maanantai 19. heinäkuuta 2021

Vertailuindeksimuutoksia Handelsbankenin ja Nordnetin indeksirahastoilla

Viime kuukaudet ovat olleet vilkasta rahastojen vertailuindeksien vaihtamisaikaa. Olen päivitellyt eri tarjoajien indeksirahastovalikoimia koskevia tekstejä ja huomasin sen verran paljon muutoksia vertailuindekseissä, että ajattelin nostaa tuoreimmat tähän tekstiin. Trendi näyttäisi olevan kohti vastuullisuuden huomioivampia indeksejä. Käsittelyyn otetaan Nordnetin sekä Handelsbankenin rahastot.

Sivuhuomautuksena Indeksirahastot tarjoajittain -tekstit ja taulukot ovat nyt Osuuspankkia lukuunottamatta ajantasalla ja viimeisen saaneen vielä lähipäivinä päivitettynä. 

 

Handelsbankenin rahastot

Aloitetaan Handelsbankenin indeksirahastoista: toukokuun 2021 loppupuolella vertailuindeksit ovat vaihtuneet viidellä heidän indeksirahastollaan.

Alla olevasta taulukosta löydät kyseiset rahastot sekä niiden vanhat ja uudet vertailuindeksit:

 

Muutos on siis tapahtunut Handelsbankenin Eurooppa, USA, Global, Kehittyvät Markkinat sekä Global Pienyhtiöt indekseillä. Vertailuindeksin nimi on muuttunut vain vähän: kaikkiin on tullut lisäyksenä "Paris Aligned". Mutta vaikeampi asia onkaan tietää, miten tämä vaikuttaa rahaston sisältöön.

Handelsbanken itse kirjoittaa muutoksesta seuraavasti:

"Paris Aligned Benchmark -vertailuindeksien vastuullisuusvaatimuksien tavoitteena on vähentää hiilidioksidi- ja muita kasvihuonekaasupäästöjä. Indeksin omistuksista poissuljetaan yhtiöitä tai niitä painotetaan siten, että salkun kasvihuonekaasupäästöt ovat Pariisin ilmastosopimuksen globaalin, pitkäjänteisen tavoitteen mukaiset."


"... rahastojen edellisillä indekseillä on myös ollut vastuullisuuskriteerit ja indeksintarjoaja on edelleen Solactive. Erona on, että uudet Paris Aligned -indeksit seuraavat Pariisin ilmastosopimuksen mukaista EU-viitearvoa. Pääasiallisena muutoksena on lisätty vastuullisuusnäkökulma, jonka tarkoituksena on vähentää hiilidioksidi- ja muita kasvihuonekaasupäästöjä."

 

Tein pientä vertailua kunkin rahaston uusien ja vanhojen indeksien välillä Solactiven sivuilta löytyvien tietojen perusteella:

  • Eurooppa -rahasto: 
    • suurimmat omistukset samat, painotuksissa pieniä eroja
    • molemmissa indekseissä saman verran yrityksiä mukana (389 vs 388)
  • Global -rahasto:
    • 10 suurinta omistusta täysin samat, painotuksissa pieniä eroja
    • myös indeksissä mukana olevien yritysten määrä varsin lähellä toisiaan: vanha 2 628 vs uusi 2 603
  • Global Pienyhtiöt:
    • yksittäiset omistukset pieniä, mutta samat yritykset pyörivät kärkipäässä
    • omistusten määrät käytännössä samat: 3 160 vs 3 162
  • USA -rahasto:
    • samat yritykset suurimpina omistuksina mukana, painotuksissa eroja
    • indekseissä saman verran yrityksiä mukana: 451 vs 450

Kehittyvien markkinoiden rahaston osalta en löytänyt vertailukelpoista tietoa. 

Kaiken kaikkiaan tämän perusteella näyttäisi, että Handelsbankenin rahastojen indeksimuutokset ovat vaikuttaneet lähinnä omistusten painotuksiin ja osakkeet ovat pitkälti pysyneet samana. Eli ei mitään kovin radikaalia muutosta rahastoissa.

Muuten Handelsbankenin rahastot ovat viime vuosina tulleet liiankin tutuksi vertailuindeksien muutoksien suhteen. Esimerkiksi Handelsbanken USA ja Eurooppa Indekseillä vertailuindeksit ovat vaihtuneet toukokuun 2021 lisäksi myös vuosina 2017 ja 2019. Toivottavasti muutoksia jatkossa tapahtuu harvemmin. Rasittavaa sijoittajalle, jos rahastoa valitessa voimassaollut vertailuindeksi ei olekaan pitkäikäinen. Tavallaan et voi ostopäätöstä tehdessä tietää, mikä on rahaston suunta tulevaisuudessa.

Lisätietoa muutoksesta Handelsbankenin sivuilta: Rahastojen muutokset

 

Nordnetin synteettiset rahastot

Todella yllättävästi myös vain vuosi sitten (kesäkuu 2020) perustettujen Nordnetin synteettisten indeksirahastojen vertailuindeksit vaihtuivat vain vuoden voimassaolon jälkeen. 1.7.2021 alkaen rahastot huomioivat uusien vertailuindeksien myötä sijoituskohteiden vastuullisuutta.

