tiistai 16. maaliskuuta 2021

Blogi täytti vuoden

Ihan meinasi mennä itseltä ohi, että blogi täytti hiljattain vuoden! Aika on mennyt nopeasti ja vuoden kirjoittelumatka on ollut varsin antoisa. Tässä kirjoituksessa aion käydä läpi lukuja ja taustatietoja blogista.


Mistä blogiin löydetään?

Huomattavasti eniten porukkaa blogiin saapuu Googlen kautta. Osalle blogi on jo tullut tutummaksi ja paikalle osataan tulla suoraan blogin osoitteella. Blogien seurantapalveluista esiin nousee Blogit.fi -sivusto. Muiden talousaiheisten blogien osalta eniten kävijöitä on tullut Mihin se raha menee? - ja Warren Fyffet -blogien kautta, kiitos vaan heille lukulistaan lisäämisestä.

  1. Google
  2. blogin osoitteella
  3. Blogit.fi
  4. Mihin se raha menee?
  5. Warren Fyffet

Introvertti luonteellani olen aika huono mainostamaan blogiani eteenpäin, joten tässä olisi vielä tsemppaamisen varaa. Olen yksityiselämässäkin niin huono sosiaalisen median käyttäjä, ettei näitä kanavia löydy tällä hetkellä blogiltakaan.

Blogin seuranta on mahdollista seuraavien palveluiden kautta:

Jos sijoitussalkkuni seuranta kiinnostaa, se onnistuu seuraavasti:

 

Kirjoitukset

Vuoden aikana kirjoitin blogiin 57 tekstiä, joten tavoitteeni julkaista uutta luettavaa noin kerran viikossa toteutui mukavasti. Yllättävän paljon onkin kirjoitusaiheita riittänyt tähän mennessä.

 

Suosituimmat tekstit

Eniten lukijoita ovat kiinnostaneet rahasto- ja ETF-tarkastelut sekä Nordnetin ja Osuuspankin indeksirahastoista kirjoitetut tekstit:

1. SPP Aktiefond Global -rahasto ETF:ien korvaajaksi?
 
Selkeästi eniten lukijoita on kerännyt vuosi sitten keväällä alun perin kirjoittamani vertailu, jossa pohdin, voisiko SPP Global -rahasto korvata kehittyvien ja kehittyneiden maiden ETF-sijoitukseni (EUNL ja IS3N tickerit). Idea tekstiin lähti siitä, kun Nordnet ilmoitti alkavansa periä palvelumaksua ETF-kuukausisäästöstä. Säästösummani olivat sen verran pieniä, että palvelumaksun tulo oli kova isku itselleni. Mahdollisia vaihtoehtoja pohdin täällä ja myöhemmin tein tämän vertailun. Vertailu oli tosi hyödyllinen myös itselleni, sillä vakuutuin sen perusteella vaihtamaan ETF:t jatkossa SPP Globaliin. Global on ollut erittäin näppärä rahasto, jolla saa hyvän hajautuksen melkein koko maailmaan.

 
Toiseksi luetuin teksti on Handelsbanken USA indeksi -rahastosta kirjoittamani esittely. Käyn läpi rahaston ominaisuuksia ja sijoituskohteita.
 
 
Vastaavan esittelyn olen tehnyt myös Spiltanin ruotsalaisiin sijoitusyhtiöiden sijoittavasta passiivisesta rahastosta, joka kuuluu omiin suosikkeihini.
 
 
Maailma-ETF:ää koskeva teksti taisi olla blogin ensimmäinen rahastoesittely ja samaa kaavaa olen hyödyntänyt myöhemmin matkan varrella.
 
 
Lukijat ovat olleet kiinnostuneita kirjoituksista, joihin olen kerännyt aina yhden tarjoajan kaikki indeksirahastot. Suosituimpana listalla on laajimman valikoiman tarjoava Nordnet.
 
 
Toisena tarjoajana suosituimpien tekstien listalle nousee Osuuspankki.
 

Omia nostoja

 
Suosituimpien tekstien lisäksi haluan nostaa muutaman muun kirjoituksen vielä esiin:
 

Tekstissä käyn esimerkin avulla läpi, miksi ajallinen hajauttaminen tuntuu itselle parhaimmalta vaihtoehdolta. Ajallinen hajauttaminen tuo mielenrauhaa esimerkiksi pörssiromahdusten aikoihin.


Tämä teksti esittelee varsin hyvin, millainen itse olen sijoittajana. Vastailin kirjoituksessa Arvopaperi -lehden Sijoitin viimeksi -palstalla vieraille esitettäviin kysymyksiin.


Kevyempi aiheiden listalta haluan nostaa esiin talousaiheisten podcastien jaksovinkit.


