perjantai 5. helmikuuta 2021

Lukusuositus: Firetys - tavoitteena taloudellinen vapaus

Pitkästä aikaa päästään blogissa uuden lukusuosituksen pariin. Luin juuri Maria Carlssonin viime vuonna julkaistun kirjan Firetys - tavoitteena taloudellinen vapaus. Tämä nopealukuinen kirja oli sen verran ajatuksia herättävä, että ajattelin kirjoittaa siitä blogiin.

kuva: Adlibris
 

Taloudellinen riippumattomuus

Terminä FIRE ( = Financial Independence, Retire Early) herättää paljon tunteita ja on ollut viime vuosina myös useasti otsikoissa. Osa ajattelee firetyksen olevan ankeaa pihistelyä kaikessa tai muuten vaan täysin mahdotonta. Toisilla taas voi olla tarkka suunnitelma kohti taloudellista riippumattomuutta. 

Itselläkin on hieman ristiriitainen kuva aiheesta. Toisaalta koen, että taloudellinen riippumattomuus on mahdollista, mikäli aloittaa säästämisen ja sijoittamisen tarpeeksi nuorena ja oma talous on mahdollista järjestää niin, että kulujen jälkeen jää joka kuukausi huomattavia summia sijoittamiseen. Pitkäjänteisyyttä homma kuitenkin vaatii ja sitä, ettei liian suuria muutoksia ja esteitä ilmesty matkan varrelle. Hyvät tulot ja alhainen kulutus auttavat matkassa. 

En kuitenkaan itse haaveile täydellisestä taloudellisesta riippumattomuudesta, vaan keskityn siihen että säästäminen ja sijoittaminen toivottavasti tuovat liikkumavaraa omaan talouteen ja mahdollistavat erilaisia asioita tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä, millaista eläketurvaa 30-40 vuoden päästä enää on tarjolla.

 

Taloudellista vapautta elämään

Kun tämä kyseinen kirja tuli vastaan, niin suhtauduin siihen kirjan nimen takia hieman skeptisesti. Nimen perusteella sain käsityksen, että se voisi olla suunnattu pääasiassa taloudellista riippumattomuutta jo tavoitteleville tai siitä haaveileville. Mutta kirja osoittautuikin enemmän aloittelijoille sopivaksi, vaikkei itse vielä sijoittaisikaan. Se kannustaa ottamaan oteen omista raha-asioistaan, jottei rahan tarvitsisi olla ahdistusta herättävä asia. 

Kirjoittajan sanoin tarkoituksena on poimia parhaat hyvän taloudenpidon vinkit, mitä FIRE-mallilla on tarjota. Lukijan tavoite voi vaihdella ennenaikaisesta eläköitymisestä velkakierteestä poispääsyyn.

Varsinaisen firetyksen sijaan kirjan pääsanoma on siis pyrkimys lisätä taloudellista vapautta omassa elämässä. Mitä, jos olisi enemmän aikaa toteuttaa itseään töiden ohessa? Lisäksi iloa voisi saada esimerkiksi siitä, että pystyy valitsemaan omat työaikansa hieman joustavammin.

 

Kulutuksen pohtiminen

Kirja herättelee miettimään omaa kulutustaan. Tulojen kasvaessa tulee helposti myös nostettua elintasoa entistä kalliimmilla hankinnoilla. Omallakin kohdalla olen tämän huomannut, kun siirryin opiskelijasta työelämään. Ajatuksia herättävänä asiana kirjoittaja kehottaa kiinnittämään huomiota naapuruston tai muun lähipiirin kilpavarusteluun: ostetaanko tavaroita siksi, että muillakin on? 

Itse jäinkin pohtimaan, että oma lähipiiri vaikuttaa tosi paljon mielikuvaan siitä, mitä niin sanotusti kuuluisi omistaa. Auton omistaminen tuntuu esimerkiksi olevan varsin itsestäänselvyys pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville ikätovereilleni. 

Kuluja voi olla usein helpompi karsia kuin hankkia lisätuloja. Kirjassa liikkeelle lähdetään perusasioista, kuten ylijäämäisestä taloudesta, kulutusluottojen maksusta, puskurin keräämisestä ja sijoittamisen aloittamisesta.

 

FIRE-työkaluja

Taloudellisesta riippumattomuudesta kiinnostuneille kirja esittelee firetyksen perustyökaluja, kuten 4 % säännön, sekä auttaa laskemaan, millaisia summia taloudelllinen riippumattomuus omalla kohdalla voisi vaatia. Säästöaste on avainasemassa tavoitteen saavuttamisen aikataulussa.

Taloudelliseen riippumattomuuteen jo tähtääville kirja tuskin tarjoaa kovinkaan paljoa uutta. Matkasta nauttimisen korostaminen sekä suunnitelmien teko tavoitteen saavuttamisen jälkeiseen aikaan ovat silti hyviä muistutuksia. 

Kun riippumattomuustavoite täyttyy, niin tyhjyys voikin vallata mielen, kun työssäkäynti jää mahdollisesti pois ja rutiinit vähenevät. Jotta elämä olisi mielekästä myös vapaa-ajan lisääntyessä, kirja kehottaa luomaan uusia tavoitteita. Mihin on halunnu käyttää enemmän aikaa? Millaisia uusia asioita haluaa kokeilla? Entä, mitä rutiineja haluaa pitää yllä?

 

Kritiikkiä

Kritiikkinä sanoisin, että kirjan nimi ja sisältö ovat jossain määrin ristiriidassa. Taloudellista riippumattomuutta jo tavoitteleville oman kulutuksen hallinta-asiat lienevät jo tuttua asiaa. Ja toisaalta henkilöt, jotka vasta harjoittelevat säästämistä tuskin ensimmäisenä tarttuvat FIRE-kirjaan. Koen, että kirjan olisi voinut myös järjestää hieman eri tavalla, koska hyppiminen FIRE:n ja talouden tasapainottamisen välillä tuntuu lukijalle välillä hieman sekavalta.

 

Kohderyhmä

Kokisin kirjan sopivan parhaiten sijoitusuransa alkupuolella oleville, jotka toivovat lisää taloudelllista liikkumavaraa omaan elämäänsä. Tai, jos taloudellinen riippumattomuus muuten kiinnostaa, niin kirja kertoo, mitä taloudellisella riippumattomuudella tarkoitetaan ja mitä siihen vaaditaan.

 

Aiemmat lukusuositukset löydät kootusti Lukusuositukset -sivulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.