torstai 1. huhtikuuta 2021

Kuukausikatsaus: maaliskuu 2021

Keväistä huhtikuun ensimmäistä päivää lukijoille! Kuunvaihde tietää aina blogin puolella kuukausikatsauksen aikaa ja katsotaankin nyt, miten sijoitukset kehittyivät maaliskuun aikana.

Maaliskuussa oli sen verran kiirettä, etten entinyt paneutua blogiin niin paljon kuin olisin halunnut. Kuukauden aikana blogi täytti jo vuoden, ja samoin sijoittamisen aloittamisesta on kulunut nyt 2 vuotta. 

Lisäksi kirjoitin toivepostauksen Nordnetin ETF-kuukausisäästöstä sekä esittelin entistä Tanskan Superrahastoa.


Salkun kehitys

Olipas mainio maaliskuu sijoitusten kehityksen osalta:

Ihan hämmästyin, kun sijoituksien maaliskuun tuotoksi muodostui 5 %. Euroissa tämä tarkoitti 734 € arvonnousua salkussa. Mahtava kuukausi kaiken kaikkiaan.

 

Yksittäisten rahastojeni osalta rahasto-osuuksien arvonkehitys kuukauden aikana oli rahastovaluutoillaan seuraava:


Spiltanin rahasto oli maaliskuussa hurjassa vedossa 10 prosentin nousullaan. USA- ja maailmarahastot seurasivat perässä mukavilla kuukausituotoillaan. Häntäpäästä löytyvät kehittyvien maiden ETF sekä toimialakohtaiset rahastoni. 

Teknologiaosakkeiden pitkään jatkunut huuma näyttäisi vihdoin tauonneen ja maaliskuussa tultiinkin reippaammin alaspäin. Rahaston osuuden arvo tippui dollareissa 5 prosenttia kuukauden takaiseen nähden.


Kuukauden ostot

Uusien rahasto-ostojen puolesta mentiin aikalailla tavoitesummalla:

Uusia rahastomerkintöjä tein 255 eurolla maaliskuussa. Koska tavoitteeni on tehdä ostoja joka kuukausi vähintään 250 eurolla, niin tämä on ihan riittävä taso itselle.

Sijoitussalkku humpsahti mukavan arvonnousun sekä lisäostojen myötä lähes 1 000 € kuun takaista suuremmaksi. Jos suotuisa kehitys jatkuu, niin 16 000 € rajapyykkikään ei ole enää kaukana.


Vuositavoitteen edistyminen

Asetin vuodenvaihteessa tavoitteekseni kasvattaa sijoitussalkkuni 18 000 euroon vuoden loppuun mennessä. Keskimäärin salkun arvon tulisi siis kasvaa lisäostojen ja arvonnousun myötä 365 € joka kuukausi. 

Helmikuussa salkun arvo nousi siis 989 euroa:

 

Tämä pirteä maaliskuu sai aikaan suuren pomppauksen myös tässä kuvaajassa. Maaliskuun lopun tavoitetta ollaan edellä 999 euroa. Tasaisen vauhdin taulukolla näihin lukemiin olisi ollut tavoitteena päästä vasta kesäkuun lopussa. Tällä hetkellä vuositavoitteen saavuttamisen osalta näyttää lupaavalta.

 

Salkun tilanne

Sijoitusten tilanne näyttää tältä:

Sijoituksiin olen laittanut tähän mennessä vajaa 12 000 € rahaa ja salkun arvo on tällä hetkellä reilu 3 700 € tätä korkeampi. Sijoitusten tuottoprosentiksi muodostuu 31 %.

Helmikuussa iloittu ensimmäinen kaksinkertaistunut rahasto-omistus on kaukainen muisto vain, koska teknologiarahasto on tullut niistä hetkistä reilusti alaspäin. Ja samoin tietysti lisäostoilla on oma vaikutuksensa asiaan.


Miten sinun maaliskuusi sujui?