Tämän tekstin julkaisu on jännittänyt ehdottomasti eniten. Viime kesänä turhauduin aika paljon Nordnetin toimintaan ja kirjoittelinkin ylös asioita, jotka ovat minua heidän toiminnassaan häirinneet.


Kommentit

Arvostan kovasti jokaista saamaani kommenttia ja pyrinkin niihin vastailemaan suht nopealla aikataululla. Kommentit ovat bloggaamisen suola ja olen käynyt erittäin mielenkiintoisia keskusteluita lukijoiden kanssa. Vuoden aikana kommentteja tuli 113, joista toki vähintään puolet olen itse kirjoittanut vastauksina. 

Kommentoinnin lisäksi viestiä voi myös laittaa Sharevillen kautta tai blogin internetversion oikean laidan yhteydenottolomakkeen kautta.


Parannuksia

Kirjoitan blogia aina läppärillä ja siksi huomasin vasta hiljattain, että teksteihin Excelistä kopioidut taulukot eivät toimi järkevästi mobiiliversiossa koska ne eivät skaalaudu kuvien tavoin pienemmiksi. Pyrin huomioimaan tämän paremmin jatkossa ja lisäämään taulukot kuvina. Korjailen myös pikkuhiljaa vanhoja tekstejä kännykkäystävällisemmiksi.

 

Toiveita?

Viime aikoina markkinoiden ja sijoitusaiheiden seuranta on jäänyt itsellä vähemmälle ja välillä on ollut haaste miettiä, mistä seuraavaksi kirjoittaisi blogiin. Mielelläni ottaisinkin ideoita vastaan lukijoilta: mistä sinä haluaisit lukea? Toiveita saa esittää vapaasti. Onko esimerkiksi jotain rahastoa tai ETF:ää, josta haluaisit tietää tarkemmin?

 
Kiitos kaikille lukijoille ja mukavaa alkavaa kevättä! :)

4 kommenttia:

  1. Hei taas.
    Hieno kommentointi rahastoista on teitillä. Hiukan omaa Op indeksi rahasto Amerikkaa voin valaista , se on hyvä ja lähes samankaltainen kuin Nordnetin Handelsbanken usa.
    Avasin Nordnetissa smartin10 tilalle Kestävän energian , eihän vietävä lähtenytkään lentoon. Taisin avata huipulla ja lähti laskuun ja koko ajan on miinuksella. Taidan ajan mittaan vaihtaa kesätävän energian Spp Glopaliin.

    Terv.
    Gotler-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos jälleen! Kiva kuulla, että sulla on hyviä kokemuksia OP:n rahastosta. Mä olen puolestaan ollut tyytyväinen tuohon HB:n USA indeksiin.
      Olipa harmittava ajoitus kestävä energia -rahaston suhteen. Jännä on nähdä, miten sille jatkossa käy, jatkuuko nousu pienen laskettelun jälkeen vai onko suurin huuma nähty. Mitään ymmärrystä ei itsellä ole tuolle alalle, vaikka tulevaisuuden alana se herättääkin mielenkiintoa.

      Poista
  2. Onnittelut blogin yksivuotispäivästä! :)

    Yksi kirjoitusidea; voisitko avata vähän ETF:n sisältöjä yleisellä tasolla? Itse nyt sijoitin yhteen ETF:n ensimmäistä kertaa ja kesti jonkin verran etsiä tietoa esimerkiksi mikä ero on iSharersilla, xtrackersilla, vanguardilla jne. Myös kaikki lyhenteet ETF-nimien edessä CORE, MSCI, UCITS tms aiheuttivat harmaita hiuksia. Tietoa kyllä löytyi, mutta ei mitenkään kootusti eikä kovin nopeasti. Myös hieman jännitti se, että minkä liikkeellelaskijan valitsee - en vieläkään ymmärrä oikein näitä eroja. Itse päädyin nyt iSharesiin, koska on (ymmärtääkseni) isoin tekijä, mutta sinänsä en ymmärrä, että onko tällä mitään väliä isossa kuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mukava kun laitoit kommenttia ja mielenkiintoisen toiveen. Näistä ideoistahan voisi useammankin tekstin saada aikaiseksi. Täytyy heti myöntää, etten itsekään ole ETF:ien liikkeellelaskijoihin sen tarkemmin perehtynyt, eli tää vaatii selkeästi enemmän paneutumista ja opiskelua itseltäkin ennen kun pystyn aiheesta kirjoittamaan. ETF-nimilyhenteisiin alkaa jonkinlaista tatsia olla, eli sen voisin ottaa lähiaikoina työn alle. Täyttä hepreaa ne itsellekin aluksi olivat. Laitan nyt molemmat ideat ylös ja pyrin palaamaan asiaan. Kiitos vielä ideoista! :)

      Poista

Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Arvostan jokaista kommenttia paljon ja normaalitilanteessa pyrinkin vastaamaan niihin vuorokauden sisällä.

You can write also in English.