa tapahtuneita muutoksia ja niiden suhdetta tavoitteisiin. Samalla se toivottavasti vetää yhteen katsauksessa esitetyt asiat.

Siniset palkit kuvaavat vuositavoitteen mukaisia lukuja, eli tasaisen tahdin taulukolla tavoittelen 384 euron kasvua salkussa kuukausittain, jotta 26 000 € arvoinen salkku täyttyisi tänä vuonna. Uusia sijoituksia pyrin tekemään vähintään 270 eurolla joka kuukausi, jolloin sijoitusten arvonnousua tulisi laskennallisesti saada loput 114 €.

Oranssit palkit kuvaavat kuukauden aikana toteutuneita lukuja.


Huomiot:

 • Uudet rahasto-ostot olivat hieman tavoitetta suuremmat
 • Sijoitusten arvo tippui taas reilusti alaspäin
 • Näin ollen kuukauden tavoite jäi jälleen kerran tosi kauas

 

Salkun tilanne

Sijoitusten tilanne näyttää syys-lokakuun vaihteessa tältä:

 Edelleen sitä plussan puolella roikutaan kokonaisuudessa salkun kanssa.

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Tämä blogi on aivan mielettömän mainio, kiitos siitä.
  Oletko ajatellut haistella uusia teema sijoituksia? Nyt kun Eurooppa on energiakriisissä ja on aivan selvää että venäjän kaasu ei tule vuosikymmeniin takaisin markkinoille niin sijoittamalla nyt osin clean energy etf/ tai vastaavan tapaiseen rahastoon (onko niitä?) Niin voisi päästä aika rajuun nousuralliin kunhan nämä markkinapelot poistuvat. Ajatella asiaa vaikka niin että on meidän sukupolven aika omistaa tulevia shellejä ja exxo energia yrityksiä😊 mikä se tulevaisuuden viisikko on niin sitä ei varmaan kukaan osaa arvata ja siksi mietinkin että rahastolla on ainakin kaikissa osin mukana.

  Haluaisitko tehdä tutkimusta erityyppisistä greenenergy rahastoista? Tai energiarahstoista jotka tulevat vuosikymmenen päästä tuottamaan Euroopaan energian?

  VastaaPoista
 2. Hei, käyn pari kertaa kuussa aina katsastamassa josko tulisi vaikka kvartaalikatsaus sijoitusuraasi tai vastaava. Toivottavasti kaikki on hyvin ja vielä joskus edes kerran vuodessa saisimme katsauksen ja täten ylläpitää yhteisöä jatkamaan monikymmen vuotista suunnitelmaansa. Hyvää kevättä

  VastaaPoista
 3. Samoin, minäkin kaipailen päivityksiä, 11 kuukautta kulunut jo edellisestä. Toivottavasti kaikki on hyvin ja jaksat palailla tauon jälkeen kirjoituspuuhiin. Mukavaa syksyä.

  VastaaPoista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.