lauantai 10. lokakuuta 2020

Salkkuni 10 suurinta osakesijoitusta rahastojen kautta

Kurkistetaas vaihteeksi omaan sijoitussalkkuuni. Sijoitan tosiaan vain rahastoihin ja ETF:iin. Minulla ei suoria osakkeita, mutta kaikki rahastoni toki osakkeisiin sijoittavat. 

Mielenkiinnosta lähdin tutkailemaan, mitkä ovat rahastojen kautta tulevat 10 suurinta osakesijoitusta salkussani.

 

Salkun koostumus

Palautellaan ensin mieleen, mistä sijoitukseni koostuvat:

 

Vajaa puolet salkustani koostuu iSharesin maailma-ETF:stä sekä SPP:n maailmarahastosta. Handelsbankenin USA indeksin osuus on 20 %. Teknologia- ja terveydenhuoltorahastot sekä kehittyvien maiden ETF muodostavat kukin 6 - 8 prosentin osuuden salkusta. Loput kolme rahastoa sijoittavat Pohjoismaihin. 

 

Mitä kautta tarkempaa tietoa omistuksista?

Kun lähdin tutkimaan salkun suurimpia osakesijoituksia, käytin apuna Morningstarin X-Ray -työkalua. Olen tehnyt tunnukset kyseiselle sivulle ja ylläpidän omaa tapahtumasalkkua Salkku-valikon alla. Lisäilen salkkuun aina uudet ostoni, joten se pysyy ajantasalla. 

Salkkua suunnitellessa olen hyödyntänyt myös seurantasalkkuja, joihin voi vaan syöttää omistukset sekä niiden prosenttiosuudet salkusta. 

Kun salkku on valmis, voi valita X-Ray -välilehden ylhäältä (kuvassa keltaisella):


Kun rullaa avautuvan sivun alalaitaan löytää salkun 10 suurinta sijoituskohdetta.


 

LISÄYS: X-ray toimii näköjään myös ilman kirjautumista täällä

Tässä vielä nopeat vinkit käyttöön:


Sijoitukset saa lisättyä listaan painamalla rivin perässä olevaa suurennuslasia ja kirjoittamalla hakusanan tai rahaston ISIN-koodin tyhjään kenttään (kuvassa kirjoitettu Nordnet). Painetaan kentän vieressä olevaa nuolta ja valitaan listasta haluttu kohde.

Kullekin kohteelle annetaan lisäksi painot, kuinka suurella prosenttiosuudella salkusta ne haluaa mukaan. Lopuksi painetaan sivun alakulmasta "Näytä X-Ray".

Avautuu seuraavanlainen yleisnäkymä:


Salkun suurimmat yksittäiset sijoituskohteet löytyvät tosiaan tämän sivun alareunasta. Yleisnäkymän lisäksi kannattaa huomata, että valikosta löytyy vielä tarkempia tietoja kustakin kategoriasta.

 

Salkkuni top 10 osakkeet 

Keräsin oman salkkuni tiedot hieman havainnollisempaan muotoon:

 

 
Pääasiassa kovin tuttuja yrityksiä listalta löytyy, mutta toisaalta myös jotain yllätyksiä, kuten Investor ja Industrivarden.
  • Neljän kärki on suoraan sama kuin esimerkiksi maailma-ETF:ssäni: Apple, Microsoft, Amazon ja Facebook. Niiden yhteenlaskettu osuus salkusta on 11%.
  • Ruotsalainen sijoitusyhtiö Investor nousee listalle viideksi Spiltanin Investmentbolag -rahaston kautta. Vaikka kyseinen rahasto on vain vajaan 4% osuudella salkussani, niin Investorin huima 27% paino rahastosta nostaa sen korkealle tällekin listalle.
  • UnitedHealth Group on ainoana listan yrityksistä vieras. Yllätyinkin, kun luin sen olevan maailman suurimpia terveydenhuoltoalan yrityksiä. Yritys tarjoaa tuotteita terveydenhoitoon sekä vakuutuspalveluita. Osake on terveydenhuoltorahastoni suurin omistus.
  • Johnson & Johnson on itselle tutumpi yritys. Se valmistaa päivittäistavaroita sekä terveydenhoitoalan tuotteita. Tunnettuja brändejä ovat esimerkiksi Neutrogena, Nicorette ja Listerine.
  • Alphabetin, eli Googlen taustalla olevan yrityksen, omistus jakautuu kahden eri osakesarjan (A ja C) kesken. Ne yhteenlaskettuna noustaisiin listan neljännelle sijalle.
  • Toinenkin ruotsalainen sijoitusyhtiö nousee Spiltanin rahaston kautta top kymmeneen, Industrivärden. Noin neljäs osa kyseisen rahaston pääomasta on sijoitettu yritykseen.
  • Yhteensä 10 suurinta osaketta muodostavat 16,7% rahastojeni sijoituksista. 

Kaiken kaikkiaan top 10 kokoonpano oli varsin odotettu, mutta edelleen hämmentää, kuinka helposti Spiltanin Investmentbolag -rahaston suurimmat sijoitukset nousevat mukaan listalle rahaston erikoisen luonteen vuoksi. Investor ja Industrivärden kattavat yhteensä yli puolet kyseisestä rahastosta.

Oletko sinä tutkinut, mitkä osakkeet nousevat sinun salkussasi esiin?

2 kommenttia:

  1. Ei ole tullut tutkittua, mutta pitäisi kyllä. Tuosta edellisestä postauksesta tuli mieleen, että pärjäisikö sitä vain tuollaisella maailma-rahastolla.. Paino on tosiaan Amerikassa ja minulla on lisäksi Amerikka-rahasto jossa taatusti samoja firmoja. Yksi korkorahasto löytyy ihan vain hajautuksen näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oishan se yksi maailma-rahasto simppeli ratkaisu, kun tosiaan sitäkin kautta Pohjois-Amerikan paino on jo 60-70%.

      Tuon X-ray -työkalun kanssa on helppo kokeilla erilaisia salkun sisältöjä ja katsoa, miten se vaikuttaa esimerkiksi salkun maantieteelliseen jakaumaan ym. Suurimpien omistusten päällekkäisyyksistäkin löytyy tietoa. Suosittelen lämpimästi! Tajusin äsken, että työkalu on käytössä myös ilman kirjautumisia täällä: https://tools.morningstar.fi/fi/xray/editholdings.aspx?LanguageId=fi-FI&values=
      Päivittelen pienen pätkän tuosta vielä tekstiin.

      Mutta siis päällekkäisyyksiä kyllä helposti syntyy, jos on useampi samaa aluetta kattava rahasto mukana. Mullakin noita kärkipään osakkeita näytti löytyvän neljän eri rahaston kautta (maailma-ETF, SPP global, Handelsbanken USA ja vielä teknologiarahasto), että huhhuh :D

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.