lauantai 18. heinäkuuta 2020

Maantieteellinen jakauma sijoitussalkussani

Tässä postauksessa esittelen sijoitussalkkuni maantieteellisen jakauman. Salkkuni on hyvin maailmanlaajuisesti hajautettu. Pyrin seuraamaan isossa kuvassa MSCI:n All Country World indeksiä, mutta osittain olen tehnyt omia painotuksia. Esimerkiksi Pohjoismaita on painotettu muuta Eurooppaa enemmän ja kehittyvien maiden sekä Japanin osuutta olen pienentänyt.

Olen luonut oman tapahtumasalkun Morningstariin, jossa X-Ray -työkalun avulla pystyy tarkastelemaan salkun maantieteellistä jakaumaa. Luvut postaukseen olen poiminut sen kautta.


Noin maanosittain sijoitukseni jakautuvat seuraavasti:


Suurin osa sijoituksistani kohdistuu (Pohjois-)Amerikkaan (62%). Eurooppaan sijoituksista menee hieman alle neljäsosa ja Aasiaan noin 14 prosenttia.

Tarkempi tarkastelu alla:


Lähes 60 prosenttia sijoituksistani on Yhdysvalloissa. Seuraavana tulee Länsi-Eurooppa jaettuna euro- ja ei-euroalueisiin, jotka yhdessä muodostavat 20% salkusta. Länsi-Euroopan ei-euroalueeseen kuuluvat mm. Norja, Ruotsi, Sveitsi ja Tanska. Lisäksi Iso-Britannian sijoitukset ovat noin 3 prosenttia salkusta.

Aasian osalta kehittyvä Aasia on suurin Morningstarin alueluokista 6 % osuudellaan. Ymmärtääkseni tämä alue sisältää esimerkiksi Kiinan ja Intian. Japanin osuus salkustani on 4 %. Aasian 4 tiikerin osuus puolestaan on kolmisen prosenttia. Neljä tiikeriä ovat: Etelä-Korea, Hong Kong, Singapore ja Taiwan.

Olen tyytyväinen salkkuni maantieteelliseen jakaumaan, enkä koe nyt tarvetta muutoksille.

Lisäsin hiljattain blogiini salkkusivun, josta löytyy salkkuni sisältö ja sijoitusten tuottotilanne. Päivittelen sivun vähintään parin kuukauden välein.

Oletko sinä tutkinut sijoitustesi maantieteellistä jakaumaa?

2 kommenttia:

  1. Aika erilainen oma jakauma. USA 45%, Pohjoismaat 50%, UK 5%. Ehkä jonkun Globaalin voisi ottaa mukaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kun laitoit kommenttia. Joo itsellä Pohjoismaihin taitaa mennä noin 13% sijoituksista (+ joitain pieniä osia maailma-rahastojen ja terveydenhuoltorahaston kautta), eli siinä tulee aika iso ero. Kuten tekstissä kirjoittelinkin, niin olen hakenut laajaa hajautusta maantieteellisesti ja isossa kuvassa pyrin seuraamaan markkinapainoja. Tuoreen tilanteen kun tarkistin, niin USA:aan näytti menevän 61% sijoituksista, eli se itsellä hallitsee.

      Maku/näkemysasioitahan nämä ovat, että minne alueelle haluaa sijoituksiaan kohdentaa. Kyllä itsekin Euroopan osalta Pohjoismaihin haluan enemmän painottaa. Aasia ja muu Eurooppa kuin Pohjoismaat näyttää sinulla ainakin jäävän salkun ulkopuolelle. Jos lisää laajuutta kaipaa, niin esimerkiksi SPP Aktiefond Global voisi olla helppo lisä perusrahastojen puolelta. Siitä olen aika paljon blogiin kirjoitellut. ETF:iä löytynee joka lähtöön.

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.