lauantai 10. heinäkuuta 2021

Puolivuotiskatsaus sijoitussalkkuun

Vuoden ensimmäinen puolikas on takana ja ajattelin kirjoitella yhteenvetoa, millainen alkuvuosi sijoituksilla on ollut. Luvassa siis paljon taulukoita ja kuvaajia.


Sijoitusmatka

Katsotaan ensin sijoitusmatkaani kokonaisuudessaan tähän mennessä. Kuvaajassa sininen viiva kuvaa rahamäärää, jonka olen laittanut sijoituksiin. Oranssi viiva taas kertoo sijoitusten markkina-arvon kunakin hetkenä. Luvut ovat aina kuukauden viimeiseltä päivältä.


Sijoittamisen olen aloittanut keväällä 2019, eli reilu kaksi vuotta on nyt takana. Kevättä 2020 lukuunottamatta olen tehnyt uusia sijoituksia varsin tasaisella tahdilla. Suuremmat sijoitetut kertasummat 2020 keväällä näkyvät sinisen viivan hyppäyksenä ylöspäin.

Oranssi viiva on lähtenyt eroamaan sinisestä pääasiassa viimeisen vuoden aikana. Etenkin tänä vuonna salkkuun on kertynyt tuottoa, eli sijoitukset alkavat olla mukavasti voitolla.

Vuodenvaihteessa sijoitusteni arvo oli 13 624 € ja kesäkuun lopussa puolestaan 17 714 €, eli puolessa vuodessa salkku kasvoi sijoitusten arvonnousun sekä uusien ostojen myötä 4 090 € tarkoittaen 30 % kasvua.


Salkun tilanne

Sijoituskohteitteni tuotot ovat kesäkuun lopussa seuraavat:

Parhaiten toistaiseksi ovat tuottaneet teknologiarahastoni sekä Spiltanin Aktiefond Investmentbolag. Toki tuotot eivät ole vertailukelpoisia erilaisten aloitusajankohtien ja vaihtelevien sijoitussummien takia. ETF:iin en myöskään ole laittanut reiluun vuoteen uutta rahaa.

Kokonaisuutena salkku on melkein 4 900 € voitolla ja näin ollen tuotoksi muodostuu 38 %.


Salkun kehitys

Katsotaan sitten tarkemmin vielä vuoden 2021 alkupuoliskoa: salkun kehitys on tänä vuonna ollut seuraava:

Kokonaiskuvassa kehitys on ollut erittäin nousujohteista, vaikka pomppuja matkan varrelle mahtuu. Puolen vuoden aikana salkku tuotti mahtavat 16,55 %. Euroissakin puhutaan 2 405 € arvonnoususta salkussa, kun uusia sijoituksia ei huomioida. Kovin satumaiselta on alkuvuosi itselle tuntunut, mutta ilolla tietenkin otan tämän vastaan.

Miten alkuvuosi on mennyt yksittäisten rahastojen osalta?

Hain rahastojeni osuuksien arvot (= kurssit) joulukuun 2020 viimeiseltä päivältä sekä kesäkuun 2021 lopusta ja laskin, kuinka paljon osuuden arvot ovat nousseet puolen vuoden aikana. Tiedot on laskettu rahastovaluutoilla, eli teknologiarahaston osalta dollareissa ja Norjan sekä Spiltanin rahastojen osalta paikallisissa kruunuissa. Muut tuotot ovat euroissa.

 
Alkuvuoden tähtiä olivat Spiltanin rahasto sekä USA- ja Suomi -rahastot. Maailma -rahastot löytyvät listan keskipaikkeilta. Heikoimmin tällä ajanjaksolla pärjäsivät aktiiviset rahastoni, Handelsbankenin terveydenhuoltorahasto sekä Blackrockin teknologiarahasto.


Uudet sijoitukset

Vuoden 2021 ensimmäisen puolikkaan aikana laitoin uutta rahaa sijoituksiin yhteensä 1 685 €, jotka jakautuvat sijoituskohteiden välille seuraavasti:

 

Huomattavasti eniten rahaa meni SPP Globaliin ja toiseksi eniten Handelsbankenin USA indeksiin. ETF:iin en tosiaan ole hetkeen sijoittanut lisää.

Kuukausittainen sijoitussumma on vaihdellut 255 - 305 euron välillä. Keskimäärin olen sijoittanut 281 € joka kuukausi tänä vuonna.

