Hei taas! Onpas alkuvuosi mennyt hurjaa tahtia. Tänään keskitytään otsikon mukaisesti salkun USA-painoon.
Taustaa
Viime vuoden puolella päädyin pidemmän tauon jälkeen tarkastelemaan sijoitussalkkuni maantieteellistä jakaumaa. Ajatus lähti liikkeelle kommenttiboksissa käydyn keskustelun perusteella, kun hämmennyin, että EUNL -tickeristä tunnetun iShares Core MSCI World UCITS ETF:n sijoitukset painottunut tällä hetkellä 73 prosenttisesti USA:aan. Tämä tuntui ja tuntuu edelleen tosi isolta osuudelta.
Oma mielikuvani on, että USA:n osuus olisi ollut huomattavasti pienempi silloin, kun olen itse aloittanut sijoittamaan kyseiseen ETF:ään. Onneksi oma blogi osasi tämän vahvistaa: olen esitellyt ETF:ää sijoituskohteena kesäkuussa 2021 päivitetyssä tekstissä (Sijoitukset tarkastelussa: Maailma-ETF (EUNL)). Tuolloin ETF:n sijoituksista 66 % kohdistui Yhdysvaltoihin, eli selkeästi pienempi osuus kuin tällä hetkellä (73 %).
Tämä herätti ajatuksia, että mitähän omalle salkulleni kuuluu ja, kuinkahan vahvasti USA salkussa nykyään vaikuttaa. Päädyin siis tutkimaan asiaa. Vanhoina hyvinä aikoina, kun vielä käytin aktiivisesti Morningstarin salkkutoimintoja, salkun maantieteellisen jakauman sai X-Ray -toiminnolla hyvinkin näppärästi. Mutta nyt en saanu toimintoa toimimaan ollenkaan, tosi harmi. Mielelläni kuulen, jos jollain on omakohtaisia kokemuksia lähiajoilta Morningstarista ja etenkin tuosta X-Ray -toiminnosta. Onko joku saanut sitä hyödynnettyä?
Oma salkku
Päädyin sitten Excelissä laskemaan USA:n osuutta salkussani ja rehellisesti sanottuna en jaksanut laajentaa tarkastelua edes muihin alueisiin, kun tämäkin jo tuntui työläältä aiempaan verrattuna.
Tulokset ovat seuraavat:
Rahastojen ja ETF:ien kautta tehdyistä sijoituksistani 69 prosenttia kohdistuu tällä hetkellä USA:aan. Eli vahvasti USA-vetoisesti mennään, vaikkei prosenttiosuus ihan EUNL-ETF:n luokkaa vielä ole. Tämä pistää kyllä miettimään.
Vertailu aiempaan
Muistikuvissani on, että alun perin tavoittelin salkkuuni noin 60 % painotusta USA:aan, niin onhan siitä tultu ylöspäin ja paljon. Blogi tarjosi taas tarkempaa tietoa muistikuvien tueksi.
Kesällä 2020 salkkuni alueellinen jakauma näytti seuraavalta:
Jos kiinnostaa kurkata tuohon tekstiin tarkemmin: Maantieteellinen jakauma sijoitussalkussani
Mutta joo aikamoinen muutos 4,5 vuodessa, kun USA:n osuus salkussa on kasvanut kymmenellä prosenttiyksiköllä (59 % -> 69 %), vaikka en ole tiedostetusti tehnyt mitään muutoksia asian suhteen.
Eli vaikka olen sanonut, että sijoitussalkkuni on pärjännyt hyvin yksinään vaikken ole juurikaan siihen kiinnittänyt huomiota, niin tällaiset enemmän pinnan alla olevat asiat voivat silti huomaamatta muuttua.
Mitä on muutoksen taustalla?
1. ETF:n painotukset
Ensimmäisenä selittävänä tekijä näimme jo aiemmin nostetun USA-sijoitusten suuremman painottumisen maailma-ETF:ssä.
2. Tuotot
USA ja etenkin sen teknologiasektori on vaan tuottanut viimeisen viiden vuoden aikana muita sijoituksiani selkeästi paremmin:
Hyvien tuottojen myötä USA-painotteiset sijoituskohteet ovat vähintäänkin säilyttäneet osuutensa salkussa ja osittain varmasti myös kasvattaneet osuuttaan.
3. Omat sijoitusvalinnat
Päädyin luopumaan Nordnetin Norjan indeksirahastosta sen öljyriippuvuuden takia ja tämähän vähensi salkkuni Eurooppa-painoa, koska sijoitin myynnistä saadut varmaan pitkälti maailmarahastoihini.
Myös viimeisin päätös alkaa vaihtaa kallis aktiivinen teknologiarahastoni (BGF World Technology Fund) Nasdaq 100 ESG ETF:ään lisää USA-painoani, koska rahastossa oli hieman muutakin maailmaa mukana (17 % rahaston sijoituskohteista) ja tuo ETF sijoittaa käytännössä kokonaan Yhdysvaltoihin.
Ylipäätään olen tehnyt uusia sijoituksia viime vuosina enemmän fiilispohjalta kuin ennen. Tarkoitan tällä, etten ole niin tarkasti miettinyt prosenttiosuuksia, paljonko kuukausittain sijoitettavasta rahasta menee mihinkäkin kohteeseen.
Miten tästä eteenpäin?
Kyllä fiilis on nyt se, että haluaisin salkun USA-painoa hieman alaspäin. Vaikka toisaalta uskon, että USA toimii maailman talouden veturina jatkossakin.
Ensi askeleena laitoin erillisen USA-rahastoni (Handelsbanken USA indeksi) lisäsijoitukset tauolle. Puhutaan kuitenkin sen verran pienistä summista, ettei tämä tilannetta juuri muuta.
Passiivisena sijoittajana en tietenkään ole myymässä mitään muuten kuin vuosittaisen verottoman alle tuhannen euron arvoisen myynnin, jolle on jo suunnitelma ja toteutuskin aloitettu.
En kaipaisi salkkuuni myöskään uusia sijoituskohteita, mutta se sitten tarkoittaa ettei tilanteeseen juuri ole odotettavissa muutosta. Ehkä jotain Eurooppaa salkku voisi hieman kaivata lisää? Toisaalta en ole kuitenkaan kovin paljoa valmis kasvattamaan esimerkiksi Suomi indeksirahastoni tai Spiltanin rahaston osuutta salkussani. Myöskään kehittyviä markkinoita en halua painottaa lisää.
Katsellaan ja mietiskellään rauhassa tilannetta.
Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka vahvasti sinun sijoituksesi painottuvat USA:aan?
Hei Helmi. Aivan mukavalta näyttää. Hienosti mennyt eteenpäin.
VastaaPoistaKiitos Gotler!
Poista