sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Katsaus sijoitussalkkuun: syksy 2024

Mitä sijoituksilleni kuuluu? Siihen paneudumme seuraavaksi.

Noin viiden ja puolen vuoden sijoitusmatkalle on mahtanut monenlaisia vaiheita. Alla on Nordnetin salkun kehityskäppyrä koko sijoitusmatkaltani:

Mukavia tuloksia on sijoitusten osalta tähän mennessä jo saatu. Paljon on salkun arvo noussut siitä, kun viimeksi olen kuukausikatsauksen blogiin tehnyt lokakuussa 2022.

Otin vertailuun salkun tilanteen syys-lokakuun vaihteessa 2022 ja tämän hetkisen salkun:

Huh miten iso muutos salkun tuotossa, etenkin viimeisin vuosi on ollut tuottoisa sijoitusten osalta! 

Olen siis yhteensä laittanut sijoituksiin rahaa tähän mennessä 23 409 € ja näiden sijoitusten markkina-arvo on tällä hetkellä 35 857 €. Täytyy olla iloinen, että tähän sijoitustouhuun on uskaltanut lähteä mukaan.

 

Salkun sisältö

Tällä hetkellä sijoitussalkussani on 9 kohdetta: 3 ETF:ää sekä 6 rahastoa.

Sijoitukset jakautuvat seuraavasti:

 

Sijoituksista yli puolet kohdistuu laajoihin maailmarahastoihin (Storebrand Global ja iShares Core MSCI World ETF). Handelsbankenin USA indeksi kattaa lisäksi vajaa 20 % salkusta. 

Pienemmillä osuuksilla mukana on mausteena sijoituskohteita teknologia- ja terveydenhuoltoaloille, kehittyville markkinoille, Suomeen sekä ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin.

 

Salkun muutokset

Mitään isoa muutosta salkun sisällössä ei ole tapahtunut kahden vuoden takaiseen. Nordnetin Norjan indeksirahastosta päädyin luopumaan sen suuren öljyriippuvuuden takia. Kyseisen rahaston suurin sijoitus 15 % osuudellaan on tällä hetkelläkin Equinor, joka on Wikipedian mukaan maailman suurimpia raakaöljyn tuottajia. Tämä alkoi sotimaan omaa ajatteluani vastaan, vaikka rahasto erityyppistä hajautusta salkkuuni pienessä määrin toikin.

Rahastossa minulla oli sen verran vähän sijoituksia, että pystyin myynnissä hyödyntämään vuosittaista alle 1 000 € verotonta myyntiä. 

Norjan rahastosta luopumisen lisäksi olen vaihtamassa kallista, aktiivista teknologiarahastoani (BGF World Technology Fund) Nasdaq 100 -indeksiin sijoittavaan ETF:ään. Aktiivisen rahaston vuosittaiset juoksevat kulut ovat kovat 1,81 %  ja ETF:llä kulut ovat 0,25%. 

Sijoitussumman kasvaminen on mahdolllistanut paluun Nordnetin ETF-kuukausisäästön pariin ja kuukausisäästön ETF-valikoima on kasvanut paljon sen jälkeen, kun itse viimeksi säännöllisesti sitä käytin. Teknologia-alalle löytyi nyt useita ETF-vaihtoehtoja. 

Tätä vaihdosta teen hyödyntäen samaa, vuosittaista alle 1 000 € verotonta myyntiä, jotta en joudu voiton osuudesta veroja maksamaan.


Yksittäisten sijoituskohteitten tuotot

Lisään vielä loppuun taulukon, josta näkyvät yksittäisten sijoituskohteitteni tuotot. 

Muistuttaisin, etteivät nämä tuotot ole keskenään vertailukelpoisia esimerkiksi erilaisten sijoitusaikojen takia.


Mukavalta näyttää omaan silmääni. Enpä ole pitkään aikaan näin tarkasti omia sijoituksiani tarkastellut, joten tämä oli itsellenikin hyödyllistä. 

Mitä sinun sijoituksillesi kuuluu? Mukavaa sunnuntaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.

You can write also in English.