 

Vuositavoite

Vuodenvaihteessa asetin tavoitteeksi saavuttaa 18 000 € arvoisen sijoitussalkun vuoden loppuun mennessä. Laskennallisesti tämä tarkoittaisi vähintään 365 euron keskimääräistä kasvua salkussa joka kuukausi. 

Alkuvuosi on kuitenkin mennyt niin myötätuulessa, että tavoite alkaa jo olla täyttymässä puolisen vuotta etuajassa. Kesäkuun loppuun mennessä salkun arvo on arvonnousun ja uusien sijoitusten myötä kasvanut keskimäärin 682 € kuukaudessa, eli lähes tuplatahtia tavoitteeseen nähden:

Kirjoittelen erikseen mahdollisesta uudesta tavoitteesta loppuvuodelle, mikäli tämä tavoite ylittyy etuajassa. Kirjoitushetkellä (10.7.) sijoitusten markkina-arvo on 17 873 €, eli lähellä pyöritään.

Miten sinun alkuvuotesi sujui?

 

Linkkejä aiempiin salkkukatsauksiini:

 
 
 
Lisäksi kuukausikatsaukset löydät kootusti täältä

2 kommenttia:

 1. Huomaan että sijoitat useampaan maksulliseenkin rahastoon. Itse olen tätä miettinyt että olisiko järkempää sijoittaa vaikka vain yhteen maksulliseen ja muuten sitten maksuttomiin. Esim Spp aktiefond global a ja Nordnet Indeksirahasto Suomeen. Vai niinkö kuin näytät itse tekevän että rahastoja on useampia vaikka kulut silloin kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Itse koen, että on mahdotonta ennustaa tulevaa ja esimerkiksi sitä, mikä rahasto nyt tulee parhaiten tuottamaan.

   Kun itse valitsen rahastoja, niin valintaperusteissa rahaston sisältö, eli esimerkiksi alue, jolle sijoitukset kohdistuvat, menee kulujen edelle. Toki samantyyppisistä rahastoista teen kuluvertailua ja lähtökohtaisesti valitsenkin pienikuluisen indeksirahaston.

   Aika pitkälti asia riippuu siitä, millaista maantieteellistä hajautusta omiin sijoituksiin haluaa. Jos itselle riittää hajautus vain Pohjoismaihin, niin sehän onnistuu Nordnetissa tällä hetkellä ilman juoksevia kuluja. Jos taas haluaa laajempaa hajautusta ja mukaan esimerkiksi USA:a, niin tällöin pieniä kuluja väistämättä tulee.

   Itse haluan salkkuuni kattavan maailmanlaajuisen hajautuksen, jossa USA on mukana suurimmalla painolla. Sitä myötä kulujakin tulee maksettavaksi. Omista indeksirahastoistani juuri SPP Global on kallein 0,31 % vuosittaisilla juoksevilla kuluilla. Koen kuitenkin sen kulut erittäin kohtuullisiksi saatuun laajaan hajautukseen nähden (kehittyneet + kehittyvät maat). Laajalla hajautuksella ei ole niin riippuvainen yhden maan kehityksestä.

   Eli oma näkökulma on se, että ennemmin kiinnittäisin huomiota siihen, millaista maantieteellistä jakaumaan sijoituksiin haluaa. Eli katsoisi sijoituksia kokonaisuutena. Haluaako sijoituksia painottaa esimerkiksi Pohjoismaihin (ilmaiset rahastot)?

   Itselläni on oman mielenkiinnon takia kovin monta eri rahastoa salkussa, mutta yhtä hyvin salkussa voisi olla vain SPP Global tai EUNL ja IS3N -etf:t. Eli ne omat kiinnostuksen kohteet tai helppouden ja yksinkertaisuuden hakeminen vaikuttavat myös. Aika yksilöllisiä nämä sijoitusjutut ovat.

   Nordnetin ilmaisista Suomi, Norja ja Ruotsi -indeksirahastoista haluaisin tuoda sen vielä esille, että ne ovat heille sisäänheittotuote, markkinoinnin väline. Ei voi pitää itsestäänselvyytenä, että ne pysyvät seuraavat vuosikymmenetkin maksuttomina. Tanskan rahastoonhan kohtuullinen juokseva kulu jo tuli. Mutta toki uskon että mahdollisista uusista kuluista huolimatta ne kuuluisivat edelleen halvimpiin Pohjoismaihin sijoittaviin indeksirahastoihin.

   Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.