Alla olevasta taulukosta löydät kyseiset rahastot sekä niiden vanhat ja uudet vertailuindeksit:


Muutos koskee siis Nordnetin omia Eurooppa, USA, Maailma ja Kehittyvät Markkinat -indeksirahastoja. Vertailuindeksimuutoksen lisäksi myös rahastojen nimiin on tullut uutena päättenä ESG

Nordnetin rahastojen muutokset hämmentävät minua kovasti. Tosiaan kyseessä ovat vain vuoden vanhat rahastot ylipäätään ja vertailuindekseinä ovat aiemmin toimineet isot, tutut MSCI:n valtavirtaindeksit + S&P 500. Luulen, että osa on voinut noihin rahastoihin päätyä juurikin selkeiden indeksien takia.

Nordnet itse kirjoittaa muutoksesta:

"1.7. alkaen rahastojen nimien perään tuli lyhenne ESG. ESG on lyhenne sanoista Environment, Society ja Governance, eli ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallintotapa. Rahastojen vertailuindeksit vaihtuvat siis ESG-vastineisiinsa, joista on pyritty poistamaan sellaisia yhtiöitä, jotka esimerkiksi tuottavat tupakkatuotteita tai aseita, kaivavat hiiltä tai liuskeöljyä/öljyhiekkaa (“epätavanomainen öljy ja kaasu”)."

"Uusien indeksien mukaisesti rahastot sijoittavat jatkossa korkeimmat ESG-pisteet omaaviin yrityksiin kullakin sektorilla."


Katsotaan MSCI:n sivujen antamien tietojen perusteella, miten uusien ja vanhojen indeksien sisältö poikkeaa toisistaan:

ESG-indekseistä mainitaan yleisesti, että niiden sijoitukset kohdistuvat kunkin sektorin parhaimmistoon ESG-tekijöiden osalta. Tässä tapauksessa vertailuindeksimuutokset ovat siis rajumpia kuin Handelsbankenin rahastoilla.

  • Eurooppa -rahasto:
    • suurimmissa sijoituksissa varsin paljon eroja: esimerkiksi perusindeksin (MSCI Europe) suurin sijoitus Nestle puuttuu ESG-indeksin kärkikymmeniköstä
    • ne yritykset, jotka on perusindeksistä (MSCI Europe) hyväksytty mukaan ESG-indeksiin, ovat saaneet suuremmat painot
    • MSCI Europella 434 sijoituskohdetta, ESG Leadersilla vain 203
  • Kehittyvät markkinat:
    • suurimmat sijoitukset molemmissa pitkälti samat, kuten myös kärkikolmikko: Taiwan Semiconductor Manufacturing, Tencent sekä Alibaba Group
    • painot ESG-indeksissä suuremmat
    • indeksien sijoituskohdeiden määrässä suuri ero 1 412 (perus) vs 492 (ESG)
 

USA -rahaston osalta muutoksia tutkin S&P Globalin kautta:

  • USA -rahasto:
    • S&P 500 ESG -indeksin sisältö on osajoukko S&P 500 -indeksin sisällöstä:
      • yrityksiä on poissuljettu eri kriteereillä, kuten liiketoiminta tupakan ja kiistanalaisten aseiden parissa
      • myös toimialojen heikoimmin ESG -pisteytyksissä pärjänneet yritykset suljetaan pois
    • ESG -indeksissä on mukana 315 yritystä ja perus S&P 500:ssa nimenkin mukaisesti 500 yritystä
      • samat Apple, Microsoft, Amazon ja Alphabet löytyvät molempien indeksien suurimmista sijoituksista
      • toisaalta Facebookia ei ESG-indeksin kärkikymmeniköstä ainakaan löydy

 

Maailma -rahaston osalta muutoksia on avattu alla olevassa linkissä Nordnet blogiin. Maailma -rahaston vertailuindeksin muutoksen myötä esimerkiksi Apple, Amazon ja Facebook eivät enää kuulu rahaston indeksiin, eli varsin isoja yrityksiä karsiutuu pois.

Lisätietoa muutoksesta Nordnetin blogista: ESG-merkintä Nordnetin indeksirahastoissa - mitä se oikein tarkoittaa?

 

Yhteenvetoa

Kasvava mielenkiinto vastuullista sijoittamista kohtaan on saanut rahastoyhtiöt suuntaamaan kohti vastuullisuuden huomioivampia indeksejä. Muutos voi herättää monenlaisia ajatuksia ja ärsytystäkin, jos omat rahastot muuttavat toimintaansa suuntaan, jota itse ei sijoituksissa haluaisi painottaa.

Äärimmäisten sääilmiöiden myötä ilmastonmuutos on omassakin mielessä pyörinyt yhä enemmän. Eli siinä mielessä otan vertailuindeksimuutokset vastaan varovaisen myönteisesti. Toisaalta kuitenkin koen, että vastuullisempia rahastoja pitäisi tuoda tarjontaan ensisijaisesti uusien rahastojen kautta, eikä vanhojen rahastojen painopistettä muuttamalla.

Loppuun on pakko vielä huomauttaa, että vertailuindeksimuutokset eivät aina päivity esimerkiksi Morningstariin. Handelsbankenin sivut ovat ilahduttavasti ajantasalla, mutta Nordnetilla olisi paljon parantamisen varaa. Rahastojen sivuilla "tietoa rahastosta" -osiot ovat Nordnetissa päivittämättä kaikilla näistä vertailuindeksiä vaihtaneesta rahastoista. Eli Nordnetin omienkin rahastojen kohdalla puhutaan vielä vanhoista vertailuindekseistä. Kannattaa siis tarkistaa aina vertailuindeksinkin ajantasaisuus rahaston avaintietoesitteestä!

 
Lisää aihepiiriin liittyvää luettavaa:
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon.

You can write also in English.