4 kommenttia:

 1. BGF World Technology on ollut seurantalistalla - uskaltaisikohan tässä vaiheessa laittaa siihen?

  Minulla on tämän vuoden tavoite kymmpitonnin kokonaisvarallisuus (asp+säästötili+rahastot). Eli vielä lapsenkengissä ollaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hieno tavoite sinulla tälle vuodelle :) Kymppitonni on jo mielestäni iso raha ja tosi mukava alku matkalle. Pienestä sitä itsekin on liikkeelle lähtenyt ja pitkään säästin ihan vaan tilille ja ASP:lle. Rahastot tuli mukaan vasta pari vuotta sitten. Tosi hienoa, että olet aloittanut sijoittamisen heti alkumetreillä.

   Tuohon teknologiarahastoon liittyen on mahdotonta tietää tulevasta, että miten rahastolla esimerkiksi lähiaikoina menee. Itse olen siinä mielessä niin riskien karttaja, että olen pääasiassa sijoittanut vain pieniä kertasummia säännöllisesti rahastoihini suurempien kertasummien sijaan. Oma pää ei luultavasti kestäisi sitä, että on tehnyt suuremman kertasijoituksen ja sitten lähdettäisiinkin pian kunnon alamäkeen pörsseissä. Esimerkiksi tähän BGF World Technologyyn olen tehnyt kahden vuoden aikana 27 eri ostoa ja keskimäärin ostosumma on ollut vain noin 25€.

   Eli jos rahasto kiinnostaa, niin voihan sitä kokeilla esimerkiksi laittamalla siihen minimimerkintäsumman ja katsoa, tuntuuko sijoitus itselle sopivalta. Aika vakuuttava historia rahastolla on takanaan, mutta ei se toki ole tae siitä, että sama meno jatkuu tulevaisuudessakin.

   En toki tiedä mitään sijoitustaustastasi, mutta itse olen huomannut, että tällä rahastolla heilunta on yleensä paljon voimakkaampaa kuin esimerkiksi indeksirahastoillani. Eli ylöspäin voidaan mennä kovempaa vauhtia, mutta usein markkinoiden hermoillessa liikkeet alaspäinkin ovat olleet voimakkaampia. Eli siinä mielessä koen tämän rahaston muita rahastojani riskisemmäksi. Tähän mennessä laskut ovat olleet hyviä paikkoja ostaa lisää, mutta rahasto voi vaatia itseltä hieman enemmän sietokykyä arvonvaihteluun.

   Tsemppiä sulle matkalla kohti tavoitteita!

   Poista
  2. Kiitos! :) Ehkä heilunta voi olla hyväkin testi omasta riskinsietokyvystä. Minulla oli jo hiukan rahaa kuluttomassa rahastossa, kun viime vuonna tuli koronadippi ja seurasin mielenkiinnolla rahojen sulamista. :D Mutta sitten ehkä pelottaisi, jos olisi isompia summia. Linjasi on varmaan aika hyvä.

   Poista
  3. Joo olet oikeassa! Itsekin olen kokenut opettavaisimpina ne hetket kun on menty kovaa vauhtia joko ylös- tai alaspäin. Säkin oot jo päässyt isoja liikkeitä näkemään viime keväänä. Jos koronadippi ei aiheuttanut paniikkia, niin asiat on hyvällä mallilla :) Itelläkin oli sijoituksia selkeästi vähemmän kuin nyt, 4 000 € paikkeilla, kun romahdus alkoi ja lähinnä olin vain onnellinen "alennusmyynneistä". Mutta luulen kans, että romahdukset voi kuumottaa enemmän sitä mukaa, mitä isommaksi salkku kasvaa.

   Koen, että tärkeimpiä juttuja sijoittajan onnistumisen kannalta on löytää se itselle parhaiten sopiva sijoitustyyli sekä riskitaso, jota sietää. Itse olen valinnut tämän linjan ja toisaalta hyväksynyt, ettei sillä varmasti parhaimpiin mahdollisiin tuottoihin päästä. Mutta koen oman mielenrauhan sen arvoiseksi.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.