torstai 18. marraskuuta 2021

Nordea Eurooppa Passiivinen -rahasto tarkastelussa

Tutustutaan tänään tarkemmin yhteen Nordean indeksirahastoista. Kyseessä on Nordea Eurooppa Passiivinen B -rahasto, jota käydään tarkasti läpi tässä tekstissä. Käsittelyyn pääsevät esimerkiksi rahaston kulut, vertailuindeksi, kehitys ja sisältö.


Tekstin lähteinä on käytetty Nordeaa ja Morningstaria. Tiedot on poimittu 15.11.2021. Huom. ajan myötä tiedot voivat muuttua, joten tarkistathan aina itse ajantasaiset tiedot.

 

Yleistiedot

 

Vuonna 2010 perustettu rahasto sijoittaa eurooppalaisten yritysten osakkeisiin seuraamalla MSCI Europe -indeksiä. Kyseinen indeksi sisältää Euroopan 15 kehittyneen maan suurten ja keskisuurten yritysten osakkeita.

Rahasto on rakenteeltaan pääasiassa fyysinen, eli se omistaa lähtökohtaisesti indeksinmukaiset osakkeet. Avaintietoesitteessä mainitaan kuitenkin, että osa sijoituksista voidaan tehdä johdannaisten avulla.

Ensisijaisesti rahastosta tarjotaan osingot uudelleensijoittavaa kasvuosuutta, mutta myös tuotto-osuus on saatavilla.

Rahaston vuosittaiset juoksevat kulut ovat 0,50 %, eli indeksirahastojen joukossa se ei ole halvinta päätä. Verkossa toimeksiantoja tehdessä rahastosta ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Minimikertaosto on 10 € ja rahastoon voi myös kuukausisäästää. 

Morningstarin arvioissa rahasto on varsin keskitasoa.

 

Kehitys

Rahaston kehitys alusta, eli vuodesta 2010 lähtien, näyttää seuraavalta:


Viimeisen 5 vuoden aikana rahasto on tuottanut 60 %. Tänä vuonna (2021) rahasto-osuuden arvo on 16.11.2021 mennessä noussut 25 %.

Alla keräsin vielä rahaston vuosituotot viime vuosilta:


Omistukset

Rahastolla on tällä hetkellä 428 eri osakeomistusta, joten se on hyvin hajautettu. 

Suurimmat omistukset ovat:

Osa yrityksistä tuntuu varsin tutuilta. Nestle on esimerkiksi maailman suurin ruoka- ja juomayhtiö. Sen tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Piltti, Nescafe, Maggi, Purina ja Kitkat.

ASML toimii teknologia-alalla. Roche, Novartis, AstraZeneca ja Novo Nordisk ovat terveydenhuoltoalan yrityksiä.  

LVMH on puolestaan ranskalainen ylellisyystuotteita valmistava yritys. Royal Dutch Shell on Shellinä tunnettu kansainvälinen energiayhtiö. 

Unilever valmistaa päivittäistavaroita ja sen tuttuja tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Rexona, Omo ja Pepsodent.


Maantiede

Rahaston sijoitukset jakautuvat Euroopan maiden kesken seuraavasti (taulukossa mukana top 10):

Rahaston omistukset painottuvat vahvasti Iso-Britanniaan, Ranskaan, Sveitsiin ja Saksaan. Nämä maat kattavat tällä hetkellä 68 % rahaston sijoituksista.

Suomen osuus rahaston sijoituksista jää vain 2 prosenttiin. Sijoituksia rahastolla on 11 suomalaisessa yhtiössä, joista suurin on Nokia 0,27 % painolla.


Sektorit

Rahaston sijoitukset jakautuvat toimialoittain seuraavasti: 

Sektoreiden kärjestä löytyvät rahoituspalvelut, terveydenhuolto sekä teollisuustuotteet ja -palvelut. Näitä seuraavat varsin lähellä vielä erilaiset kulutushyödykkeet.

Esimerkiksi teknologian rooli jää Euroopassa vähemmälle.

 

Yhteenveto

Nordea Eurooppa Passiivinen tarjoaa laajan hajautuksen eurooppalaisiin osakkeisiin. Juoksevien kulujen osalta se ei ole halvimpia mahdollisia vaihtoehtoja Eurooppaan sijoittaessa perinteisten indeksirahastojen joukossa, mutta tarjoaa silti varteenotettavan vaihtoehdon Nordean kautta sijoittaessa.

Nordea on vaan harmittavasti tehnyt indeksirahastojen löytämisen sivuiltaan liian vaikeaksi, koska niitä ei pysty esimerkiksi Rahastot nyt -palvelussa filtteröimään kategoriana. 

Vinkkejä Nordean tarjoamiin indeksirahastoihin ja ohjeita niiden löytämiseen verkkopankista ja Investorista löydät aiemmin kirjoittamastani tekstistä:

Nordean indeksirahastot esittelyssä (päivitetty 14.7.2021)

Jos haluat verrata rahastoa muihin Eurooppa -indeksirahastoihin, niin rahasto on mukana kirjoittamassani vertailussa: 

Vertailussa Eurooppaan sijoittavat indeksirahastot (huom. tiedot 7.5.2021 hetkeltä)

 


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mihin Handelsbankenin Eurooppa Indeksi -rahasto sijoittaa?

Aiemmat rahastotarkastelut löydät kootusti omalta sivultaan: Rahastotarkastelut 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.